Πρόσθετα μέτρα 3 δις συζητούν οι δανειστές με την κυβέρνηση!!!

Για πρώτη φορά οι δανειστές επιδιώκουν να επιβάλλουν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal οι δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν στην κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας περίπου 3 δις ευρώ, τα οποία δεν θα εφαρμοστούν αμέσως αλλά εφόσον τα προηγούμενα μέτρα των 5,5 δις ευρώ δεν αποδώσουν για να καλύψουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται προληπτικά μέτρα, γεγονός που δείχνει ότι οι δανειστές είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα τα εφαρμόσει, είτε ότι τη βρίσκουν ευάλωτη και προσπαθούν να περάσουν μέτρα τώρα που μπορούν γιατί οσφραίνονται πολιτικές εξελίξεις που δεν θα τους επιτρέπουν στο μέλλον να περνάνε αβρόχοις ποσί δημοσιονομικά μέτρα αυτού του επιπέδου.

Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για αυτή και αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να την αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι με την ιδέα των έκτακτων μέτρων θα ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μέτρα λιτότητας της τάξεως των 5 δισ. θα είναι αρκετά προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Όμως το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο και επιμένει σε μέτρα 8 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, το Ταμείο έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τον στόχο του 3,5%, θεωρώντας τον μη ρεαλιστικό, αλλά η Γερμανία επέμεινε αυτή την εβδομάδα να μην αλλάξει αυτός ο όρος της συμφωνίας.

Ετσι, τις τελευταίες ημέρες, στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ κατέληξαν στα έκτακτα μέτρα, ως έναν τρόπο για να συμβιβαστούν οι αντιφατικές εκτιμήσεις των δανειστών και να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ θέλει τα έκτακτα μέτρα να περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και στις φοροαπαλλαγές, αντί για αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, ανέφερε στην Wall Street Journal πηγή από τις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία στηρίζει τα έκτακτα μέτρα, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα νομοθετήσει τώρα, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματα αν χρειαστεί. Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν θα είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτικών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή προσέθετε ότι από τη στιγμή που η Αθήνα εκτιμά ότι δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, τότε δεν πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα στη λήψη των προληπτικών μέτρων. Παραβλέποντας φυσικά το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει για την κυβέρνηση αλλά και την αναστάτωση στην κοινωνία και στην οικονομία, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα από μια καθαρά μονόπλευρη, κοντόφθαλμη λογιστική λογική.