Πρόσκληση Ε.Ε. στον Ζαρίφ για συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδέχεται εντός ημερών να καταγγείλουν τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και  συν τη Γερμανία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα προεδρεύσει στη «συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Ε3 – της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον – και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ την Πέμπτη 11η Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες».

Κατά την ίδια ανακοίνωση «η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου έργου για να εξασφαλιστεί η πλήρης και αδιάλειπτη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης» (ΚΟΣΔ ή JCPOA, από το ακρώνυμο στα αγγλικά της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

Το Ιράν απηύθυνε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση εν όψει της ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί η αμερικανική απόφαση για το ζήτημα.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα σε λίγες ημέρες», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», συμπλήρωσε ο Αραγτσί.

Η Ε.Ε., η οποία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση που οδήγησε στη σύναψη της συμφωνίας του 2015, προέτρεψε το τελευταίο διάστημα Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να εξασφαλίσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

SHARE