Νέα εμπλοκή είχαμε χθες μεταξύ κυβερνήσεως και δανειστών στο θέμα του περίφημου «κόφτη», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιλέγει η συγκεκριμένη διάταξη να έλθει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο ή, στην καλύτερη περίπτωση, με τροπολογία με τα υπόλοιπα μέτρα που θα συζητηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εμπλοκή οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.
Η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται να είναι διαφορετική και επώδυνη για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τόσο το ΔΝΤ όσο και ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, δεν αρκούνται στη πρόβλεψη ότι κάθε Απρίλιο θα εξετάζονται τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών θα καλείται ο υπουργός των οικονομικών να λάβει συμπληρωματικά μέτρα και αν δεν το πράττει θα λαμβάνουν μέτρα αυτομάτως οι Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη πλευρά των δανειστών επιθυμεί να περιγράφονται εκ των προτέρων τουλάχιστον τα πεδία της οικονομίας στα οποία θα ληφθούν μέτρα αν τα δημοσιονομικά έχουν πέσει έξω, κάτι το οποίο η κυβέρνηση αρνείται.
Αυτή ακριβώς φαίνεται ότι είναι και η αιτία που υπήρξε εμπλοκή με τον «κόφτη» και οδήγησε την κυβέρνηση στο να καθυστερήσει την κατάθεση των διατάξεων για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.
Παρά ταύτα, πάντως, στο Eurogroup Τρίτης αναμένεται να υπάρξει έγκριση από τους Ευρωπαίους δανειστές για εκταμίευση ενός ποσού άνω των 10 δις ευρώ, το οποίο όμως θα καταβάλλεται στην ελληνική κυβέρνηση σταδιακά και ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης οι συζητήσεις για την οποία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015, αλλά ακόμα παραμένει ανοικτή!