Προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ -Έως πού μπορεί να φτάσει αυτή η κυβέρνηση;

Τα όσα αποκάλυψε χθες στην Καθημερινή της Κυριακή ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην περίπτωση εφαρμογής του plan X δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα για το μέχρι πού μπορούσε να φθάσει ή μπορεί να φθάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να υπερασπισθεί τις επιλογές της ή ακόμη και τη διατήρηση της θέσης της στην εξουσία.

Η Νέα Δημοκρατία, αν και έχει προσδιοριστεί για τις 26 Ιουλίου η συζήτηση για την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ανεβάζει επικοινωνιακά το θέμα. Και πράττει ορθά αφού ποτέ από το 1974, δηλαδή από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έως σήμερα, δεν υπήρξε κυβέρνηση που να σκέφτηκε καν να χρησιμοποιήσει το στρατό για τη διαφύλαξη της εσωτερικής τάξης.

Ακόμα και στα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και όσων ακολούθησαν που κόντεψαν να τινάξουν την ασφάλεια της χώρας στον αέρα, η τότε κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να κάνει χρήση του στρατού.

Όλα αυτά δημιουργούν έναν έντονο σκεπτικισμό για τα όρια και τις αντοχές στη δημοκρατία της παρούσης κυβερνήσεως, η οποία κάτω από το προσωπείο της Αριστεράς, ουσιαστικά προετοίμαζε πραξικόπημα, αλλαγή νομίσματος και βίαιη αλλαγή προσανατολισμού της πλεύσης της χώρας.

Η ΝΔ ζητεί εξηγήσεις

Εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για το «plan Χ», ζητά η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Κουμουτσάκος για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, δήλωσε:

«Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις.

Επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για «δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις» που «διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό» δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία.

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους.

Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;».