Πρόσκληση για αναθεώρηση του Συντάγματος από το… προαύλιο της Βουλής!!!

Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εμμονή του κ. Τσίπρα να οδηγηθούμε σε νέο δημοψήφισμα για να πάρει εντολή από το λαό για ριζικές αλλαγές, αναμένεται να είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτείνει στον κ. Τσίπρα μια λύση λογική και δημοκρατική. Να υπερψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων όλες τις αλλαγές που προτείνονται και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλισθούν από αυτή τη Βουλή οι 180 ψήφοι που είναι απαραίτητες στη μία εκ των δύο ψηφοφοριών και στην επόμενη ψηφοφορία, που εκ του Συντάγματος γίνεται από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές με 151 ψήφους, όπως το Σύνταγμα προβλέπει.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση αυτή και επιλέγει μια επικοινωνιακή διαδικασία.
Έτσι σε εκδήλωση που πραγματοποιεί τη Δευτέρα στο προαύλιο της Βουλής αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στις λοιπές πολιτικές δυνάμεις για διάλογο ο οποίος όμως θα έχει την προκαθορισμένη ατζέντα που ο ίδιος επιθυμεί, αφού απορρίπτει κάθε ιδέα αναθεώρησης άρθρων που η ιδεοληψία του απαγορεύει, όπως π.χ. την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει τις γενικές αρχές της συνταγματικής αναθεώρησης, επιθυμώντας να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια ευρεία κοινωνική, πολιτική και θεσμική συζήτηση γύρω από τις αναγκαίες για την κυβέρνηση αλλαγές στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την Εφ.Συν., οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση κινούνται σε δύο επίπεδα:
Στο ένα συμπεριλαμβάνονται θέματα τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ώριμα να ανοίξουν, ιδιαίτερα μετά την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με τις εκλογές του 2015,
αλλά και θέματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και διεξοδική συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.
Στο πρώτο επίπεδο, οι αλλαγές αφορούν ζητήματα όπως:

1. Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θέτοντας τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.
2. Τη ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων.
3. Βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.
4. Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
5. Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
6. Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
7. Αναβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση και την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Στο δεύτερο επίπεδο υπάγεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση διατάξεων που θα αφορούν:
Α. Στους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας.
Β. Στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος της Ηρώδου Αττικού, όπως τόνισε και στο μήνυμά του για την επέτειο της Μεταπολίτευσης ο κ. Τσίπρας είναι μετά το πρώτο σκαλοπάτι της απλής αναλογικής, με την αναθεώρηση του Συντάγματος να σηματοδοτήσει το τέλος της Μεταπολίτευσης και το πέρασμα σε μία νέα εποχή αναδόμησης του πολιτικού σκηνικού και την «Ελλάδα του 2021».

«Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, δίνοντας στο στίγμα των προθέσεών του για τις προτάσεις που θα θέσει προς διαβούλευση.
Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής και η έναρξη του πλατιού κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, τονίστηκε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε επίσης η εκτίμηση ότι αποδυναμώθηκε η ΝΔ και ότι με τη στάση τους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.