Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις κυρώσεις για να επηρεάσουν το Ισραήλ

Τα τελευταία χρόνια, οι κυρώσεις έχουν γίνει ένα εξαιρετικά συνηθισμένο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, η οποία έχει αφήσει λίγο-πολύ ανέγγιχτο το Ισραήλ, καθώς παραμένει ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπήρξε μια αλλαγή τόσο στην τάση αυτή όσο και στη φύση των αμερικανικών περιορισμών, οι απώτεροι στόχοι των οποίων αποκαλύφθηκαν με νέο τρόπο.

Οι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα κράτη από την αρχαιότητα έπαιρναν μέτρα το ένα εναντίον του άλλου που είχαν οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις. Στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις προστέθηκαν σε αυτό το μείγμα οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορες χώρες, όπως η Κούβα, το Ιράν και η Ρωσία. Οι ισραηλινές αρχές, ως απάντηση σε αναγνωρισμένες εχθρικές ενέργειες από την παλαιστινιακή πλευρά, έχουν καταφύγει σε παρόμοιες πρακτικές κατά τη διάρκεια των ετών, για παράδειγμα, μειώνοντας την αλιευτική ζώνη στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας ή εμποδίζοντας εντελώς την είσοδο Παλαιστινίων εργαζομένων, παγώνοντας τη μεταφορά φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, καθώς και εισάγοντας απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων ΜΚΟ. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση προτιμά να αποφεύγει την έννοια των κυρώσεων, αντικαθιστώντας την με λέξεις όπως “μέτρα”, “βήματα” ή “απάντηση”. Η επιθυμία για αυτού του είδους τη λεξιλογική ποικιλομορφία οφείλεται πιθανότατα στην απροθυμία επικαιροποίησης του θέματος των κυρώσεων στην παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση, ιδίως από τη στιγμή που το PNA τις ζητά ήδη ανοιχτά, αρνούμενο συνώνυμα.

Συνεχίζοντας μια σύντομη εξόρμηση στη θεωρία των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών περιορισμών, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι τα παράγωγά τους χρησιμοποιούνται ευρέως με τη μορφή δευτερογενών κυρώσεων και των λεγόμενων αυτοκυρώσεων. Η ουσία αυτών, αν και με διαφορετικές μορφές, συνοψίζεται στην αναγκαστική ή προληπτική εκούσια άρνηση των κατοίκων μιας χώρας να συναλλάσσονται με εκπροσώπους μιας άλλης. Ωστόσο, και εδώ, με φόντο τη διεθνή κατάσταση των τελευταίων ετών, το Ισραήλ κατάφερε, κατά μία έννοια, να αποσυρθεί στη σκιά. Από τη μία πλευρά, το κράτος σαφώς δεν συμμετείχε στην οικονομική πίεση της Δύσης κατά της Ρωσίας. Αφετέρου, δεν δημοσιοποιούνται ούτε οι εναπομείναντες δεσμοί ούτε οι απώλειες από αυτούς που διακόπηκαν. Δύο ζητήματα έχουν καταλάβει κεντρική θέση στην αξιολόγηση της φύσης των αντιρωσικών περιορισμών. Το πρώτο από αυτά είναι οι επιλογές για την παράκαμψη των περιορισμών, καθώς παρόμοιες τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κύριος γεωπολιτικός αντίπαλος του Ισραήλ, το Ιράν.

Ο δεύτερος είναι ο συνοδευτικός μετασχηματισμός του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου των συναλλαγών σε κινεζικά γιουάν, για το οποίο τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έχουν δείξει ενδιαφέρον. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το Ισραήλ στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων με τους περιφερειακούς γείτονές του.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ κατάφερε επιτέλους να ολοκληρώσει το έργο του πριν από μισό και πλέον αιώνα: ελαχιστοποιεί τις δικές του απώλειες στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ίδια τη χώρα της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν την πραγματική φύση της νέας πραγματικότητας. Χαρακτηρίζεται τόσο από την έγκριση από τις ΗΠΑ ορισμένων στοχευμένων περιορισμών στο Ισραήλ, όσο και από το γεγονός ότι τα μέτρα επιρροής που επιβάλλονται από το εξωτερικό έχουν προσαρμοστεί από τους εθνικούς φορείς για την αντιμετώπιση των δικών τους πολιτών.

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε βιαιοπραγίες κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη- στα μέσα Μαρτίου, τρία ακόμη ονόματα προστέθηκαν στον κατάλογο αυτό. Πέραν του γεγονότος ότι ακόμη και οι προσωπικές κυρώσεις δεν χαρακτήριζαν προηγουμένως τον “ιδιαίτερο” χαρακτήρα των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, οι περαιτέρω ενέργειες των τραπεζών της χώρας της Μέσης Ανατολής έδωσαν πρόσθετη ιδιαιτερότητα στην κατάσταση, η οποία επίσης ακολούθησε τον δρόμο των περιορισμών, υπό τον φόβο των περιοριστικών μέτρων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά με τον δικό τους τρόπο.

Το πρώτο ισραηλινό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που αντέδρασε στην πολιτική των ΗΠΑ κατά των εποίκων ήταν η Bank Leumi, ακολουθούμενη από την Bank Hapoalim και την κρατική Postal Bank. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Bezalel Smotrich, προσπάθησε να τους επηρεάσει μέσω του Γραφείου Τραπεζικής Εποπτείας του δικού του υπουργείου, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή των αμερικανικών αποφάσεων “αδιανόητη” και προειδοποιώντας να μην μετατραπούν σε “δημοκρατία της μπανανίας”. Παράλληλα, η Τράπεζα του Ισραήλ, υιοθέτησε την αντίθετη προσέγγιση, υποστηρίζοντας το μέτρο, τονίζοντας σε αντίστοιχη ανακοίνωση ότι η άρνηση να ληφθούν υπόψη οι οδηγίες της Ουάσινγκτον απειλεί με σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των υποψιών για ξέπλυμα χρήματος και υποστήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και ζημιά στη φήμη.

Φυσικά, υπάρχει μια λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά των ισραηλινών τραπεζών. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εντόπισε και άσκησε δίωξη κατά της Bank Leumi και της Bank Hapoalim για παροχή βοήθειας σε Αμερικανούς πολίτες για φοροδιαφυγή. Λόγω της διάρκειας της διαδικασίας και της σοβαρότητας των κατηγοριών, οι οποίες περιλάμβαναν “ενεργό συνδρομή” στην παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, κάτι που είναι αρκετά άτυπο για τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην θέλουν να ακολουθήσουν ξανά αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι κατά το στάδιο της εναντίωσης στη δικαστική μεταρρύθμιση του συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτές που εξέφρασαν τα πιο κινδυνολογικά αισθήματα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιδείνωναν τις οικονομικές δυσκολίες μεσοπρόθεσμα.

Επίσης, ήταν δυνατόν να επιλυθεί το ζήτημα της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε εποίκους, οι οποίοι υπέπεσαν σε περιορισμούς μόνο κατόπιν προτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απέστειλε επεξηγηματική επιστολή στην Τράπεζα του Ισραήλ, η οποία περιείχε “ευγνωμοσύνη για τη συμμετοχή” στην εφαρμογή των μέτρων αυτών και άδεια για την εξυπηρέτηση των λογαριασμών των προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, εφόσον οι συναλλαγές αφορούν την κάλυψη μόνο βασικών αναγκών ή την εξασφάλιση της επιβίωσης των ζώων που διατηρούν στις φάρμες τους.

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια του Σμότριτς να παρουσιάσει την κατάσταση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τον Λευκό Οίκο, οι οποίες κατέληξαν με συνεκτίμηση των ισραηλινών συμφερόντων, φαίνεται ότι απέτυχε, αφού η Ουάσιγκτον δικαιολόγησε την αντίδρασή της επικαλούμενη τις “ανθρωπιστικές” παραχωρήσεις που πάντα υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.Η ιστορία αυτή είναι ενδιαφέρουσα και μάλιστα διδακτική, καθώς μαρτυρεί μια αλλαγή στη φύση των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες, σε αντίθεση με τις θεωρητικές βάσεις, γίνονται πλέον σαφώς στοχευμένες όχι στην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής στο εξωτερικό, αλλά στη μεταμόρφωση των εσωτερικών υποθέσεων μιας χώρας. Με μια πρώτη ματιά, ο στόχος των μέτρων μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πτέρυγας της ισραηλινής κυβέρνησης – ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ. Τα πρόσωπα στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις και οι πιθανοί υποψήφιοι που θα συμπεριληφθούν στην επόμενη δέσμη περιορισμών αποτελούν την εκλογική βάση των κομμάτων αυτών των πολιτικών, και η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει πιέσεις για την απομάκρυνσή τους από το υπουργικό συμβούλιο ή τουλάχιστον από τις διμερείς επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του περιορισμού της ισραηλινής δικαστικής μεταρρύθμισης

Ταυτόχρονα, ο τεταμένος χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που επιδεινώθηκε από την επιχείρηση των IDF Iron Swords στη Λωρίδα της Γάζας και την προεδρική κούρσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστά δυνατή την εισαγωγή κυρώσεων κατά ορισμένων εποίκων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σε αυτή την περίπτωση, το ελάχιστο καθήκον αυτών των περιορισμών καταλήγει σε μια προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι ισραηλινές αρχές να δράσουν στην παλαιστινιακή πίστα με τρόπο που να έχει θετικό αντίκτυπο στην εκστρατεία επανεκλογής του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, ο τυπικός λόγος είναι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, η οποία δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και εντάσσεται στο πλαίσιο των παραδοσιακών απόψεων του Δημοκρατικού Κόμματος για τη δραστηριότητα των ισραηλινών εποίκων ως ένα από τα εμπόδια για την ειρηνευτική διευθέτηση στη Μέση Ανατολή. Το μέγιστο καθήκον είναι να επιτευχθεί η αποχώρηση του Νετανιάχου από την πολιτική σκηνή.

Έτσι, διαμορφώνεται μια κατάσταση στην οποία οι αμερικανικές κυρώσεις διευρύνουν τόσο το φάσμα των προβλημάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λύσουν με τη βοήθειά τους όσο και το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής τους, επεκτείνοντας τις κυρώσεις όχι μόνο εναντίον αντιπάλων, αλλά και εναντίον καθιερωμένων εταίρων.

Erol User

SHARE