Πρόεδρος για πέντε χρόνια, κραταιός, με Ιωσηφίνα και με τρία εξάρια νίκης. Πρώτη νίκη και της Α. Μέρκελ.

Τεράστια η αποχή και η λευκή ψήφος. Πρόεδρος ο Μακρόν με 66,06% -Η Λεπέν 33,94%

8ος πρόεδρος της Γαλλίας – ο νεότερος στην ιστορία της χώρας μετά τον Ναπολέοντα – εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα με θρίαμβο έναντι της Λεπέν, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας (στις 02: 50 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), ο Εμανουέλ Μακρόν συκέντρωσε ποσοστό 66,06% λαμβάνοντας 20.703,631 εκατ. ψήφους.

Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό

O νεώτερος πρόεδρος της Γαλλίας ήλθε κυριολεκτικά απ’ το πουθενά. Όμως ο νεώτερος αρχηγός κράτους στη Γαλλία από το 1840 με τον συνομήλικο Ναπολέοντα Φίλιππο, αλλά και με τη δική του(μεγάλη αδυναμία στην) Ιωσηφίνα, όπως ο Μέγας Ναπολέοντας, που αυτοστέφθηκε Αυτοκράτορας.

Όταν πριν από τρία χρόνια τον έχρισε υπουργό Οικονομίας του ο Φρανσουά Ολάντ, οι δημοσιογράφοι έγραφαν στα άρθρα τους: «ποιος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν;»

Στα 39 του ο Εμανουέλ Μακρόν επωμίζεται την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από μια οικονομική και κοινωνική κρίση που την άφησε τόσο διχασμένη και τόσο καταπτοημένη ώστε εκατομμύρια ψηφοφόροι έριξαν μαύρο στα παραδοσιακά κόμματα για να στραφούν στα άκρα. Τα περιθώρια των ελιγμών του εξαρτώνται, ως εκ τούτου όχι από τη νίκη εις βάρος της Λεπέν, αλλά από το εύρος της και απ’ το πόσο ξεκάθαρη είναι η λαϊκή εντολή και με το σαρωτικό 65, 5% είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.

Ουδέποτε εκλεγμένος σε αξίωμα ο Μακρόν υποσχέθηκε να φέρει την αλλαγή, νέα ήθη στον πολιτικό βίο κι ένα λαμπρό μέλλον στη χώρα. Καλείται, ωστόσο, να τα κάνει όλα αυτά πράξη χωρίς τη στήριξη κάποιου επίσημου κόμματος, αφού το κίνημά του ουδέποτε κατέβασε υποψήφιο σε τοπικές ή εθνικές εκλογές.

Μην ξεχνούμε ότι και το 2012 ο μέντορας του Μακρόν, ο νεοεκλεγείς τότε Φρανσουά Ολάντ, είχε υποσχεθεί ότι «χάραξε ρότα» για τη Γαλλία. Μόνον που η περίοδος χάριτος έληξε σύντομα. Μέσα σε λίγους μήνες οι επικριτές του, με αιχμή του δόρατος τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν τον χαρακτήριζαν «καπετάνιο που κάνει πετάλι» κάνοντας κύκλους.

Γερμανία: Η Μέρκελ «άλωσε» το κάστρο του Σουλτς -Θριάμβευσε στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν

Νέα ήττα-σοκ καθ’ οδόν προς τις ομοσπονδιακές κάλπες του Σεπτεμβρίου υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς και μάλιστα σ’ ένα παραδοσιακό προπύργιό τους, το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του Forschungsgruppe Wahlen για λογαριασμό του δεύτερου κρατικού δικτύου της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν κατά 3,4% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στο 27% (το πρώτο δίκτυο ΑRD τους δίνει 26%), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ θριάμβευσαν καθώς αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με 34% (ARD 33%).

Οι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 10,5%, οι Πράσινοι με 12,5% διατηρούν περίπου τα ποσοστά του 2012. Το Αριστερό Κόμμα (die Linke) καταγράφει μεν ελαφρά κέρδη, αλλά με 3,5% δεν πιάνει το όριο του 5% για να μπει στη νέα βουλή του κρατιδίου, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμέτρηση για το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που εκτιμάται ότι μπορεί να λάβει γύρω στο 5,5%.

To exit poll της ARD στις 19:26 μ.μ.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πάρει τα πάνω τους στις δημοσκοπήσεις και στο «κάστρο» τους, το Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Στα μέσα Μαρτίου το SPD έπιανε ποσοστό γύρο στο 33%, αλλά δεν κατάφερε να το διατηρήσει.

Οι σημερινές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν για πρώτη φορά στο κρατίδιο αυτό και νέοι 16 χρονών, ήταν ένα από τα δύο τελευταία τεστ για τους βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία Σουλτς και Μέρκελ πριν από τη μεγάλη μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου. Το επόμενο και πιο κρίσιμο είναι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας με 18 περίπου εκατομμύρια κατοίκους.

Οι σημερινές εκλογές στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο θεωρούνται ήσσονος πολιτικής σημασίας, παρά ταύτα αποτυπώνουν αναμφίβολα ως ένα βαθμό το κλίμα αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι «το φαινόμενο Σουλτς ξεφούσκωσε» κι η Μέρκελ και οι άνθρωποί της μπορούν και κερδίζουν ακόμη εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, έρευνας δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ψηφίζουν ως επί το πλείστον με γνώμονα τα τοπικά-περιφερειακά ζητήματα και όχι τα θέματα που απασχολούν την πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τι είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν

Στις εκλογές του 2012 οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν αποσπάσει το 30,8 % των ψήφων χάνοντας 0,7 % σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ακολουθούν όμως σε απόσταση αναπνοής, αφού κερδίζοντας πέντε μονάδες βρέθηκαν στο 30,4 %. Οι Πράσινοι (Grüne) είχαν συγκεντρώσει 13,2 % ενώ πραγματικός κόλαφος ήταν οι εκλογές για τους Φιλελεύθερους (FDP) που με μόλις 8,2% είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σχεδόν στο μισό. Στο 8,2 % είχαν βρεθεί οι Πειρατές (Piraten), στο 4,5 % το κόμμα SSW της δανέζικης μειονότητας (για το οποίο δεν ισχύει το εκλογικό όριο του 5%), ενώ εκτός κοινοβουλίου έμεινε κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο το κόμμα της Αριστεράς που είχε λάβει μόλις 2,2 %.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το CDU είχε αναδειχθεί οριακά πρώτη δύναμη, το ποσοστό που απέσπασε ήταν ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο τα τελευταία 60 χρόνια. Την τοπική κυβέρνηση σχημάτισαν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους και το κόμμα της δανέζικης μειονότητας. Μετά τη σημερινή αναμέτρηση η κυβέρνηση αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν…