Ψευδολόγος ο Πολάκης κατά Λοβέρδο,Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου

Αναφορά στην Εισαγγελέα διαφθοράς από Λοβέρδο για ψευδή και χαλκευμένα υπομνήματα στη Βουλή.

Ως ψευδολόγο στη Βουλή κατηγορούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδος, Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου τον «τερατολόγο υφυπουργό Υγείας» κ. Π. Πολάκη για τις τιμές των φαρμάκων και τη NOVARTIS.

Aναφορά στην Εισαγγελία Διαφθοράς για το ψευδώνυμο «υπόμνημα», που προκόμισε ως αποκάλυψη και επίσημο ντοκουμέντο προχθές στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργοί, Ανδρέας Λοβέρδος( Β΄. Αθηνών), Βασίλης Κεγκέρογλου( Ηρακλείου) και Εύη Χριστοφιλοπούλου.( Αττικής).
Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανακριβές, χαλκευμένο, συκοφαντικό και ύποπτο ΜΕΜΟ που διακίνησε στη Βουλή ο κ. Πολάκης.
Οπως αναφέρουν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις προτάσεις κοινοβουλευτικών ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα θέματα που αφορούν την κακή διοίκηση και την κατασπατάληση οικονομικών πόρων στο χώρο της υγείας, ο αρμόδιος αναπληρωτής κ. Πολάκης βουλευτής Χανίων και γιατρός, ανέφερε επί λέξει τα εξής:

«….Και αυτά που λέγανε πάλι με τις 3 φθηνότερες τιμές, κολοκύθια με τη ρίγανη. Τιμολογούσαν σε τρεις ακριβές χώρες Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία. Ο ακριβός μέσος όρος ακριβών χωρών και έπαιρναν τιμή σε 55 χώρες.
Υπάρχουν, αυτό, το καταθέτω mail της Novartis, το οποίο έχει βγει στη δημοσιότητα που λέει ότι επί Λοβέρδου, ότι με την τιμολόγηση που κάνανε το 1ο Δελτίο Τιμών κερδίσανε 30% παραπάνω η μία εταιρεία και 4% και 8% οι άλλες εταιρείες. Και αυτό έγινε και έχει βγει στη δημοσιότητα. Το έχουν θάψει όμως, δεν τα λέμε αυτά…» τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και κατέθεσε και σχετικό έγγραφο ένα ανυπόγραφο ΜΕΜΟ.

Οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητούν να διερευνηθεί η ύποπτη προέλευση ΜΕΜΟ, το οποίο χαρακτηρίζουν χαλκευμένο και συκοφαντικό.

Πρόκειται για την τρίτη αναφορά προς την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς για το ίδιο θέμα και όπως αναφέρουν: «Έχουν σκοπό αφενός να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες της να μορφώσουν γνώμη για το ερευνόμενο θέμα της Novartis και αφετέρου για να διερευνηθεί η προέλευση του υπόπτου, ανακριβούς, συκοφαντικού και χαλκευμένου επισυναπτόμενου ΜΕΜΟ που διακίνησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι ισχυρισμοί του κ. Πολάκη πως «η τιμολόγηση επί της υπουργίας Α. Λοβέρδου γινόταν με βάση τις τρεις ακριβότερες χώρες είναι πέρα για πέρα αναληθής και δεν προκύπτει από κανένα πρακτικό της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων που σας έχουμε ήδη καταθέσει. Αγγίζει δε και τα όρια της ανεπίγνωτης ανοησίας, γιατί σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει ως χώρα αναφοράς η Ελβετία για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελβετία δεν είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο σχετικός νόμος ορίζει ότι οι τιμές αναφοράς λαμβάνονται από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες αυτές).

2) Από πουθενά δεν προκύπτει ότι αποστολέας του email με το ανυπόγραφο ΜΕΜΟ (βλ. σχετικό 2) είναι η φαρμακοβιομηχανία NONARTIS, όπως ανερυθρίαστα ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Αντιθέτως, το ΜΕΜΟ είναι ανυπόγραφο και οπωσδήποτε ύποπτης προέλευσης.

3) Τα συμπεράσματα που αναγράφονται στο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα αυτό ΜΕΜΟ, δεν έχουν καμμία λογική αλληλουχία και διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα, με συνέπεια να καθιστούν ακλόνητη την πεποίθηση μας ότι πρόκειται για χαλκευμένο έγγραφο, διακινητής του οποίου είναι δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Επίσης υπογραμμίζουν ότι «όλες οι τιμολογήσεις των φαρμάκων που έγιναν επί υπουργίας Α. Λοβέρδου έγιναν με πιστή τήρηση των νόμων, με απόλυτη διαφάνεια, με τις ελάχιστες δυνατές ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς (αν υπήρχε παραβίαση του νόμου ή πελατειακή πολιτική συμπεριφορά θα υπήρχε, που δεν υπήρξε, σφοδρή αντίδραση από τους εκπροσώπους των άλλων ανταγωνιστριών φαρμακευτικών εταιρειών) και κάθε φορά υπήρχε μείωση των τιμών. Οι πίνακες που σας έχουμε καταθέσει με τις προηγούμενες δύο αναφορές μας αποδεικνύουν του ανωτέρω λόγου το αληθές».
Την αναφορά ανάρτησε στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας:

«Αναφορά σήμερα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς για το ψευδές και χαλκευμένο “υπόμνημα” που έφερε χθες στη Βουλή ο αν.υπ.Υγείας. Οψόμεθα…»

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12.4.2017 σελ. 340-341

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): ….Σου έστελνε και mail. «Υπόγραψε την απόφαση, να τελειώνουμε». Έχουν βγει στη δημοσιότητα αυτά. Αυτοί το οργάνωσαν αυτό το πράγμα και συνεχίστηκε αυτό το γλέντι της υπερτιμολόγησης και τα επόμενα χρόνια.
Και αυτά που λέγανε για τις τρεις φθηνότερες τιμές «κολοκύθια με τη ρίγανη». Τιμολογούσαν σε τρεις ακριβές χώρες, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία. Ο ακριβός μέσος όρος ακριβών χωρών εδώ, τιμή σε πενήντα πέντε χώρες.

Υπάρχει -το καταθέτω για τα Πρακτικά- mail της Novartis, το οποίο έχει βγει και στη δημοσιότητα, που λέει ότι επί κ. Λοβέρδου με την τιμολόγηση που κάναμε, το πρώτο δελτίο τιμών, κερδίσαμε 30% παραπάνω μια εταιρεία, 4% και 8% οι άλλες εταιρείες. Αυτό έγινε! Και έχει βγει στη δημοσιότητα κι αυτό. Τα έχουν θάψει όλα, όμως. Δεν τα λέμε αυτά.

«Πρέπει να προφυλάξουμε αυτούς που μαζί γλεντούσαμε». Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί. Μαζί τα γλέντησαν.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πάμε παρακάτω. Δεν πρέπει να διερευνηθούν εάν τελικά έμπαιναν στη Θετική λίστα φάρμακα και επί των ημερών σας και επί των προηγούμενων, τηρώντας τον κανόνα να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχει γίνει αυτό; Γιατί εγώ ξέρω ότι δεν έχει γίνει και πολλά φάρμακα μπήκαν μέσα χωρίς να αποζημιώνονται στα 2/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί των ημερών σας.

Δεν πρέπει να ελέγξουμε με ποια λογική εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες άφηναν δύο τρόπους τιμολογήσεων για εξαιρέσεις και έτσι το Lucentis που είχα πει και την άλλη φορά, αντί να τιμολογηθεί με τον τρόπο της μειωμένης σύστασης –διατίθεται σε νέα μορφή- πήγε με τις τρεις χώρες και αντί για 500 ευρώ πήρε 800 ευρώ τιμή ασφαλιστικής αποζημίωσης, κάνοντας τζίρους 30 και 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο;»

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.