Πόλεμος Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης για τις ευθύνες αναβολής της δίκης της Siemens

Σε πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης έχει εξελιχθεί η απόφαση για επ’ αόριστο αναβολή της δίκης της Siemens μετά το «φιάσκο» της μη έγκαιρης μετάφρασης του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων, ενώ η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση θέλει να μάθει τους υπευθύνους ας κοιτάξει στον καθρέφτη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναβολή ευνοεί εκείνους που θέλουν την παραγραφή του σκανδάλου.

Οι ευθύνες, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, πέφτουν στο ΥΠΕΞ, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μετέφρασε έγκαιρα το βούλευμα στη μητρική γλώσσα αρκετών εκ των 64 κατηγορουμένων. Και τούτου παρά τις «επανειλημμένες υπομνήσεις» της Εισαγγελίας στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου.

Εκνευρισμός στο Μαξίμου: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της αναβολής

Το Μαξίμου εξέπεμψε εκνευρισμό και μεγάλη δυσαρέσκεια για την εκ νέου αναβολή της δίκης της Siemens. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «υπάρχουν ευθύνες και ορισμένοι θα λογοδοτήσουν».
Επιπλέον, κάνουν λόγο για παραλείψεις καθώς η Εισαγγελία Εφετών και αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ δεν ολοκλήρωσαν τη μετάφραση των εγγράφων της δικογραφίας στα Γερμανικά, με αποτέλεσμα η δίκη να πάρει αναβολή.

Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου βλέπουν ότι τέτοιου είδους… παραλείψεις στοχεύουν στο να οδηγηθεί η υπόθεση των μαύρων ταμείων σε παραγραφή και θυμίζουν ότι από την εν λόγω υπόθεση προέκυψε «τεράστια ζημιά στο δημόσιο».

ΥΠΕΞ: Ψεύδονται ότι καθυστέρησε η μετάφραση

Το υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε εκδίδοντας ανακοίνωση για την αναβολή της δίκης της Siemens, υποστηρίζοντας ότι είναι ψευδείς και ανυπόστατες οι πληροφορίες ότι καθυστέρησε η μετάφραση του βουλεύματος.

«Οι πληροφορίες αυτές είναι «ψευδείς και ανυπόστατες», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα τις διέδωσαν».

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016.

Η ανταπάντηση της Εισαγγελίας Εφετών

Στον αντίποδα, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, τονίζουν ότι η αλληλογραφία με την μεταφραστική υπηρεσία άρχισε από τις 8 Απριλίου 2015 με αίτημα την περαίωση της μετάφρασης του βουλεύματος και της διαβίβασης του μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, στις 4 Νοεμβρίου η Εισαγγελία επανήλθε κάνοντας νέο υπόμνημα στην μεταφραστική υπηρεσία για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μία ημέρα μετά η μεταφραστική υπηρεσία φέρεται να απαντά στην Εισαγγελία, ότι λόγω του μεγάλου όγκου κρίνεται ανέφικτη η παράδοση εντός της προθεσμίας.

«Εφόσον γίνει η ανάθεση, το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης του μεταφραστικού έργου του δεύτερου μέρους του βουλεύματος θα είναι περί τα τέλη Ιουλίου του 2016 με την διαδικασία του επείγοντος. Σημειώνουμε ότι η μεταφραστική υπηρεσία, δέχεται περί τα 1.200 αιτήματα ετησίως για μετάφραση στην γερμανική γλώσσα και οι 6 συνεργαζόμενοι μεταφραστές καταβάλουν κάθε προσπάθεια. Στις 11/12/2015 η Εισαγγελία επανήλθε ζητώντας την άμεση μετάφραση του βουλεύματος έως τις 14/12/2015 ημέρα διακοπής της δίκης.

ΥΠΕΞ: Να αναζητηθούν εκεί που πρέπει οι ευθύνες

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε. «Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού», τόνισαν κύκλοι του υπουργείου. «Ο,τι ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφραστεί, μεταφράστηκε λέξη προς λέξη και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες», υπογράμμισαν ακόμη οι ίδιες πηγές.

Γεροβασίλη: Δεν ανεχόμαστε όποια κωλυσιεργία -Θα βρεθούν οι υπαίτιοι

Για εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος, έκανε λόγο η Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της, παραπέμποντας παράλληλα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για την έγκαιρη παράδοση των επίσημων μεταφράσεων στην Εισαγγελία.

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες», συμπλήρωσε.

ΝΔ: Για το φιάσκο ας κοιταχθούν στον καθρέφτη

Η υπόθεση της αναβολής επ’ αόριστον της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens προκάλεσε και έντονη κόντρα μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ.

Η Συγγρού απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης.

Πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν πως «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη». Πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Μαξίμου: Λίγη αιδώς

Αντιδρώντας, το μέγαρο Μαξίμου με άτυπο σημείωμά του συνέστησε στην Νέα Δημοκρατία να είναι «πιο μετρημένη στις διαρροές» της σχετικά με τις υπoθέσεις της Siemens. «Tα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας» σημειώνουν στο Μαξίμου και καταλήγουν: «Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως».

Πώς αναβλήθηκε η δίκη

Εντεκα χρόνια μετά το άνοιγμα της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens, το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να γίνει αρωγός στη δίκη των 64 κατηγορούμενων που έβαλε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η πολύκροτη δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστον, αφού το πολυσέλιδο βούλευμα δεν κατέστη δυνατόν να μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα αρκετών κατηγορουμένων, δηλαδή στα γερμανικά και στα γαλλικά, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες.

Έτσι το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης όσον αφορά στο σκέλος της σύμβασης των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ 8002/1997, έως ότου η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών παραδώσει στη Δικαιοσύνη μεταφρασμένα τα βουλεύματα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση μάλιστα, η οποία επαναλήφθηκε 8 μήνες μετά την προηγούμενη λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ο εισαγγελέας της έδρας είχε κρούσει τον κώδωνα της παραγραφής των αδικημάτων – σε ώτα όμως μη ακουόντων….

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών, έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μεταγραφή του βουλεύματος, οι οποίες, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.

Σήμερα το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου, Ζαν-Κλοντ Οσβλαντ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, επικαλούμενος τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, υποστήριξε ότι επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Επίσης κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση, ελλείψει νομικού κλητεύσεως στο πρόσωπο του τραπεζίτη του Φάνη Λυγινού, καθώς έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του περί μη νόμιμου κλήτευσής του στο ακροατήριο. Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Συνεπώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης σε άλλη δικάσιμο προκειμένου να γίνει μετάφραση του βουλεύματος εξαιτίας της μη νομίμως κλητεύσεως των κατηγορουμένων και για το ενιαίο της κρίσεως για τους λοιπούς, προκειμένου να επιδοθεί το βούλευμα με τον κατάλογο μαρτύρων και αναγνωστέων στους κατηγορούμενους μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα, γερμανική ή γαλλική.