Προσωρινή εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών μαχών που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 64 ανθρώπων.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν από την έναρξη μιας συνάντησης στη Βιένη μεταξύ Αμερικανών, Γάλλων και Ρώσων, αναδόχων της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας σε αυτή τη στρατηγική περιοχή του Καυκάσου.

Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν σήμερα έπειτα από μία νύχτα που συνοδεύθηκε από σποραδικά πυρά πυροβολικού, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο αζέρικο χωριό Τερτέρ, κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε το Σάββατο ότι πήρε τον έλεγχο πολλών στρατηγικών υψωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να “ενισχύσει” τις θέσεις του. Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστικές αρχές, που υποστηρίζονται από την Αρμενία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να συζητήσουν μια εκεχειρία αν ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην περιοχή, την οποία η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν εκτίμησε από την πλευρά του ότι μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν οι στρατιωτικοί των δύο στρατοπέδων επιστρέψουν στις θέσεις τις οποίες κατείχαν πριν από την επανάληψη των εχθροπραξιών.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου από το βράδυ της Παρασκευής.

Στο διπλωματικό πεδίο, μια σύνοδος της Ομάδας του Μινσκ για το Καραμπάχ, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από εκπροσώπους της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση μιας διεξόδου σε αυτή τη σύγκρουση που παραμένει “παγωμένη” εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αναμενόταν να ξεκινήσει στη Βιένη στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας (τρεις ειδικοί πρεσβευτές, ένας Ρώσος ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος) αναμένεται επίσης να μεταβούν “τις επόμενες ημέρες” στο Γερεβάν, στο Μπακού και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ομάδα των διεθνών μεσολαβητών είχε εκφράσει το Σάββατο (2/4) την “έντονη ανησυχία” της μπροστά στον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης και είχε καλέσει τους εμπολέμους να “λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο έδαφος”.