Ψευδολογούν για οριστική μείωση της ανεργίας. Περιστασιακοί και χαμηλών αμοιβών οι νέοι διορισμοί, είτε λόγω τουριστικής περιόδου είτε με αρκετούς διορισμούς στον Δημόσιο Τομέα.

«Oι σύγχρονοι σκλάβοι του ελληνικού τουρισμού». Ρεπορτάζ στο γερμανικό ARD για τις συνθήκες εργασίας

Πτυχές απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στον ελληνικό τουρισμό φέρνει στο φως γερμανική τηλεοπτική εκπομπή του ARD. Ευτελισμός της δήθεν αύξησης της απασχόλησης, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και μάλιστα στο πρωτοφανές ποσοστό του 2,5% κάθε χρόνο. Κανονική και σταθερή μείωση, δηλαδή βέβαιη απασχόληση για το μέλλον.

Τις συχνά κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό δύσκολες συνθήκες στον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η τηλεοπτική εκπομπή Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

«30 εκατομ. τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», αναφέρεται στο εισαγωγικό σχόλιο της εκπομπής.

«Βέβαια, ιδιαίτερα ορισμένα νησιά του Αιγαίου υποφέρουν από την προσφυγική κρίση, αλλά ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Εγγύς Ανατολή ή στο Μαγκρέμπ, οδηγούν τους τουρίστες στο να προτιμήσουν την Ελλάδα. Με την αύξηση του τουριστικού κύματος δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο φωτεινή.»

«7 μήνες χωρίς διακοπή»

Για να ανακαλύψει αυτήν την άλλη πλευρά η ρεπόρτερ Έλεν Τραπ ταξίδεψε στη Σαντορίνη, ρώτησε εργαζόμενους και κατέγραψε τα όσα της είπαν και όσα η ίδια είδε. «Για τους μεν είναι παράδεισος, για τους άλλους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι κόλαση, οι χειρότεροι μήνες του χρόνου, 7 μήνες χωρίς διακοπή, πολλές φορές ούτε μια ημέρα.»

Η Τραπ συνάντησε στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου μια κοπέλα από την Αθήνα, η οποία για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, πληρώνεται 1000 ευρώ. «Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1000 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ορισμένες εργαζόμενες δεν ήταν καν ασφαλισμένες.

Υπάρχουν πολλές αλλά σιωπούν από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.» Η Έλεν Τραπ συνάντησε όμως και ξενοδόχους που απασχολούν προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, το οποίο και πληρώνουν ικανοποιητικά.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Η αλήθεια είναι διαφορετική και ψευδείς οι αντίθετοι ισχυρισμοί. Πλασματικές καταστάσεις. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιπλέον σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι, μπάρμαν, μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων, λαντζέρηδες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ και καμαριέρες σε ξενοδοχεία που προσετέθησαν τον Ιούνιο αθροίζουν 50.682 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που το σύνολο των νέων θέσεων σε όλους τους τομείς (καθαρό ισοζύγιο: προσλήψεις μείον απολύσεις, καταγγελίες συμβάσεων και αποχωρήσεις) ανέρχεται στις 40.559 θέσεις.

Με απλά λόγια, η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού ελέω της ύφεσης στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απορροφά εργατικό δυναμικό. Το ίδιο συνέβη και τον Μάιο οπότε και από τις 89.534 πρόσθετες θέσεις εργασίας οι 84.396 είναι στις παραπάνω κατηγορίες.

Ως επιπλέον επιβεβαίωση του γεγονότος, πως η απασχόληση στη χώρα στηρίζεται πρακτικά αποκλειστικά από τον τουρισμό, έρχεται η γεωγραφική κατανομή αυτών των νέων θέσεων. Τον Ιούνιο τα μεγαλύτερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων σε απόλυτο αριθμό (πλήθος νέων θέσεων) σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο, στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη και στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνει τη Χαλκιδική). Αντιθέτως, τον Ιούνιο στην Αττική το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων/ αποχωρήσεων είναι αρνητικό και δείχνει πως χάθηκαν 8.220 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο τα στοιχεία των επιχειρησιακών συμβάσεων που κατατέθηκαν δείχνουν μείωση μισθών 2,05% και 3,83% αντίστοιχα.

Αδιαμφισβήτητα, οποιεσδήποτε νέες θέσεις εργασίας αποτελούν θετικό σημάδι για την οικονομία, πλην όμως αυτές που συνδέονται με τον τουρισμό χαρακτηρίζονται από εποχικότητα και όπως σημειώνουν οικονομολόγοι, το φθινόπωρο θα σημάνει την αναστροφή αυτής της εικόνας, καθώς η ολοκλήρωση της σεζόν θα φέρει αποχωρήσεις και απολύσεις. «Απέχει μακράν η Ελλάδα απο το να μπορεί να προσελκύσει ξένους επισκέπτες για περισσότερο από έξι μήνες και ακόμα και αυτό το εξάμηνο ισχύει μόνον για συγκεκριμένους προορισμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ομως, η αλματώδης αύξηση των ξένων επισκεπτών ακόμα και το καλοκαίρι δεν αποτελεί «κεκτημένο» και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη γεωπολιτική αστάθεια στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. «Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής η άνοδος των αφίξεων» σημειώνει με εμφατικό τρόπο παράγοντας της ξενοδοχειακής αγοράς ερωτηθείς επί του προκειμένου. Αντιθέτως, υπογραμμίζει, πως ο κλάδος βάλλεται από την αύξηση της φορολογίας τόσο σε άμεσο επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε έμμεσο, με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ μέσα σε λίγα χρόνια, και την επιβολή απο τον ερχόμενο Ιανουάριο τέλους διανυκτέρευσης με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων Υπενθυμίζεται πως οι ξένες αεροπορικές αυξήσεις εκτοξεύτηκαν από 15 εκατ. το 2010 σε 23,5 εκατ. το 2015 και 25 εκατ. το 2016. Φέτος, αναμένεται να φθάσουν από 28 έως και 30 εκατ. σύμφωνα με προβλέψεις της τουριστικής αγοράς.

Θέσεις εργασίας

Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δεν σχετίζονται με την εποχικότητα του τουρισμού, χρήσιμα είναι ίσως τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση. Με βάση αυτά, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,5% ή 53.000 άτομα το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αλλά η μία στις πέντε αυτές επιπλέον θέσεις απασχόλησης προέρχεται από προσλήψεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, από 325.000 απασχολουμένους στη Δημόσια Διοίκηση και Αμυνα & φορείς

Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, το πρώτο τρίμηνο του 2016 φτάσαμε περίπου στις 335.000 το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Με απλά λόγια, η ανάπτυξη του τουρισμού για την οποία λίγο, αν όχι καθόλου, μερίμνησε η κυβέρνηση και οι προσλήψεις στο Δημόσιο και όχι νέες παραγωγικές επενδύσεις κρύβονται πίσω απο τη «μαγική εικόνα» της μικρής υποχώρησης της ανεργίας, στο 21,7% φέτος τον Απρίλιο (έναντι στόχου για κάτω από 20% στα τέλη του 2016).