Πότε πρέπει να τρώμε πρωινό και πότε βραδινό για να χάσουμε σωματικό λίπος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα περιττά κιλά και το λίπος μπορούν να γίνουν εφιάλτης μας.

Συχνά προσπαθούμε να τα χάσουμε με διάφορους τρόπους, δεν είναι πάντα εύκολο όμως. Δίαιτες, διατροφές, προγράμματα άσκησης μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουν καλύτερη με ένα πιο ωραίο και υγιές σώμα.

Από ότι φαίνεται όμως, δεν είναι το τι τρώμε αλλά πότε το τρώμε το κλειδί για τη μείωση του σωματικού λίπους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, που διήρκεσε 10 εβδομάδες, οι ώρες των γευμάτων μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη σύνθεση του σώματος.

Αντίθετα με άλλες έρευνες «περιορισμένης ώρας σίτισης», οι συμμετέχοντες δεν ήταν αναγκασμένοι να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα και μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν, αρκεί να ήταν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο γκρουπ: Ένα γκρουπ που έτρωγε τα γεύματά του όπως θα έτρωγε κανονικά και ένα άλλο γκρουπ που έπρεπε να τρώει πρωινό 90 λεπτά αργότερα και το βραδινό του 90 λεπτά νωρίτερα από το κανονικό.

Shutterstock
Shutterstock

Κάθε συμμετέχων κρατούσε ημερολόγιο της δίαιτας και έδινε δείγματα αίματος εκ των προτέρων ενώ απαντούσε σε ένα ερωτηματολόγιο αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έτρωγαν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο έχασαν διπλάσιο σωματικό λίπος από το άλλο γκρουπ.

Το ερωτηματολόγιο αποκάλυψε ότι το 57% των συμμετεχόντων παρατήρησε μείωση στην κατανάλωση φαγητού, είτε από μειωμένη όρεξη είτε μειωμένη πρόσληψη λόγω της περιορισμένης χρονικής περιόδου που μπορούσαν να φάνε.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν αυτή η μορφή διαλείπουσας νηστείας ήταν βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

shutterstock
shutterstock

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (57%) είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν το περιορισμένο παράθυρο φαγητού καθώς ήταν ασύμβατο με την κοινωνική τους ζωή.

Αντίθετα, το 43% είπαν ότι θα σκεφτόντουσαν να διατηρήσουν αυτό το πλάνο αν ήταν πιο ευέλικτο.

«Η έρευνα δίνει πολύτιμα στοιχεία για το πώς μικρές αλλαγές στον αριθμό των γευμάτων μας μπορεί να έχουν οφέλη στο σώμα μας», αναφέρει ο δρ. Jonathan Johnston, υπεύθυνος της έρευνας.

unsplash
unsplash

«Η μείωση του σωματικού λίπους ελαττώνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη παχυσαρκίας και σχετικές ασθένειες, έτσι είναι ζωτικό για τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας».

Οι δίαιτες αυτές είναι δύσκολες να ακολουθηθούν, έτσι προσπαθούν να τις κάνουν πιο συμβατές με την πραγματική ζωή, ώστε να φανούν να πιθανά οφέλη.

Η διαλείπουσα νηστεία συνδέεται έτσι με την απώλεια λίπους.