Πόσο κοστίζουν οι “αυταπάτες” του Τσίπρα – 3,5 δις μέτρα το χθεσινό πακέτο

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να υποστήριξε μετά πάθους χθες στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων και ότι το 98% των πολιτών δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

Οι απώλειες στις νέες συντάξεις ανέρχονται σε 30% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετία από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι λοιπόν όσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Οι αλλαγές που υφίστανται οι πολίτες είναι δραματικές παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να μην έχει πρόθεση να πει ψέματα αλλά φαίνεται για μια φορά ακόμα αυταπατάται, όπως παραδέχθηκε για τα όσα είχε υποσχεθεί για τον Γενάρη του 2015.

Με το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό επέρχονται οι εξής αλλαγές:

380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν δραματικές μειώσεις λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ. 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα

Περίπου 700.000 αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιες εισφορές για σύνταξη

180.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν δραστικά

Τα εφάπαξ θα μειωθούν με το νέο μαθηματικό τύπο κατά 15% περίπου

Μείωση 35% θα επιληθεί στους 280.000 δικαιούχος μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ).

Επιβάρυνση θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω της αύξησης των εισφορών. Αν μάλιστα υπολογιστούν αθροιστικά φόροι και εισφορές, η επιβάρυνση ανέρχεται στο 55% του καθαρού εισοδήματος. Το 20% του καθαρού εισοδήματός τους θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μεταβατικές περιόδους. Σωρευτικά οι αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν – χωρίς τις εκπτώσεις – το 37,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία, εφάπαξ. Προβλέπεται μεταβατική περίοδος εκπτώσεων (2017-2020) για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.

Το νέο σύστημα επηρεάζει και τους απασχολούμενους με μπλοκάκι καθώς για παράλληλη απασχόληση (μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη) ο εργαζόμενος θα πληρώνει διπλές εισφορές.

Συνολικά υπολογίζεται ότι χθες ψηφίσθηκαν τα 2/3 από τα μέτρα του κύριου πακέτου των 5,4 δις ευρώ που αναλογεί περίπου σε 3,5 δις ευρώ.