Πώς η ζάχαρη στοίχισε… χρυσάφι

Πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου εύκολα μπορεί κανείς να μιλήσει όχι απλώς για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αλλά για την ολοκληρωτική κατάρρευση μιας βιομηχανίας και ενός ολόκληρου κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, με τον λογαριασμό να ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο λογαριασμός για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα 150 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διαγράψει η Τράπεζα Πειραιώς, στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει.

 

Τα λεφτά συνεχίζουν να “καίγονται”

 

Το εν λόγω σχέδιο έχει οριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 10 Ιουνίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση φροντίζει να μη χάσει… ψήφους, στηρίζοντας τη βαθύτατα προβληματική εταιρεία άμεσα και έμμεσα. Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση η οποία προβλέπει την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς.

 

Είχε προηγηθεί, λίγους μήνες νωρίτερα, η στήριξη των 200 και πλέον εργαζομένων της εταιρείας, μέσω επιδότησης μέχρι τη συνταξιοδότηση μερίδας εξ αυτών και μέσω μετάταξης των υπολοίπων σε κενή οργανική θέση ή, ελλείψει αυτής, σε προσωποπαγή θέση σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Εντύπωση προκαλεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να προσδιορίσει το συγκεκριμένο κόστος, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

 

 

Αυτά τα 4 + 1,1 εκατ. ευρώ, βέβαια, δεν είναι τίποτε μπροστά στα 30 εκατ. ευρώ της πρώτης φοράς Αριστερά. Στις αρχές του 2015 η τότε κυβέρνηση έδωσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του εκκαθαριστή για να αποφύγει τη χρεοκοπία η εταιρεία.

 

Σε ρόλο χρήσιμου “λευκού ιππότη”

 

Εν όψει και των εκλογών, στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες επανεμφανίστηκε ο Lukas Fecker, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται ως “λευκός ιππότης”, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο.

 

Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής Lukas Fecker έχει συστήσει τη Hellenic Farmers Company με ομάδα έξι παραγωγών που συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο σχήμα, έχοντας προσεγγίσει το fund AnaCap Financial Partners για να είναι ο χρηματοδότης της όλης προσπάθειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το επενδυτικό σχήμα του Fecker να αντικαταστήσει το σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς. Το αν θα εμφανίσει ο Lukas Fecker proof of funds μένει να αποδειχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Παρέδωσε τα “κλειδιά” στις εισαγωγές

 

Η ουσία είναι ότι σε λιγότερο από μία 10ετία η ΕΒΖ έχασε την κυριαρχία της. Με την παραγωγή να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, η εταιρεία έκανε εισαγωγές για να διατηρεί τη θέση της στην αγορά. Ακόμα, όμως, και αυτή την πολυτέλεια, δηλαδή εισαγωγές ζάχαρης για να συνεχίσει τουλάχιστον την εμπορία, την έχασε.

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της ΕΒΖ, και κατ’ επέκταση της εγχώριας τευτλοπαραγωγής, είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια βρήκαν έδαφος για να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει στην αγορά η ΕΒΖ. Μία εξ αυτών η Sugartia, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Pfeifer & Langen, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης στην Ευρώπη. Ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της “πίτας” έχει καταφέρει να κερδίσει η Cristal Hellenic, η οποία μέσα σε έναν χρόνο τετραπλασίασε τον τζίρο της. Στους κερδισμένους και η Royal Sugar, επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Oλλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie στην Ελλάδα.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης και ο ρόλος των διεθνών τιμών

 

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τιμές ζάχαρης δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδό τους, αν και τη φετινή χρονιά φαίνεται να σημειώνουν ελαφρά άνοδο. Η αύξηση των τιμών ακολουθεί μια κακή συγκομιδή της Ε.Ε. Με στελέχη του κλάδου να δηλώνουν πως: “Κανείς δεν κερδίζει χρήματα σε αυτές τις τιμές”.

 

Τα αποθέματα ζάχαρης στην Ε.Ε. υποχώρησαν στους 12,7 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Ιανουαρίου, από 15,2 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Suedzucker σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή κατά 700.000 τόνους ετησίως.

 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια αγορά ζάχαρης θα σημειώσει έλλειμμα 1,9 εκατομμυρίων τόνων το 2019/2020, αλλά λόγω των αποθεμάτων οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτήν τη στιγμή το μόνο χειροπιαστό, όπως αναφέρουν αναλυτές, παραμένει το σχέδιο της Πειραιώς, που προβλέπει τη μεταβίβαση των “ασημικών” της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα-“φιλέτα” και μέρος του παθητικού, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει οκτώ Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPVs), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo).

 

Παράλληλα, προβλέπει τη διαγραφή χρεών 149,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 253,21 εκατ. ευρώ με τα οποία σήμερα βαρύνεται η εταιρεία και τη μετατροπή της από παραγωγική σε εμπορική εταιρεία, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια που θα τρέχει το σχέδιο εξυγίανσής της. Η αίτηση εξυγίανσης κατατέθηκε στο τέλος Μαρτίου, ενώ στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί, όπως αναφέρθηκε, να συζητηθεί στις 10 Ιουνίου, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση με τον Lukas Fecker.

SHARE