Τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου τον οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, αλλά καμία αλλαγή στην απελευθέρωση απολύσεων και στο lock out ζητεί ο ΣΕΒ, εν όψει αλλαγών που θα γίνουν στα εργασιακά στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, οι συζητήσεις για την οποία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το κλείσιμο της α΄ αξιολόγησης, το πιθανότερο την επόμενη Τρίτη.
«Ξεκάθαρα, δεν είμαστε υπέρ των ομαδικών απολύσεων. Είναι επαρκές το πλαίσιο όπως ισχύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται η επαναφορά του lock out, που είχε βάλει στο τραπέζι η Τρόικα το Σεπτέμβριο του 2014. Αντιθέτως, ο Θ. Φέσσας, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό», κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το πώς και ποιοι θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργία. Σύμφωνα με προτάσεις των δανειστών, τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, κάτι που σύμφωνα με τα συνδικάτα οδηγεί στην πραγματικότητα στην κατάργηση των απεργιών δια της πλαγίας οδού.
Ωράριο εργασίας
Μεγαλύτερη ευελιξία συζητά ο ΣΕΒ και όσον αφορά στα ωράρια εργασίας δηλαδή τη δυνατότητα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συμφωνούν στην παροχή εργασίας π.χ. 60 ωρών τη μια εβδομάδα και το συμψηφισμό της με την εργασία της επόμενης εβδομάδας ή διευθέτηση της διαφοράς ωραρίου σε διάστημα π.χ. ενός μήνα. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι θα οδηγούσε σε ασυδοσία, αφού οι έλεγχοι στην αγορά από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι ελλιπείς λόγω έλλειψης προσωπικού.
Μισθοί- επιδόματα -13ος μισθός
«Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις, 13ος μισθός, ωράρια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι ζητούμενο πρέπει να είναι το πώς μπορεί να αυξάνεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και να έχουν μέρισμα οι εργαζόμενοι τους. Επί της ουσίας ο Θ. Φέσσας άνοιξε τη συζήτηση για νέου τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις- «με ανοικτούς ορίζοντες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- από τη στιγμή που η κρίση έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα.
Ευελιξία όμως ζήτησε ο κ. Φέσσας και σε ό,τι αφορά στον 13ο και 14ο μισθό, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητεί την κατάργησή τους. Ωστόσο εργατολόγοι και συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος και ο συσχετισμός των ποσών που καταβάλλονται ως 13ος μισθός με την εταιρική ευθύνη κάθε επιχείρησης ή ο καταμερισμός των ποσών αυτών με κάποιο διαφορετικό τρόπο, ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή τους, αρχής γενομένης από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες οι έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι σχεδόν άγνωστη.