«Προεκλογικός ελιγμός» Τσίπρα η νέα ψήφος εμπιστοσύνης;

Στη συζήτηση που αναμένεται από σήμερα στην ελληνική βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος που επιχειρεί να αναλύσει τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και στην τριήμερη σχετική συζήτηση στην ελληνική βουλή αναφέρεται τμήμα του γερμανικού Τύπου. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Παρασκευή μετά από τριήμερη συζήτηση, όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ.Είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε εκφραστεί υποτιμητικά απέναντι σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας με αναπηρία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στο προοίμιο της πρότασης δυσπιστίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση μόνο για έναν υπουργό, αλλά να τεθεί σε δοκιμασία κατευθείαν ολόκληρη η κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την αντίδραση αυτή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές ανούσιους διαξιφισμούς και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα».

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: «Μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό.Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Τσίπρας κέρδισε μετά βίας τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία). Τώρα λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές θέλει για άλλη μια φορά η βουλή να κρίνει την κυβέρνησή του».

Καιρός για νέο ξεκίνημα

Υπό τον τίτλο «Καιρός για νέο ξεκίνημα» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο αρθρογράφος τον χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο ενός κλάδου που απεικονίζει όσο κανένας άλλος την ελληνική μιζέρια σε αριθμούς».

«Ο πόνος της Ελλάδας βρίσκεται στους ισολογισμούς των τραπεζών’ δηλώνει ο Χατζηνικολάου ‘και η θεραπεία θέλει χρόνο’. Για πρώτη φορά όμως από τα χρόνια της κρίσης το 2010, συντρέχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως λέει. Από το 2017 η οικονομία αναπτύσσεται, για φέτος η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη κατά 2,2%, όπως προκύπτει από πρόγνωσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η ανεργία μειώνεται και οι εξαγωγές αυξάνονται. Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της στις κεφαλαιαγορές. Οι τέσσερις εναπομείνασες τράπεζες βάζουν προσεκτικά σε τάξη τους ισολογισμούς τους. Εάν δεν συμβεί κάποιο μεγάλο ‘ατύχημα’, τότε μεσοπρόθεσμα ο τραπεζικός κλάδος θα αφήσει την κρίση πίσω του. Ο Γιώργος Χατζηνικολάου ανήκει στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την πορεία».