Ποιους θα «ταράξει» φέτος στους ελέγχους η εφορία

Την ανάσα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα νιώσει φέτος για τα καλά η αγορά, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στόχο να ξεπεράσει φέτος τους 200.000 ελέγχους σε ό,τι κινείται.

Κατά μέσον όρο, θα πρέπει κάθε μέρα του χρόνου (ακόμα και τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες) να γίνονται πάνω από 550 ελεγκτικές ενέργειες.

Με εντολή Πιτσιλή, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι έλεγχοι σε «φρέσκες» υποθέσεις πριν παραγραφούν λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Οι στόχοι θα επιλέγονται είτε βάσει πληροφοριών και κριτηρίων επικινδυνότητας, είτε και σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.

Προκειμένου να εισπραχθούν φέτος σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα από όσα εισπράχθηκαν πέρυσι (τουλάχιστον 50,439 δισ. ευρώ έναντι 50,052 δισ. το 2018) το σχέδιο ελέγχων της ΑΑΔΕ φέτος προβλέπει ότι φέτος πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες:

– σε επιχειρήσεις κλάδων που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή επειδή παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό «κενό» στον ΦΠΑ ή και στο εισόδημα,

– σε υπότροπους και παραβάτες που εντοπίστηκαν μετά τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης,

– σε επιχειρήσεις που ζητούν επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης,

– σε κλάδους όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες ακινήτων, χρυσοχοεία, ενεχυροδανειστήρια κλπ για να διαπιστωθεί εάν τηρούν τα μέτρα «δέουσας επιμέλειας»

– αλλά και σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων

Επιπλέον αυτών, σχεδιάζονται για φέτος

· 25.000 έλεγχοι από τις εφορίες , το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς και τις ΦΑΕ.

· 56.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Δηλαδή οι εφοριακοί ελεγκτές θα πρέπει να «δέσουν» τουλάχιστον 14.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως η μη έκδοση αποδείξεων κλπ.

· 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

· οι ΥΕΔΔΕ θα αναλάβουν και ερευνήσουν και 120 υποθέσεις οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 άλλες υποθέσεις έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Στους στοχευμένους ελέγχους αυτούς μπαίνει σαν στόχος να αποκαλύψουν παραβατικότητα τουλάχιστον στο 49% των υποθέσεων που θα ελέγξουν.

Εκτός από τις εφορίες, ξεπερνούν τις 120.000 οι έλεγχοι που δρομολογούνται από τα Τελωνεία. Προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία (εκτός των ελέγχων δίωξης που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου), εκ των οποίων τουλάχιστον:

– 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα,

– 11.500 σε καπνικά είδη,

– 9.000 σε αλκοολούχα ποτά,

– 3.000 για παραποιημένα προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια, γυαλιά ηλίου κλπ)

– 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα ταξιδιωτών (αδήλωτα μετρητά κλπ)

– 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

Παραλληλα, με εντολή Πιτσιλή θα διενεργηθούν:

– τουλάχιστον 20.000 έλεγχοι δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου.

– 11.000 εκ των υστέρων έλεγχοι εγγράφων στα τελωνεία, δηλαδή στα παραστατικά εισαγωγών και εξαγωγών που δρομολογούνται «κατά δήλωση». Οι υποθέσεις θα επιλεγούν από τις κεντρικές υπηρεσίες ή τοπικά ανά Τελωνείο, κατόπιν ανάλυσης κινδύνου.

– 12.500 τελωνειακοί έλεγχοι με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

– 12 εθνικές τελωνειακές επιχειρήσεις για προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κλπ). Σχεδιάζονται τουλάχιστον 65.500 ελεγκτικές εργασίες για τη διασφάλιση της είσπραξης ΕΦΚ στους τομείς αλκοόλης, ποτών αλκοόλης και καυσίμων.