Πλήρης αποτυχία Τσίπρα.

Δόση 8,5 δις από τα οποία τα 7,4 πίσω στους δανειστές. Καμμία καθαρή λύση για χρέος, ποσοτική χαλάρωση, έξοδος στις αγορές κλπ. Πλήρης η αναξιοπιστία Τσίπρα.

Ταπεινωμένο λιοντάρι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τη συμφωνία., Χωρίς κανένα πανηγυρισμό ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Βαρύ κλίμα σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, που έψαχναν να βρούν « δυνατά σημεία νίκης».

Ψήφισαν σκληρά μέτρα με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κλπ στο όνομα της ρύθμισης του Χρέους. Εξαπατώντας βουλευτές τους αλλά και στελέχη και οπαδούς του. Θα αργήσει να φορέσει γραβάτα ο Αλ Τσίπρας, που προεξοφλούσε εθνικές επιτυχίες, πριν επιδοθεί σε εκβιασμούς και σε (ασόβαρους) λεονταρισμούς. Καμμία καθαρή λύση δεν πέτυχε και οι δήθεν απειλές για το Χρέος, τη μη εφαρμογή μέτρων-αντιμέτρων, που ψηφίσθηκαν πιεστικά στην ελληνική Βουλή.

Ντάισελμπλουμ: Δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 – Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα για το χρέος ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται – Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0-15 έτη – Η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. ευρώ θα δοθεί αρχές Ιουλίου. Χαμένος χρόνος, οι καθυστερήσεις από πέρυσι Τσίπρα- Τσακαλώτου , χωρίς να κερδίσουμε τίποτα ιδιαίτερο με τη χθεσινή συμφωνία. Τα καρφιά του Σόιμπλε σχετικά.

Συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα επετεύχθη στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

«Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου που συμμετέχει στη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

Η Ελλάδα θα λάβει δόση συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

«Τα μέτρα για το χρέος ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επαληθεύοντας πλήρως όσα δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε μέτρα ελάφρυνσης χρέους και την παράταση της ωρίμανσης για 15 χρόνια« τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δόση των 8,5 δισ. δεν θα εκταμιευθεί μια και έξω. Όπως διευκρίνισε, η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου. «Τα 8,5 δισ. της δόσης θα καλύψουν τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος του Eurogroup από την κυρία Λαγκάρντ και τους κυρίους Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ μηδέν και 15 ετών.

Δόση, καλά λόγια και υπομονή για το χρέος
Σε συμφωνία για την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά σε δύο τμήματα και περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε το Eurogroup.

Το ΔΝΤ όπως θα μπει στο πρόγραμμα ως τις 27 Ιουλίου αλλά δεν θα εκταμιεύσει δόση (2 δισ. ευρώ θα είναι αναμονή) καθώς παρά τις περαιτέρω διευκρινίσεις για το χρέος επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για το χρέος» ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ για είναι το χρεος βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι πρόσφατα» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το πρόγραμμα χωρίς λεφτά που έχει προσφερθεί τη δεκαετία του 1980 στο Ζαίρ τη Μαδαγασκάρη, το Μεξικό και την Αργεντινή. «Είναι η δέυτερη καλύτερη λύση και όχι μια κακή λύση» είπε η κυρία Λαγκάρντ για το συνολικό πακέτο.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέχει για 14 μήνες και θα έχει «κάβα» ένα ποσό 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για το χρέος δεν επαρκούν επίσης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.

Μετά την έγκριση από τα ευρωπαϊκα κοινοβούλια δόση 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα χρήματα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν για εξυπηρέτηση χρέους και μόλις 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Άλλα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν το Φθινόπωρο μετά από «κόσκινο» της τρόικας για να διαπιστωθεί αν συνεισφέρει και η Ελλάδα με τους δικούς της πόρους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα 140 προαπαιτούμενα είναι «η μεγαλύτερη λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών που έχει εφαρμόσει ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνσιε ότι «πρέπει να χαιρετίσουμε το κουράγιο του Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου»

«Καρφιά» Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε στις 22/5 αλλά η Ελλάδα ζήτησε 3 εβδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους

Το 2018 θα δούμε αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: Διότι αν αποδειχτεί ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητη, τότε δεν θα γίνει…

«Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο και «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

«Φυσικά είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Άλλωστε είχαμε καταλήξει σε συμφωνία πριν από τρεις εβδομάδες αλλά η Ελλάδα ζήτησε άλλες τρεις εβδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους» αποκάλυψε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.