Προκλήσεις κάθε μέρα από Τουρκία – Το μήνυμα της Αθήνας

Ακόμα και χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Άγκυρα συνέχισε να προκαλεί με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, συνολικά έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παραβιάσεις και ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά δραστηριοποιήθηκαν στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, τα οποία προχώρησαν σε μια περίπτωση σε εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, την ακριτική Κάσο: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

Εντωμεταξύ, το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης συνεχίζει να προκαλεί διπλωματικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τύνιδα, συνάντησε τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συζήτησαν τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για τη Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τυνησία θα μπορούσε να έχει “πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή” για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης»! Με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη η Άγκυρα ήθελε «να προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο για να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται την εκτίμηση πολλών αναλυτών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την Λιβύη και τις συζητήσεις με την Τουρκία, στην οποία αναφέρει: «Συμφωνήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία να συνεχιστεί ο συντονισμός των δύο πλευρών για τη λιβυκή υπόθεση, ​καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών ώστε να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη». Να θυμίσουμε ότι τουρκική αντιπροσωπεία είχε μεταβεί στην Μόσχα για συζητήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Αρέφ Άλι Νάγιεντ χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, μιλώντας για το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας και για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. «Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου». Κατηγόρησε, επίσης, τον Ταγίπ Ερντογάν πως ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου.