«Πόλεμος» στην Ειδομένη: Τα επεισόδια, η στάση του Κράτους, τα Σκόπια

Εκτεταμένα και σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής, στην Ειδομένη, ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και δυνάμεις της σκοπιανής αστυνομίας, με αποτέλεσμα επτά τραυματίες να διακομιστούν στο νοσοκομείο Κιλκίς, 200 άνθρωποι να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, 34 άτομα να φέρουν ανοιχτές πληγές και 30, τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Η βροχή που άρχισε να πέφτει το απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το σημείο του φράχτη, απ’ όπου ξεκίνησαν το πρωί τα επεισόδια.

Ειδομένη: 300 περιστατικά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Σκοπιανοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ έκαναν και χρήση σφαιρών από καουτσούκ, όταν πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να ρίξουν το φράχτη, το πρωί, για να περάσουν τα σύνορα. Στη βία των Σκοπιανών οι τελευταίοι αντέδρασαν με πετροπόλεμο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που επέστρεψαν στην περιοχή, δέχτηκαν στο ιατρείο πολλά περιστατικά προσφύγων με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και τραυματισμένους ανθρώπους, κάτι το οποίο δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ.

Οπως αναφέρθηκε, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά. Απ’ αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας και οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν πίσω, προς την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Επισημαίνεται ότι του ξεσηκωμού των προσφύγων και μεταναστών, προηγήθηκε η διανομή φυλλαδίων το Σάββατο, στην αραβική γλώσσα, τα οποία τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά, για να περάσουν τα σύνορα.

Από τις 9 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500-700 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Γ. Κυρίτσης: Καταδικαστέες οι ενέργειες των δυνάμεων της ΠΓΔΜ

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι «η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα».

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών», επισήμανε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε:

«Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».

ΠΓΔΜ: Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα

Αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ότι ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

Δύο διαβήματα στα Σκόπια για τα σοβαρά επεισόδια

Σε δύο αυστηρά διαβήματα προέβη ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, για τα επεισόδια που έγιναν στην Ειδομένη, τα οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό θα ζητηθεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του.

Κουμουτσάκος: Πλήρης η απουσία του ελληνικού κράτους από την Ειδομένη

Για «πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους» από την Ειδομένη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

«Πού είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Πού είναι το υπουργείο Εξωτερικών; Πού είναι η κυβέρνηση; Υπάρχει;».

«Υπάρχουν κενά» στο Προσφυγικό, απολογείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται δημόσια ότι «υπάρχουν κενά» στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά.

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και ποικίλες αντιξοότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, έχει παράξει και καθημερινά εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και, μάλιστα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι προέβλεπαν ή ανέμεναν καλόπιστοι και κακόπιστοι, μέσα και έξω από τη χώρα.

Όντως υπάρχουν ακόμα κενά, όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά.

«Αλληλέγγυοι» από Γερμανία-Ισπανία πίσω από τα επεισόδια στην Ειδομένη

Τελικά εισέβαλαν τα Σκόπια; Οι χειροβομβίδες τους πάντως επί ελληνικού εδάφους έπεφταν

Ειδομένη: Πετροπόλεμος, χημικά και πλαστικές σφαίρες από τους Σκοπιανούς

Ειδομένη: «Ενας ξεχασμένος από την πολιτική τόπος»

Κουμουτσάκος: Πλήρης η απουσία του ελληνικού κράτους από την Ειδομένη

Ερώτηση στην ΕΕ για τη στάση των Σκοπίων στο προσφυγικό από τη Σπυράκη

ΠΑΣΟΚ: Εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Ποτάμι: Τα επεισόδια να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση