Πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας και πάλι οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Σε βάρος της αξιοπιστίας της χώρας εξελίσσονται οι κακοί χειρισμοί – ή κατ’ άλλους τα παιχνίδια- της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Η αξιοπιστία της χώρας πλήττεται τόσο από τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο των συνομιλιών και την εμφάνιση της κόντρας με το ΔΝΤ ως πράξη αντίστασης της κυβέρνησής του, όσο και από την ίδια τη διαρροή που εκ των πραγμάτων θέτει την Ελλάδα με κόκκινο στο χάρτη των χωρών που έχουν πρόβλημα στην ασφάλεια των επικοινωνιών τους.

Τα ξημερώματα η κυρία Λαγκάρντ απάντησε σε σκληρό ύφος και με τυπικότητα στον κ. Τσίπρα ενώ πέραν του θέματος ουσίας, έθεσε και ζήτημα ασφάλειας των επικοινωνιών ως προϋπόθεση μάλιστα για την συνέχιση της παρουσίας και της δανειοδότησης από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στο εξωτερικό κυριαρχεί η αντίληψη ότι πίσω από τη διαρροή των συνομιλιών είναι ελληνικές υπηρεσίες και όλοι δείχνουν προς την πλευρά της ΕΥΠ.

Η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, κάνει λόγο ευθέως για «δάκτυλο της ΕΥΠ».

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της», γράφει.

Σύμφωνα με τη γερμανική Tagesspiegel, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks.

Η γερμανική εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται και στον τρόπο γραφής του ονόματος της Ντέλια Βελκουλέσκου στα Wikileaks, τονίζοντας ότι η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou» δείχνει ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.

Αντίστοιχα ανάλογες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαρροή επιρρίπτουν και οι Financial Times.

«Αρκετοί παρατηρητές στην Αθήνα υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των πρακτικών», σημειώνουν οι FT σε άρθρο τους που αναφέρεται στην όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε με τη διαρροή του Wikileaks.

Αμέσως μετά παραθέτει και την άποψη της οικονομολόγου και πρώην μέλους του Ταμείου Μιράντας Ξαφά: «Η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση για να κάνει το Ταμείο να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας σε συμφωνία με καλύτερους όρους με την ΕΕ».

Αλλά και η Wall Street Journal θεωρεί ότι πίσω από τη διαρροή είναι ελληνικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της WSJ Marcus Walker σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος».

Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σειρά συμπερασμάτων με αναρτήσεις του στο Twitter:

1. Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος.
2. Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στη βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου.
3. Δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Τον προβληματισμό επέτεινε το συμπέρασμα του δημοσιογράφου, κατά το οποίο το γεγονός ότι το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» (στο σωστό είναι Velculescu) υπονοεί ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε από ελληνική υπηρεσία.

Τέλος, ο Marcus Walker τονίζει ότι το γεγονός ότι ο Τσίπρας στοχοποίησε το ΔΝΤ δείχνει ότι «δεν βλέπει πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Χθες εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια επίδειξης φιλικού πνεύματος προς την κυρία Λαγκάρντ στην επιστολή διαμαρτυρίας την προσφωνούσε ως «Αγαπητή Κριστίν».

Η κυρία Λαγκάρντ στην απάντησή της που έφθασε στην Αθήνα τα ξημερώματα ήταν τυπική και του απαντούσε θεσμικά, αποκαλώντας τον «Κύριε Πρωθυπουργέ»

Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στα ελληνικά

Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Λαγκάρντ προς Τσίπρα: Επιχειρήματα εκτός λογικής

Υψηλή τεχνολογία πίσω από τις υποκλοπές. Το “βαλιτσάκι” της ΕΥΠ