Πολιτικό “αρωμα” στην υπόθεση των φερόμενων εκβιαστών-δημοσιογράφων

Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα με υπόλογους-δημοσιογράφους, λαθρόβια έντυπα περιθωριακά sites και ανυποψίαστους συνεργάτες, αποκαλύπτει η ογκώδης δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη νέα δυσώδη υπόθεση διαφθοράς και μαύρου χρήματος.

Μια υπόθεση που αποκτά και πολιτικό “άρωμα” καθώς στα στοιχεία της δικογραφίας και στις καταγραφές από τον κοριό της ΕΥΠ, υπάρχουν από τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους και αναφορές για πολιτικά παιχνίδια, ισχυρές πλάτες και προστασία. Η όλη υπόθεση θυμίζει χολιγουντιανή ταινία, με απρόβλεπτο τέλος, καθώς η ζοφερή αυτή ιστορία είναι σε εξέλιξη.

Όπως αποκαλύπτει το nonparernews.gr , το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιρειών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους – ο Τάκης Μουσάς-της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

ΠΩΣ ΤΥΛΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ

Από τις επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων – υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα.

Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά.

Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων,(Μουσάς) προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.

Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ – 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες.

-Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν την Τρίτη στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες τους άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή από όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ρόλο «κλειδί» στην αποκάλυψη της όλης υπόθεσης είχε η Α.Κ υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, η οποία με την κατάθεσή της άρχισε να ξετυλίγει το «κουβάρι» της ζοφερής αυτής ιστορίας.

Μετά από αυτήν την κατάθεση της Α.Κ., όλο το υλικό που είχε συγκεντρωθεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η άρση απορρήτου και η καταγραφή της δραστηριότητας των τριών εμπλεκόμενων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο στις 11 Φλεβάρη η Α.Κ. (υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ) κατήγγειλε ότι στις 4 Φλεβάρη συναντήθηκε σε καφετέρια με τον κατηγορούμενο Παν. Μουσσά.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο κ. Μουσάς «απαίτησε από εκείνη να δώσει χρήματα στον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας “Ακρόπολη” Παν. Μαυρίκο, για να μην γράφει αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Μάλιστα, την απείλησε, λέγοντας τα εξής: «Πρόσεχε. Ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θυμα bullying».

Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό, λίγο αργότερα στη παρέα προστέθηκε και ο δημοσιογράφος Χρ. Φράγκου, διευθυντής της ιστοσελίδας sofokleousin.gr. Μαζί της πρότειναν να συνεργαστούν στον τομέα της διαφήμισης για την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ.

-Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση λίγες ημέρες αργότερα και ο Π. Μουσσάς φέρεται να προειδοποίησε την Α.Κ. ότι πρέπει να είναι προσεκτική γιατί την έχουν στοχοποιήσει από τη ΝΔ σε διάφορους μιντιακούς κύκλους, διαδίδοντας ότι χρηματίζεται από διαφημίσεις εξαιτίας της θέσης της στην ΕΥΔΑΠ.

Στις 12 Φλεβάρη η Α.Κ. συναντήθηκε με το Μουσσά στο Φλοίσβο και η συνάντησή του ηχογραφήθηκε. Σε αυτή τη συνάντηση ο Μουσσάς ανέφερε και οι φίλοι του έχουν φτιάξει μία ομάδα, η οποία μπορεί να ελέγξει τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αφενός υπέρ της κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «όταν θέλουμε να γ@…σουμε, θα λες: Αυτόν θέλει να τον γ@…σουμε μέσα από την κυβέρνηση».

Τα δημοσιεύματα για Μεϊμαράκη

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, από τη συνομιλία φάνηκε ότι ρόλο «κλειδί» στην ομάδα φέρεται να είχε ο Μαυρίκος, ο οποίος μέσω της εφημερίδας του και των δύο ιστοσελίδων του, θα δημοσίευε θετικά ή αρνητικά άρθρα, τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ως προς την επικείμενη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών.

Ο Μουσσάς ανέφερε ότι ο Μαυρίκος είχε αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος τουΒαγγέλη Μαρινάκη, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο -όπως είπε -υπήρχε συμφωνία μεταξύ του τέως Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναλάβει ποτέ την πρωθυπουργία της χώρας.Ανοησίες ανοήτων απατεώνων.

Τα site

Από τη δικογραφία προκύπτει ο Π. Μουσσάς έλεγε στην Α.Κ. ότι χειρίζεται κάποια sites όπως θέλει αυτός ανεβοκατεβάζοντας άρθρα και της ανέφερε ότι θα της τηλεφωνούσαν για προσφορές οι Γ. Τσιρογιάννης (lykabitos.gr), Β. Μπόνιος (kourdistoportokali), Νικ. Καραμπάσης (ι-reporter.gr και press.com.gr), Γέρου (εφημερίδα Αρθρο, 4-5 sites και περιοδικά με θέματα life style) και Γ. Φωτόπουλος (sofokleous10.gr και moneytimes.gr).

Η Α.Κ., σύμφωνα με τη δικογραφία, εμφανίζεται να εργαζόταν στο παρελθόν για το Φωτόπουλο από τον οποίο παραιτήθηκε γιατί της οφείλει χρήματα.

Παράλληλα, της ζήτησε να μεταφέρει στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να μεσολαβήσει στην Attica Bank για υπάλληλο ο οποίος προοριζόταν να αντικαταστήσει ενδεχομένως τον Μουσσά στη θέση που αυτός κατείχε στην τράπεζα, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Με τον άλλο το μαλάκα τι έγινε που ήταν να έρθει στην τράπεζα; Μίλησες; Να έρθει να παίρνει τα λεφτά του και δεν θέλω… να μην μας απασχολεί. Να μην μας χαλάσει το σύστημα».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μουσσάς επικοινώνησε με το Γ. Τσιρογιάννη, τον ενημέρωσε ότι θα έπαιρνε κάποια χρήματα από την ΕΥΔΑΠ και του είπε να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον υπουργό Επικρατείας και υπέρ της νομοθεσίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε βάρος των ιδιοκτητών τους.

Αργότερα ο Τσιρογιάννης τον ενημέρωσε ότι έγραψε δύο σελίδες στις εφημερίδες Μπουρλότο, Αξία και Καρφί υπέρ του Ν. Παππά.

«Ο αρχιμανδρίτης»

Αργότερα, ο Μουσσάς επικοινώνησε με το Μαυρίκο και τον ενημέρωσε ότι σε συνάντηση με την ΑΚ όλα πήγαν «εντάξει και καλύτερα». Ο Μαυρίκος ενημέρωσε τον Μουσσά ότι στις 13 Φεβρουαρίου στα «Παραπολιτικά» θα είχε ένα μεγάλο κομμάτι για τον «αρχιμανδρίτη», εννοώντας τον υπουργό Νίκο Παππά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μουσσάς με τον Β. Μπόνιο, του ανέφερε ότι εξασφάλισε ακόμη 1.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ. Ο δεύτερος δήλωσε παραξενεμένος καθώς είχε γράψει, όπως είπε, πολλά αρνητικά σχόλια για τον διευθύνοντα της ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας της συντρόφου του Ρένας Δούρου. Ο Μουσσάς φέρεται να του είπε να κατεβάσει ότι αρνητικό έχει για την κυβέρνηση και να αρχίζει να γράφει θετικά.

Ανάλογη επικοινωνία είχε με τον Νικ. Καραμπάση, λέγοντάς του ότι θα εισπράξει 12.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, αλλά να αρχίσει να γράφει θετικά για την κυβέρνηση.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ηχογραφήσουν μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στην Α.Κ. στον Μουσσά και το Μαυρίκο.

Ο τελευταίος της ανέφερε ότι έχει παράπονα από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό όπως με άλλες ΔΕΚΟ, που δεν του δίνουν χρήματα. Ως δείγμα καλής θέλησης δε, είπε πως δημοσίευσε θετικό άρθρο υπέρ του υπουργείου Επικρατείας.

Της ανέφερε ότι η Ρένα Δούρου διαχειρίζεται μεγάλα ποσά και η ομάδα θα μπορούσε να εισπράξει και από εκεί χρήματα. Όταν έφυγε ο Μαυρίκος, ο Μουσσάς ανέφερε στην Α.Κ. ότι αυτός είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να χτυπήσουν, αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα.
«Να επιτεθούμε στη ΔΕΗ»

Σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Α.Κ., Μουσσά και Φράγκου, ο τελευταίος φέρεται να λέει ότι μέσω του Μαυρίκου έπρεπε να επιτεθούν στη ΔΕΗ, με σκοπό να την εκβιάσουν και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από διαφημίσεις
Οι κατηγορούμενοι Φράγκος και Μουσσάς φέρονται να ανέφεραν ότι θα έκαναν το ίδιο με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: «Η Δούρου μαλάκα, για να σου δώσει λεφτά, δεν φτάνει να είσαι… και με την κομματική ταυτότητα δαγκωμένη όπως στο στρατό εκεί να πας δεν θα πάρεις».

Παράλληλα, σχολίασαν ότι για να εισπράξει κανείς χρήματα από την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Π. Μουσσάς ενημέρωσε την Α.Κ. ότι ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα θα κατέθετε επερώτηση στη Βουλή γα την Attica Bank και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και ότι ο Π. Μαυρίκος ανέμενε χρήματα και εντολή για το ποιόν να χτυπήσει.

Ο Π. Μουσσάς φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την ενημέρωση, με σκοπό την επίθεση σε άτομα που είτε ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, είτε επιχειρούν να ελέγξουν τη νομιμότητα των ενεργειών του.

Σε επικοινωνία του με τον Αθ. Τσεκούρα, διευθυντή της ιστοσελίδας thetoc.gr φέρονται να αναφέρθηκαν στις Λούκα Κατσέλη και Μιράντα Ξαφά και στις φήμες που τις ήθελαν υποψήφιες για τη θέση προέδρου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Τότε φέρονται να ανέφεραν ότι έπρεπε να συναντηθούν από κοντά, προκειμένου να αρχίσουν να τις «καίνε» με δημοσιεύματα με σκοπό να αναλάβει πρόεδρος δικός τους άνθρωπος. Μάλιστα, ο Μουσσάς είπε χαρακτηριστικά: «Έχω δύναμη να τους γαμ… και να τις κάψουμε τελείως».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚ ΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.

Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και σε διάφορους χώρους, καταγράφονται δεκάδες συνεννοήσεις για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα υπέρ του «Αρχιμανδρίτη» – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς- ενώ σε άλλο σημείο ζητούνται συναντήσεις εμπλεκομένων με τον «Πατριάρχη Αλέξιο», όπως αποκαλούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τον οποίο ωστόσο παραμένει άγνωστο αν γνώριζε οτιδήποτε για τις μεθοδεύσεις.

Tα τρία κεντρικά μέλη του κυκλώματος ήσαν σε διαρκή επαφή αλλά στην συνέχεια εκβίαζαν μια υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων μεγάλης ΔΕΚΟ (την Α.Κ), η οποία φέρεται να γνωρίζει τον υπουργό Επικρατείας, και η οποία έπαιζε έναν ρόλο οργανώτριας στο σύστημα κατανομής διαφημίσεων και χρημάτων που προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η γυναίκα αυτή που ήταν συνεργάτιδα και αρθρογραφούσε με τον Χρήστο Φράγκου προχώρησε σε καταγγελία στις 11 Φεβρουαρίου 2016 εναντίον των «εκβιαστών» από όπου και ξεκίνησε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη στη δικογραφία αναδεικνύεται ο ρόλος επτά τουλάχιστον δημοσιογράφων ή ιδιοκτητών sites που φέρεται να προχωρούσαν σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα με αντάλλαγμα χρήματα από τις διαφημίσεις. Ορισμένοι εξ αυτών ασκούσαν κριτική σε μέλη της κυβέρνησης αλλά μετά την συνεννόηση τους με τους τρεις κατηγορούμενους και την έναρξη της χρηματοδότησης από τις ΔΕΚΟ άλλαξαν αμέσως «γραμμή».

Επιπλέον θέματα συζήτησης γίνονται για το ενδεχόμενο της ανάληψης της θέσης του Προέδρου του Υπερ – ταμείου Αποκρατικοποιήσεων όπου επιχειρείται η τοποθέτηση «ανθρώπου εμπιστοσύνης», για να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια για υψηλόβαθμα στελέχη ΔΕΚΟ αλλά και Τραπεζών.

Ανάμεσα στα άλλα στο διαβιβαστικό σημειώνεται ότι ο «ο κ. Μαυρίκος έχει αναρτήσει αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο σχολίασε ότι υπήρχε «συμφωνία» μεταξύ του τέως πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα Αλέξη να μην αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας». Σε άλλο σημείο τα μέλη του κυκλώματος συζητούν «θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ). Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ τι δίνουνε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ, ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά λεφτά. Πεντακόσια με πεντακόσια στο χέρι». Επιπλέον σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «ο Μαυρίκος είναι τρελός και μπορεί να γράψει αρνητικά άρθρα για όποιον θέλουν να “κτυπήσουν”. Αλλά επειδή του κάνουν αγωγές θα πρέπει να κερδίζει χρήματα».

Χθες το πρωί, μετά από κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του 42χρονου, χρηματικού ποσού, που αποτελεί προϊόν εκβίασης, συνελήφθησαν και τα τρία μέλη της ομάδας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στο κέντρο της Αθήνας και στη Βάρη.

Από τις έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των (30.495) δολαρίων Η.Π.Α. και (5.830) ευρώ, δεκαέξι (16) φυσίγγια, γεμιστήρας και δύο (2) θήκες πιστολιών καθώς και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, μπλοκ τιμολογίων, τραπεζικών εμβασμάτων και καταστάσεων με ονόματα και χρηματικά ποσά.

Χρήστος Φράγγου, που συνελήφθη για το κύκλωμα εκβιαστών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα.
Ο εκδότης της εφημερίδα Ακρόπολη, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια διεμήνυσε πως αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αλέξης Κούγιας επεσήμανε πως απ’ όσα έχει διαβάσει μέχρι στιγμής από το κατηγορητήριο «δεν δικαιολογεί τη σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα μέσα ενημέρωσης», σημειώνοντας πως «συμπληρώνονται στοιχεία, περιμένω την ολοκλήρωση της δικογραφίας». Μίλησε δε για καθυστέρηση η οποία οφείλεται στην προσπάθεια «να γίνει σοβαρότερη η υπόθεση, στην πραγματικότητα δεν είναι».

Όπως επεσήμανε ο γνωστός ποινικολόγος, τόσο ο ίδιος όσο και ο κατηγορούμενος είναι βέβαιοι ότι κάποιοι από τους θιγομένους «προσπάθησαν με ατυχή τρόπο να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή, ενώ είναι μάχιμος εκδότης που συνεργάζεται με μάχιμους δημοσιογράφους».

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που βρίσκονται στο κατηγορητήριο. Είπε πως «θυμίζουν σενάριο γιατί έχουν αποκοπεί φράσεις και περισσότερο συμπληρώνονται αυτές οι φτάσεις από αφηγήσεις αστυνομικών οι οποίοι ερμηνεύουν τις συνομιλίες κατά τρόπο που αυτοί νομίζουν». Υποστήριξε δε ότι ο πελάτης του δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον έναν από τους κατηγορούμενους.

Εν τω μεταξύ σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών. Η έρευνα που έκανε το τμήμα δίωξης εκβιασμών σε συνεργασία με τον «κοριό» της ΕΥΠ, έβγαλε «λαυράκια».

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν χθες και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στενοί συνεργάτες του εκδότη. Πρόκειται για έναν 35χρονο αρθρογράφο σε πολλές ιστοσελίδες, ο οποίος έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων αλλά και σε γραφείο Τύπου γνωστής τράπεζας. Ο δεύτερος είναι ένας 50χρονος, ο οποίος έχει δουλέψει -μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, γνωστό τηλεοπτικό σταθμό και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ελέγχονται τουλάχιστον 6 ακόμη εκδότες και δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν καταγραφεί να συνομιλούν με τους παραπάνω συλληφθέντες και θεωρούνται ότι πρέπει να ανακριθούν από την Αστυνομία.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου και των δημοσιογράφων Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστου Φράγκου οι αξιωματικοί που χειρίζονται την πρωτοφανή υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις για πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Η σύμπτωση της χθεσινής ημέρας ήταν ότι ο 35χρονος συλληφθείς είχε αναρτήσει σε γνωστή ιστοσελίδα, λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., μία ανάρτηση με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», η οποία έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Ο 35χρονος υποστήριζε στο κείμενό του ότι η Google διαμορφώνει εντέχνως, με τα αποτελέσματα που εμφανίζει στις αναρτήσεις της, αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το στέλεχος της ιστοοσελίδα Sofokleousin, Χρ. Φράγκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιστοσελίδας: «Σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωση διέρρευσαν τα ονόματα των συλληφθέντων, ένας εκ των οποίων είναι στέλεχος του Sofokleousin.gr και της εκδότριας εταιρίας. Σεβόμενοι την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχοντας αμέριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, αναμένουμε την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης και αποκατάσταση της αλήθειας».

Άλλες συνομιλίες πιο αναλυτικά

Ο σούπερ κοριός κατέγραψε συνομιλίες από τα τηλεφωνήματα που έκαναν και τα οποία πολλές φορές έφταναν τα 40 την ημέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τα θύματά τους. Ηταν τόσο πιεστικοί που τους έβριζαν και τους ζητούσαν να καταθέσουν μεγάλα ποσά. Κάποιοι λένε ότι τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούσαν τις 500 χιλ. ευρώ το μήνα.

Η έρευνα, λένε οι πληροφορίες, ξεκίνησε από το 2009. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί: Ενας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του:
“Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…”

Ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι φαίνεται ωστόσο ότι είναι μόνο ένα μέρος του κυκλώματος των εκβιαστών. Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά και φορολογικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως… διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ο εκβιασμός φέρεται να γινόταν με μέσο πίεσης δύο εφημερίδες και τέσσερα ενημερωτικά sites.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για δύο άτομα ακόμα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.

Σε αυτή την επιχείρηση, οι αστυνομικές αρχές είχαν ξεκινήσει τις έρευνες πολλούς μήνες και έχουν στη διάθεσή τους, συνομιλίες και άλλο υλικό που τους οδήγησε στις τρεις αυτές συλλήψεις. Σε αυτό το υλικό υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές.

Στον μεγάλο φάκελο της υπόθεσης υπάρχει και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό. Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες -κάποιες γνωστές- και εφημερίδα. Επαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Αλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. “Ή μου δίνετε από την πίτα ή καήκατε”, συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Ποτάμι

Ηθικά έκθετη χαρακτηρίζει Το Ποτάμι τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέροντας πως «ο εκδότης εφημερίδας με ανύπαρκτη κυκλοφορία, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία του εκβιασμού, είχε υπογράψει με την ΕΡΤ συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο (9 Σεπτεμβρίου 2015).»

«Το ότι πολλοί δημοσιογράφοι είχαν κινηθεί νομικά εναντίον του κατηγορώντας τον για συκοφαντία εις βάρος τους δεν ήταν λόγος να είναι πιο προσεκτικοί. Βόλευε άλλωστε γιατί οι περισσότεροι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση» τονίζει το κόμμα.

«Όσο για την ιστοσελίδα Left.gr που δημοσίευσε σήμερα στην πρώτη σελίδα “βαθυστόχαστο” άρθρο έτερου συλληφθέντος με τίτλο Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα τι να πει κανείς. Δείξε μου τους φίλους σου…» καταλήγει ειρωνικά το κόμμα.