Πολλά τα μείον  των ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα και ένα  της ΝΑ  σε νέα δημοσκόπηση. Τρίτη η Γεννηματά. Βελτιωμένα ποσοστά για τους μικρούς ακόμα και για τους ΑΝΕΛ.

Δημοσκόπηση  της Prorata  σε φιλικ εφημερίδα  προς  τον ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα της ΝΔ με 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πτωτική συνολικά η πορεία Κυβέρνησης- Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις  τάσεις της κοινής γνώμης και τις αξιολογήσεις της. Με μια εξαίρεση, μείον για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη  ότι  η μεγάλη πλειοψηφία  δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, παρά τη ν εκτεταμένη δυσφορία της. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Prorata η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την Εφημερίδα των Συντακτών, φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έγκυρη απογευματινή εφημερίδα δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην δυνητική εκλογική επιρροή, συγκεντρώνει ποσοστό 30% (από 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (από 19% τον Μάρτιο).

Συγκεκριμένα τα κόμματα συγκεντρώνουν:

  • ΝΔ 30%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%
  • Χρυσή Αυγή 9%
  • ΚΚΕ 9%
  • Ένωση Κεντρώων 8%
  • Το Ποτάμι 7%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%
  • Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 24%, ενώ αποχή, λευκό και άκυρο συγκεντρώνουν 17%.

Στο ερώτημα για το αν οι πολίτες θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 61% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, το 32% θετικά με το 7% “δεν ξέρω / δεν απαντώ”.

Αρνητική είναι και η άποψη των ερωτηθέντων για τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών. Το 72% την κρίνει «κακή» και «μάλλον κακή» και μόλις το 14% «καλή», «μάλλον καλή».

Το 39% θεωρεί «σημαντικά / μάλλον σημαντικά» τα αντίμετρα και το 35% «ασήμαντα / μάλλον ασήμαντα». Το 61% θεωρούν πως δεν θα βελτιώσουν την οικονομία, αντίθετα από το 32%.

Το 63% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει πως τον επόμενο ένα χρόνο η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει είτε «λίγο» είτε «σημαντικά», ενώ το 24% πιστεύει ότι θα μείνει ίδια και το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Το 56% πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», το 34% πως θα μείνει ίδια και μόλις το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Στη μάχη του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται στις περισσότερες κατηγορίες (εργατικός, ασυμβίβαστος, λιγότερο φθαρμένος, αποτελεσματικός, έντιμος). Η εκτίμηση «κανένας από τους δυο» συγκεντρώνει από 30% έως 55%!