Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων

Τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν αποκέντρωση, χαμηλότερα τέλη συναλλαγών και προστασία από τον πληθωρισμό. Έρχoνται όμως και με κάποιες προκλήσεις.
Το κρυπτονόμισμα έχει δημιουργήσει μια αναταραχή συζητήσεων και δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας επενδυτές και λάτρεις της τεχνολογίας με την αποκεντρωμένη δομή του και τις δυνατότητες για μεγάλες αποδόσεις των επενδύσεων.
Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ανεξάρτητο από την τράπεζα ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιεί μια αποκεντρωμένη τεχνολογία που ονομάζεται blockchain για την καταγραφή και την επαλήθευση συναλλαγών σε ένα ψηφιακό καθολικό. Οι συναλλαγές διευκολύνονται από κρυπτογράφηση και ένα εικονικό πορτοφόλι χρησιμοποιείται για την αποστολή και λήψη χρημάτων για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της ανωνυμίας των συναλλαγών.
Δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν αναπτυχθεί ως εναλλακτικές λύσεις σε καθιερωμένες χρηματοοικονομικές δομές, υποσχόμενα αποκέντρωση, ασφάλεια και μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.
Εκτός από την ευρεία υιοθέτησή τους, το ψηφιακό τοπίο παρατηρεί τακτικά μια εισροή νέων κρυπτονομισμάτων. Από την κυκλοφορία του Bitcoin το 2009, έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 21.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το Bankrate. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε αναδυόμενη τεχνολογία, αυτά τα ψηφιακά νομίσματα έχουν τόσο οφέλη όσο και προκλήσεις.

Οφέλη κρυπτονομισμάτων

Ακόμη και με το κραχ του κρυπτονομίσματος το 2022, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά ελκυστική επένδυση για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά οφέλη των κρυπτονομισμάτων:

Αποκέντρωση

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κρυπτονομίσματος είναι ότι δεν ανήκει σε μία μόνο οικονομική ή κρατική οντότητα. Αυτό εξαλείφει το μονοπώλιο του χρήματος και διασφαλίζει ότι η αξία του κρυπτονομίσματος δεν υπαγορεύεται από μια κεντρική τράπεζα ή αρχή.

Χαμηλότερα τέλη συναλλαγής

Οι χρεώσεις για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα είναι ονομαστικές και μερικές φορές μηδενικές. Αυτό συμβαίνει επειδή τρίτα μέρη και μεσάζοντες, όπως η VISA και το PayPal, εξαλείφονται στη διαδικασία. Επιπλέον, οι διασυνοριακές συναλλαγές με χρήση κρυπτονομισμάτων επιταχύνονται χωρίς να αμφισβητούνται οι διαδικασίες συναλλάγματος, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους και μειώνοντας το κόστος τους.

Προστασία από τον πληθωρισμό

Λόγω της περιορισμένης προσφοράς του, το κρυπτονόμισμα θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος προστασίας από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κερμάτων που μπορούν να κοπούν για το Bitcoin περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια, μετά τα οποία δεν θα κυκλοφορήσουν νέα νομίσματα. Άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν επίσης τεχνικές για τον περιορισμό της προσφοράς και την προστασία από τον πληθωρισμό. Θεωρητικά, εάν η ζήτηση για κρυπτονομίσματα αυξηθεί, μπορεί και οι αξίες τους.

Δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις

Ενώ τα κρυπτονομίσματα ενέχουν πιθανούς κινδύνους, όπως ασταθείς συνθήκες της αγοράς και πιθανή απάτη, οι περισσότερες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αποφέρουν υψηλό ποσοστό απόδοσης. Σύμφωνα με αναφορές το 2022, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 4,67 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,5% μεταξύ 2023 και 2030.

Προσιτότητα

Τα κρυπτονομίσματα ενισχύουν την προσβασιμότητα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς λειτουργούν σε αποκεντρωμένα δίκτυα και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο και κρυπτογραφικό πορτοφόλι. Σε αντίθεση με τους τυπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, το άνοιγμα ενός πορτοφολιού κρυπτογράφησης δεν χρειάζεται επαλήθευση ταυτότητας, ελέγχους ιστορικού ή πιστωτικούς ελέγχους. Το κρυπτονομίσματα μπορεί επίσης να κάνει τις διασυνοριακές συναλλαγές ευκολότερες και πιο γρήγορες, καθώς δεν περιλαμβάνει υψηλές προμήθειες, μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης και μεσάζοντες που συνήθως συνοδεύονται από παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα.

Διαφάνεια

Ενώ οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι ανώνυμες, τα δεδομένα που καταγράφονται σε ένα δημόσιο καθολικό blockchain, όπως το blockchain Bitcoin και Ethereum, είναι δημόσια διαθέσιμα για προβολή από οποιονδήποτε. Κάθε χρήστης κρυπτονομισμάτων έχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο κλειδί, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση ενός επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που τα ονόματα των επενδυτών δεν κοινοποιούνται, οι συναλλαγές μπορούν να παρακολουθούνται για λόγους διαφάνειας. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν ζωντανές μεταφορές χρησιμοποιώντας τον εξερευνητή blockchain στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλα τα κρυπτονομίσματα δημόσια λογιστικά βιβλία blockchain. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά και επιτρεπόμενα λογιστικά βιβλία. Τα ιδιωτικά λογιστικά βιβλία είναι αποκλειστικά προσβάσιμα σε μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, ενώ τα επιτρεπόμενα λογιστικά βιβλία είναι ένας συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών blockchains, που παρέχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε έχει άδεια από τους διαχειριστές.

Προκλήσεις κρυπτονομισμάτων

Παρά τις πολυάριθμες ιστορίες για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα που έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να γίνονται εκατομμυριούχοι από τη μια μέρα στην άλλη, τα κρυπτονομίσματα συνοδεύονται επίσης από προκλήσεις.
Τα παρακάτω είναι μερικά κοινά μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων:

Αστάθεια

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μπορεί συχνά να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Ενώ αυτή η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορα κέρδη, μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους επενδυτές υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν η τιμή του κρυπτονομίσματος πέφτει ξαφνικά. Αυτή η μη προβλεψιμότητα μπορεί να είναι μια επικίνδυνη επενδυτική επιλογή, ειδικά για άτομα που αναζητούν σταθερές αποδόσεις.

Έλλειψη ρύθμισης

Παρόλο που τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, δεν ρυθμίζονται νομικά από τις κεντρικές κυβερνήσεις. Αυτή η απουσία ελέγχου και ρύθμισης στην αγορά κρυπτονομισμάτων αυξάνει τον κίνδυνο απάτης κρυπτονομισμάτων και χειραγώγησης της αγοράς. Έως ότου οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις υιοθετήσουν και ρυθμίσουν τα κρυπτονομίσματα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα νομίσματα fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ, θα υπάρχει πάντα υψηλότερος κίνδυνος που σχετίζεται με την επένδυση.

Κίνδυνοι ασφάλειας

Αν και η τεχνολογία blockchain προσφέρει μια στιβαρή αρχιτεκτονική ασφάλειας, τα κενά ασφαλείας και οι προσπάθειες hacking αυξάνονται στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Κυβερνοεγκληματίες έχουν επιτεθεί σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και ψηφιακά πορτοφόλια, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε επιχειρήσεις.

Επιπλέον, επειδή οι συναλλαγές με Bitcoin είναι μη αναστρέψιμες, είναι δύσκολο να ανακτηθούν χρήματα αφού έχουν κλαπεί.
Κίνδυνος απώλειας νομισμάτων
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εικονικό πορτοφόλι όπου αποθηκεύονται τα διακριτικά κρυπτονομισμάτων, πολλά κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, απαιτούν από τον ιδιοκτήτη να έχει στην κατοχή του ένα ιδιωτικό κλειδί. Ωστόσο, εάν χαθεί ή κλαπεί ένα ιδιωτικό κλειδί, είναι αδύνατο να αποδειχθεί άλλη απόδειξη ιδιοκτησίας ή να ανακτηθούν τα διακριτικά κρυπτονομισμάτων.

Υπερβολικό κόστος παραγωγής

Ανάλογα με τον τύπο του, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να απαιτεί μεγάλη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων πόρων. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κόστη που σχετίζονται με το Bitcoin σχετίζονται με την ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία του νομίσματος, σύμφωνα με το Harvard Business Review. Αυτή η αυξημένη χρήση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε τοπική ρύπανση, θόρυβο και άλλες συνέπειες — όπως αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου — για τις κοινότητες που ζουν κοντά στις τοποθεσίες εξόρυξης.

Καμία επιστροφή χρημάτων ή ακύρωση

Το κρυπτονόμισμα δεν επιστρέφεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστραφεί στον αποστολέα σε περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ή όταν τα χρήματα αποστέλλονται κατά λάθος στο λάθος πορτοφόλι. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν άλλους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποζημιώσεις, είναι απλό να κατασκευάσετε μία συναλλαγή όπου τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τα 30.000 δολάρια τον Απρίλιο του 2023, δημιουργώντας μια φρενίτιδα από ιστορίες που λένε ότι ο χειμώνας των κρυπτογράφησης είχε επιτέλους τελειώσει. Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι τα κρυπτονομίσματα και το IoT ενδέχεται να υποστηρίξουν μικροπληρωμές στο εγγύς μέλλον, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μοιράζονται δεδομένα IoT. Οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, μπορεί να πληρώνουν ειδικούς αναθεωρητές σε κρυπτονομίσματα για να παρέχουν ειλικρινείς και χρήσιμες κριτικές προϊόντων δεδομένων IoT σε πραγματικό χρόνο σε αποκεντρωμένες αγορές δεδομένων. Αυτό θα βοηθούσε τους αγοραστές δεδομένων IoT να αποφύγουν δεδομένα χαμηλής ποιότητας ή παραποιημένα.
Ενώ η αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η αγορά τείνει να είναι απρόβλεπτη. Το καλύτερο στοίχημα για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και τους επενδυτές είναι να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα οπισθοδρομήσεις.
Erol User

SHARE