Ποιοι ενδιαφέρονται για την πώληση της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη

Δυναμικά μπαίνουν οι επαγγελματίες της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη στην εξαγορά του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας με δεδομένο ότι το υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του.

Για τον σκοπό αυτό δημιούργησαν τον ισχυρότερο συνεταιρισμό εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα τα μέλη του οποίου πραγματοποιούν στο σύνολο τους τζίρο 1 δις ευρώ τον χρόνο. Τον περασμένο μήνα ο Συνεταιρισμός έβγαλε ΑΦΜ ενώ από τις 21 Ιουνίου 2018 έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την επωνυμία «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς».

Η προσπάθεια των επαγγελματιών ξεκίνησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Από τότε και μέχρι σήμερα ο συνεταιρισμός μετρά 181 φυσικά πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούν 160 επιχειρήσεις της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Όπως προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση των μελών του.

Σύμφωνα με το Στέφανο Κυρλή πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συνεταιρισμού «έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον και αναμένονται νέες εγγραφές στην γενική συνέλευση με τα μέλη να ξεπερνούν τελικά τα 200».

Από το καταστατικό του συνεταιρισμού προκύπτει ότι η ίδρυση του υπαγορεύτηκε από δύο κυρίως λόγους:

-Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναμενόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΚΑΑ ο οποίος έχει περάσει στο «χαρτοφυλάκιο» του υπερταμείου. Στο καταστατικό αναφέρεται ρητά πως σκοπός της δημιουργίας του είναι μεταξύ των άλλων «η ανάπτυξη , διαχείριση , λειτουργία αγορών χονδρικής αυτοτελώς ή μέσω συμμετοχής σε εταιρικά ή κοινοπρακτικά σχήματα». Όπως λέει ο Σ. Κυρλής ο συνεταιρισμός θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το σκεπτικό ότι «οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να έχουν την δυνατότητα παρέμβασης στην όποια αλλαγή προωθηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΚΑΑ».

«Όποιο μοντέλο αποκρατικοποίησης επιλεγεί από το υπερταμείο αρχικά θα πρέπει να απευθύνεται στους χρήστες αυτών των χώρων», προσθέτει.

Σε περίπτωση που στον διαγωνισμό επικρατήσει άλλος επενδυτής οι έμποροι έχουν «plan b» . Αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο νέος ιδιοκτήτης αυξήσει τα κόστη ο συνεταιρισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα αγορά στην Αθήνα ή στην επαρχία.

-Ο δεύτερος αφορά στην δημιουργία Cluster (επιχειρηματικός συνεργατικός σχηματισμός που προωθεί την καινοτομία) αγροτοδιατροφής . Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τον ΣΕΒ αλλά και εκπροσώπους των μεταφορέων και των εταιρειών ψύχους , ενώ στο εγχείρημα θα εμπλακούν και ξενοδόχοι. Στο Cluster θα συμμετάσχουν επαγγελματίες από όλη την αλυσίδα (παραγωγή, μεταφορά, εμπορία) και κατά προτεραιότητα θα καλυφθούν τουριστικές περιοχές της χώρας. Αυτό θα είναι το πρώτο Cluster αγροτοδιατροφής στην Ελλάδα και μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικές δράσεις και κονδύλια.