Προσφυγικό: Η Ελλάδα βουλιάζει και ο Τσίπρας παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια

  • Κίνδυνος η προσφυγική κρίση να μετατραπεί σε ανθρωπιστική-Αναγκαία πλέον η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της χώρας για περισσότερα hot spots και σίτιση των προσφύγων

Την ώρα που η Ελλάδα από την προσφυγική κρίση βαδίζει με γοργά βήματα σε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτόγνωρη για την ίδια και την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια με λεονταρισμούς προς την Ευρώπη ότι δεν θα δεχθεί φράχτες και βρώμικα παιχνίδια σε βάρος της αντιπολίτευσης, τη μέρα που ο αρχηγός της του είχε προσφέρει απλόχερη στήριξη με πρωτοβουλίες υπέρ της εθνικής γραμμής.

Όπως ορθά επισημαίνεται από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα αποφάσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στις 7 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από το ζήτημα της ροής προσφύγων θα πρέπει να συζητηθεί και το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς πλέον είναι αναγκαία η αύξηση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας και για τη δημιουργία περισσοτέρων κέντρων υποδοχής και παραμονής προσφύγων αλλά και για την καθημερινή σίτισή τους.

Την ίδια ώρα η στάση της Αυστρίας και οι μονομερείς ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει έχουν προκαλέσει τη δυσφορία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αλλά και αντιδράσεις και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες – μετανάστες στη χώρα μας.

Και μπορεί μεν λεκτικά να υπάρχει μια καταδίκη των πρωτοβουλιών της Αυστρίας αλλά στην ουσία οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί ως προς τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Ευρώπης είναι ότι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Στάινμάγιερ, απέφυγε να αποδοκιμάσει την Διάσκεψη της Βιέννης, ενώ η εκπρόσωπός του ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα επισημαίνοντας βέβαια ότι «σε όλα αυτά τα θέματα θα προχωρήσουμε μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα».

Εγκλωβισμένοι 20.000 μετανάστες σε 18 σημεία της χώρας

Ενδεικτικό πάντως της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 18 σημεία σε όλη την επικράτεια, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας μέχρι διάφορες πόλεις, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Έθνος.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που οδηγεί στην ντε φάκτο μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Είναι δε μία κατάσταση που έχουν περιγράψει τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ντε Μερζιέρ και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι ο οποίος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην χώρα μας, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «η ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα». «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμα μου προς την ελληνική κυβέρνηση»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την αρχή του χρόνου στην Ελλάδα έχουν περάσει περίπου 96.000 πρόσφυγες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την Γερμανία που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχει υποδεχθεί τους 90.000. Καθώς η Γερμανία έχει εξαντλήσει τα όριά της και η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πλέον έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της, δημιουργείται η εντύπωση ότι ενώ επισήμως τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης, παρασκηνιακά δίνει το μήνυμα για το κλείσιμο των συνόρων στις χώρες που αποτελούν διάδρομο.

Απελπισία στα σύνορα

Εν τω μεταξύ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ενημέρωση, τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων, με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών», τονίζει η Ορελί Ποντιέ σύμβουλος της οργάνωσης σε θέματα μετανάστευσης. «Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις».

Χωρίς το δικαίωμα πλέον διέλευσης στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. Την κατάσταση περιγράφουν ξανά οι Γιατροί χωρίς σύνορα: «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως από την αρχή του 2016, περισσότεροι από 94.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ενώ περισσότεροι από 320 έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος. Κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι την ημέρα συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους με θαλάσσια διέλευση προς την Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απελπιστική έλλειψη βοήθειας και προστασίας.

Στα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να φθάνουν κατά χιλιάδες εφόσον η Τουρκία αρνείται να ελέγξει την παράνομη διακίνηση στο εσωτερικό της και όπως κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μπλοκάρει και το σχέδιο για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.