Πρόστιμο στον Μπεκενμπάουερ από τη FIFA για την μπλοκή του στο σκάνδαλο της ανάθεσης των παγκοσμίων κυπέλλων 2018/2022.

Ένας θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς επίσημα πλέον η FIFA τον βάζει στο στόχαστρο για εμπλοκή του στο σκάνδαλο της ανάθεσης των παγκοσμίων κυπέλλων 2018/2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, «η απόφαση αυτή, ελήφθη βάσει των ερευνών που διεξήγαγε η επικεφαλής της έρευνας, Βανέσα Άλαρντ, μέλος του ερευνητικού συμβουλίου της επιτροπής δεοντολογίας.

Στην παρούσα υπόθεση, ο κ. Μπεκενμπάουερ παρέλειψε να συνεργαστεί με την έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας που διεξήγαγε ο τότε πρόεδρος του ερευνητικού τμήματος της επιτροπής δεοντολογίας αναφορικά με τις υποψηφιότητες των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018/2022 παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για τη βοήθειά του.

Αυτό περιλάμβανε αιτήματα να παράσχει πληροφορίες στη διάρκεια συνέντευξης πρόσωπο με πρόσωπο και απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις που παρουσιάστηκαν στα αγγλικά και στα γερμανικά. Επομένως, ο κ. Μπεκενμπάουερ δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν για τα ποδοσφαιρικά στελέχη στο πλαίσιο των ερευνών, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 13 του κώδικα δεοντολογίας της FIFA.

Το δικαστικό τμήμα έκρινε ότι ο κ. Μπεκενμπάουερ έχει παραβιάσει το άρθρο 18 (υποχρέωση γνωστοποίησης, συνεργασίας και υποβολής εκθέσεων) και το άρθρο 42 (γενική υποχρέωση συνεργασίας) του κώδικα δεοντολογίας.

Η παρούσα υπόθεση δεν εξέτασε τα θέματα που σχετίζονται με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία.

Καθώς ο κ. Μπεκενμπάουερ επέδειξε στη συνέχεια μια προθυμία να συνεργαστεί, τιμωρήθηκε με μια προειδοποίηση και πρόστιμο ύψους 7.000 ελβετικών φράγκων. Ο κ. Μπεκενμπάουερ είχε προηγουμένως τιμωρηθεί με προσωρινό αποκλεισμό για κάποιο διάστημα σε σχέση με την παρούσα υπόθεση.
Η κύρωση τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2016, την ημερομηνία κατά την οποία κοινοποιήθηκε αυτή η απόφαση».