Politico για Πρέσπες: Ο Τσίπρας ξεπληρώνει τους δανειστές για το 2015

Την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να διασώσουν για τρίτη φορά την Ελλάδα το 2015, “ξεπληρώνει” ο Αλέξης Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό αποκαλύπτει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει.

Συγκεκριμένα η στήλη “Brussels Playbook” του Politico γράφει το εξής: “Σειρά Ευρωπαίων πρωθυπουργών και καγκελαρίων έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και τα Σκόπια τους τελευταίους μήνες για να πείσουν τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Ο Juncker παρενέβη επίσης για να κάνει τα “μαγικά” του σε αρκετές φάσεις, όπως το 2015, όταν είχε πει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι θα του δοθεί μία μέρα η ευκαιρία να ξεπληρώσει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που βρισκόταν τότε στα σκαριά”.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της στήλης Florian Eder, αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο: η ώρα για να ξεπληρώσει… τα δανεικά έφτασε.

Η “Βόρεια Μακεδονία” αναμένει σύντομα μία πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. “Θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και θα το κάνουμε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος” δήλωσε στο Politico ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η επικύρωση θα χρειαστεί κάποιον καιρό καθώς εξαρτάται από 29 κοινοβούλια” είπε ο ίδιος. Όπως συμπλήρωσε αναφερόμενος στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, “την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα έτος”. “Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια”, πρόσθεσε.

Η ευκαιρία της Ε.Ε. να κάνει το επόμενο βήμα προσέγγισης προς τα Σκόπια, θα έρθει το προσεχές καλοκαίρι, όταν θα αναθεωρήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Στο μεταξύ το Politico υπενθυμίζει ότι ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στην Ε.Ε. εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει κεντρικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές – τόσο στην Ευρώπη (ευρωεκλογές) όσο και στην Ελλάδα – ή αν θα υπάρξει μία σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ ότι η Τουρκία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση ως γείτονας.