Πλήγμα για Κυβέρνηση – ΑΝΕΛ οι κυνικές δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Κ.Ζουράρι για τα νησιά. Γενική αγανάκτηση.

“Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει, έχουμε ξαναχάσει άλλωστε”.

Πανελλήνια αίσθηση και αγανάκτηση, με σοβαρό πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και το πατριωτικό προφίλ των ΑΝΕΛ, προκάλεσαν οι κυνικές και επιπόλαιες δηλώσεις(στις οποίες επανέλαβε ότι επιμένει) ο υφυπουργός Παιδείας Κώστα Ζουράρις, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, όταν υποστήριξε, αιφνιδιάζοντας τους πάντες: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν». Με σφοδρές αντιδράσεις σε όλα τα ΜΜΕ, τις τηλεοπτικές εκπομπές και το Διαδίκτυο και τον επίσημο ΑΝΕΛ σε στάση σιωπής και αμηχανίας.

Προσπαθώντας να προλάβει τα χειρότερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε να εξηγήσει τι ήθελε να πει ο κ. Ζουράρις. «Αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά» διευκρίνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Η ελληνική γλώσσα απειλείται από γενικευμένη παρακμή και υπονόμευση, η ελληνική γλώσσα τελεί υπό απειλήν, πρόσθεσε ο κ. Ζουράρις.

«Όσο θα βελτιώνεται η βασική έρευνα, θα επιδεινώνεται η θέση της γλώσσας μας» είπε, προκαλώντας φυσικά τον υπουργό Έρευνας που καθόταν δίπλα του, ο οποίος σχολίασε χαριτολογώντας «είπα κάτι λάθος;».

ΠΑΣΟΚ: Έχει χάσει τα μυαλά του

Για τις δηλώσεις Ζουράρι εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

«Μήπως ο υφυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και εκλεκτός των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου έχει χάσει τα μυαλά του και προβλέπει ανέμελα και χωρίς αιδώ ότι “Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει”;

»Αναρωτιόμαστε ποιο είναι το “συναφές” και ποιο το “συναμφότερον” όπως έλεγε παλαιότερα ο διανοητής Κώστας Ζουράρις.

»Υ.Γ. Μήπως ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να πάρει θέσει για τα λεγόμενα του κ. Υφυπουργού; Ή πάλι θα εξευτελίζεται δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα;»

Zουράρις για νησιά: «Μην απασχολείς τον Ζουράρι και τον ελληνικό λαό με ανοησίες»

Με αναφορά στο αριστοτελικό «σχήμα καθ’ υπερβολή» επεδίωξε ο υφυπουργός Παιδείας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αναφορά του στην απώλεια νησιών.

«Στον Αριστοτέλη λέγεται σχήμα καθ’ υπερβολή» είπε ο Κώστας Ζουράρις για την επίμαχη φάση που προκάλεσε σάλο η οποία όπως αποδόθηκε επί λέξει ως εξής «Και να χάσουμε κάποια νησιά δεν είναι σπουδαίο», παραδεχόμενος ευθέως ότι την είπε.

«Είμαι λόγιος και όπως καταλαβαίνει και η κουτσή Μαρία εκτός από κάποιους δημοσιογράφους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Ζουράρις δεν μπορούσε να τα πει αυτά και δεν μπορούσε να τα εννοεί αυτά που εννόησε ο δημοσιογράφος» τόνισε ο κ. Ζουράρις.

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή τη δήλωση ισχυρίστηκε ότι «το έκανα για να δείξω τη γελοιότητα των απαιτήσεων των Τούρκων», αλλά και τη «μηδαμινότητα των επιχειρημάτων πολλών ατόμων στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή. Υπάρχει εμφύλιος σπαραγμός στην Τουρκία και παρατεταμένη κρίση. Φοβούνται στην Τουρκία να απογειώσουν αεροσκάφος γιατί υπάρχει περίπτωση να μην γυρίσει».

Όσο για την αναπαραγωγή της δήλωσης ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «να αναπαραχθεί η δήλωση αυτή. Θα δείξουν τον συντελεστή ηλιθιότητας τους. Μην απασχολείς τον Ζουράρι και τον ελληνικό λαό με ανοησίες».

Ζουράρις: Δεν αλλάζω τίποτα από τις δηλώσεις μου για τα νησιά

«Βασικότερο όλων είναι η διατήρηση της γλώσσας», τόνισε και παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν και να ερμηνευτούν ως καθ’ υπερβολή

Οι χθεσινές δηλώσεις, του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι, «και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν», προκάλεσε πολιτικό σεισμό, με την αντιπολίτευση να πνέει τα μένεα εναντίον του και να απαιτεί την ανάκληση των δηλώσεων του.

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, υποστήριξε και πάλι τα όσα είπε και συμπλήρωσε ότι σημασία πέρα από το τι λέει κανείς είναι και ποιος το λέει. Διευκρίνισε ότι η δικά του παρουσία στα κοινά επί 70 συναπτά έτη και η φιλοπατρία του είναι γνωστή και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Οι δηλώσεις στον ΑΝΤ1

Παραθέτοντας αποσπάσματα από ρήσεις αρχαίων Ελλήνων, επέμενε ότι το βασικότερο όλων είναι η διατήρηση της γλώσσας, αλλά παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν και να ερμηνευτούν ως καθ’ υπερβολή, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει τίποτα από αυτές.

Στη συνέχεια ο κ. Ζουράρις, επανέλαβε παλιότερη δήλωση του, ότι η χώρα τελεί υπό κατοχή και συμπλήρωσε ότι αν οι δανειστές συνεχίσουν την ίδια εκβιαστική πολιτική απέναντι στη χώρα μας, τότε καλό θα ήταν ο Πρωθυπουργός να πάει τη χώρα σε εκλογές. Ερχόμενος και στο θέμα αυτό σε αντίθεση με την γραμμή του Πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου των ΑΝΕΛ Π.Καμμένου.