Πρωτιές της ΝΔ και της ΔΑΚΕ στις εκλογές των δασκάλων και καθηγητών. Καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πολιτικής Φίλη.

Δύο άνετες πρωτιές σε ένα μαζικό χώρο στον οποίο πρωτοστατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές του στην Εκπαίδευση. Αναμενόμενη ήταν η ανατροπή, που σημειώθηκε στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, καθώς την πρωτιά κατέλαβε η ΔΑΚΕ της ΝΔ, ενώ η παράταξη ΣΥΝΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στη δεύτερη θέση.

Η πολιτική και η συμπεριφορά του Ν.Φίλη είχε τα αρνητικά της αποτελέσματα, μετά τον χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, δηλαδή συνολική αποτυχία σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από 50 κάλπες -επί συνόλου 60- η ΔΑΚΕ επιστρέφει στην πρώτη θέση πανελλαδικά με αύξηση ποσοστών που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%, ενώ η ΣΥΝΕΚ πέφτει στη δεύτερη θέση με μείωση ποσοστών κατά περίπου 5 μονάδες.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 7%-8%, καθώς η δύναμη της ΔΑΚΕ πανελλαδικά αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 27%-28% (από 21,8% το 2014) και των ΣΥΝΕΚ περί το 20% από 25% στις περασμένες εκλογές.

Το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ φέρεται να κρατάει τα ποσοστά του γύρω στο 15%, οι Παρεμβάσεις (της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) επίσης, αλλά μάλλον με μικρή πτωτική τάση, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται και παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ (και είχε διασπαστεί από τη ΣΥΝΕΚ) με μικρά ποσοστά κοντά στο 1,5%-2%. Η ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) κινείται γύρω στο 7%-8%.

Όσον αφορά στους δάσκαλους, η σειρά κατάταξης των παρατάξεων δεν αλλάζει σε σχέση με το 2014 και η ΔΑΚΕ πήρε ξανά την πρώτη θέση, αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της, όπως δήλωσε ο επανεκλεγείς αιρετός της Βασίλης Παληγιάννης, ενώ δεύτερη αναδείχθηκε εκ νέου η παράταξη ΔΗΣΥ της Κεντροαριστεράς.

Η νίκη της ΔΑΚΕ στα υπηρεσιακά συμβούλια.
Αναλυτικά δεν εξέπληξε, η σημαντική εκλογική νίκη πέτυχε η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ΔΑΚΕ στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, στους καθηγητές ξαναβρέθηκε στην πρώτη θέση. Καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι ο μεγαλύτερος κλάδος δημοσίων υπαλλήλων, τα αποτελέσματα στις εν λόγω εκλογές αποτελούν δείγμα των μεταστροφών του εκλογικού σώματος των δημοσίων υπαλλήλων και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μηχανισμούς των κομμάτων.

Ειδικότερα, εκλογές έγιναν χθες για τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια και το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο στην πρωτοβάθμια (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ). Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δηλαδή περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων. Εως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός ψήφων κάθε παράταξης, ωστόσο είχε διαφανεί ευκρινώς το αποτέλεσμα. Ενδεικτικά:

• Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις εκλογές για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), η ΔΑΚΕ πέρασε ξανά στην πρώτη θέση, την οποία είχε χάσει το 2014 από τις ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ). Βεβαίως, στις εκλογές εμφανίσθηκε η ΑΡΕΝ, που φέρεται προσκείμενη στη ΛΑΕ και εκτιμάται ότι «έκοψε» ψήφους από τις ΣΥΝΕΚ. Στη ιδιαίτερης βαρύτητας λόγω μεγέθους Αττική, για το ΚΥΣΔΕ έλαβαν ΔΑΚΕ 3.415 ψήφους, ΣΥΝΕΚ 3.063 ψήφους, Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 2.554 ψήφους, ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) 2.321, ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ-Συμπαράταξη) 822, ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) 550, Ολοι Μαζί (πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο) 331, ΧΕΚ 531, Διάφοροι 460. Στις δύο θέσεις στο ΚΥΣΔΕ αναμένεται να επανεκλεγούν ο Δημήτρης Πεππές (ΔΑΚΕ) και ο Νεκτάριος Κορδής (ΣΥΝΕΚ).

• Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η ΔΑΚΕ ήταν πρώτη το 2014, ωστόσο με συνεχή πτώση των ποσοστών της από το 2010 και μετά. Φέτος, η πρωτιά της συνοδεύεται από αύξηση των ποσοστών της. Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) με οριακές απώλειες, ενώ μετά την άνοδο ποσοστών τους το 2014, οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) φέτος σημειώνουν κάμψη. Ακολουθούν το ΠΑΜΕ και η ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) αναμένεται να εκλεγούν ο Βασίλης Παληγιάννης από τη ΔΑΚΕ και ο Νίκος Φασφάλης από τη ΔΗΣΥ (ο πρώην αιρετός της ΔΗΣΥ Δημήτρης Μπράτης επέλεξε θέση στο συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ).

Κλονίστηκε αισθητά η ισχυρή επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε ποσοστά και ψήφους όσο και στους συνδικαλιστές του.