Πούτιν: Η Ορθοδοξία κάλυψε το κενό που δημιούργησε η κατάρρευση του κομμουνισμού

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί ότι η αναβίωση της Ορθοδοξίας στη Ρωσία είναι δικό του έργο, αλλά έργο του ρωσικού λαού.

Αυτή την άποψη διατύπωσε ο πρόεδρος Πούτιν στην ταινία του γνωστού αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν με τίτλο «Συνέντευξη με τον Πούτιν», στην οποία λέει χαρακτηριστικά: «Δεν το έκανα εγώ αλλά ο ρωσικός λαός».

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος, στην ίδια “συνέντευξη” εξηγεί γιατί αναβίωσε η Ορθοδοξία σε μια χώρα όπου επί επτά σχεδόν δεκαετίες κυριαρχούσε ο μαρξισμός και η κομμουνιστική ιδεολογία. Κατά την άποψή του, η αναγέννηση της Ορθοδοξίας σχετίζεται, όπως λέει, με το ότι η κομμουνιστική ιδεολογία έπαψε να υπάρχει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδεολογικό κενό, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί από τίποτα άλλο, παρά από τη θρησκεία.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Γιατί η Ορθοδοξία μας ενώνει- κήρυγμα πίστης και αποδοχής από το 2013.

Εκατομμύρια πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Πάτρα στη Ρωσία για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1.025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τη σπουδαιότητα και τη σημασία της Ορθοδοξίας στην ιστορία του ρωσικού λαού.

«Η Εκκλησία εκτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη Ρωσία επειδή δημιουργεί συνθήκες για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των θρησκειών, εθνών και λαών», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ρωσικό έθνος οφείλει ουσιαστικά τη δημιουργία του στην ορθόδοξη πίστη, καθώς, όπως ανέφερε «με την έλευση του χριστιανισμού, της ορθοδοξίας, άρχισε να δημιουργείται το ρωσικό έθνος και να δημιουργείται το ενωμένο ρωσικό κράτος».

Χρησιμοποιώντας μάλιστα την Ορθοδοξία ως κοινό τόπο, ο Πούτιν επιχείρησε να ενισχύσει τους μελλοντικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπου παραβρέθηκε με αφορμή την έλευση του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα από την Πάτρα στο Κίεβο.

Στο Κίεβο, την πόλη που θεωρείται το λίκνο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού από εκεί ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων το 988 μ.Χ., όταν ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος στα νερά του Δνείπερου ασπάστηκε τον χριστιανισμό, ο Πούτιν άφησε στην άκρη τα όσα χωρίζουν τις δύο χώρες και μίλησε για τη σημασία των πνευματικών και ιστορικών τους δεσμών.

«Είμαστε πνευματικοί κληρονόμοι των όσων συνέβησαν εδώ πριν από 1.025 χρόνια», τόνισε ο Πούτιν δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα

Στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 1025 χρόνων κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα που μεταφέρθηκε από την Πάτρα σε περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, όπου εκατομμύρια πιστοί σπεύδουν να τον προσκυνήσουν.

Στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πολλές τελετές με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200.000 πιστών.

Η μυστική βάφτιση του Προέδρου

Ο Ρώσος Πρόεδρος προ ημερών διηγήθηκε πως στα παιδικά του χρόνια βαφτίστηκε και η οικογένεια του ήταν αναγκασμένη να το κρύβει για να μην βλάψει τη δουλειά του πατέρα του. «Η μητέρα με βάφτισε δήθεν εν αγνοία του πατέρα μου που ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Δεν ήταν παράγοντας, εργαζόταν στο εργοστάσιο, ήταν ένα μικρό μέλος στο επίπεδο της οργάνωσης του εργοστασίου. Η μαμά μου δήθεν κρυφά από τον πατέρα μου με βάφτισε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.