Πιτυρίδα: 5 «ύπουλες» αιτίες πλην της ξηροδερμίας

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από πιτυρίδα.

Είτε είναι λιπαρή είτε ξηρή, η πιτυρίδα προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η οποία οδηγεί στον πολλαπλασιασμό ενός μύκητα που υπάρχει φυσιολογικά στο τριχωτό της κεφαλής.

Όταν ο μύκητας αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα, να αποδυναμώσει το φράγμα προστασίας της και να επιφέρει ανισορροπία στο μικροβίωμα του τριχωτού. Έτσι, το τριχωτό γίνεται ευαίσθητο και παρουσιάζει υπερβολική απολέπιση, οπότε εμφανίζεται πιτυρίδα.

Δείτε παρακάτω πέντε λιγότερο γνωστές αιτίες που ευθύνονται για την πιτυρίδα:

Ευαισθησία στους φυσικούς μύκητες των μαλλιών: Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η ξηρή επιδερμίδα δεν είναι υπεύθυνη για την πιτυρίδα. Ο πραγματικός ένοχος είναι η υπερανάπτυξη ενός κοινού μύκητα που ονομάζεται pityrosporum orbiculare. Ο μύκητας τροφοδοτεί τα έλαια της επιδερμίδας, γεγονός που εξηγεί γιατί τα άτομα με λιπαρό τριχωτό είναι πιο επιρρεπή στην πιτυρίδα.

Στρες: Μια από τις πολλές αιτίες πιτυρίδας, αλλά και επιδείνωσης πολλών δερματικών παθήσεων είναι το στρες. Το υπερβολικό άγχος βλάπτει το ανοσοποιητικό και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής, προκαλώντας μεταξύ άλλων και πιτυρίδα. Ειδικά στις περιπτώσεις κνησμώδους πιτυρίδας, το στρες είναι η κοινή αιτία. Έτσι δημιουργείται ένας κύκλος κνησμού-πιτυρίδας-ερεθισμού του τριχωτού. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα ή διαλογισμό, πηγαίνετε μακρινούς περιπάτους με τα πόδια και δοκιμάστε οτιδήποτε σας χαλαρώνει.

Κακό λούσιμο / ξέβγαλμα: Αν δεν λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας, αυξάνεται η λιπαρότητα η οποία σε συνδυασμό με ιδρώτα και βρωμιά, ευνοεί τη δημιουργία πιτυρίδας. Το συχνό λούσιμο βοηθά στη μείωση του σμήγματος και την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Επιλέξτε κάποιο σαμπουάν με έλαιο τεϊόδεντρου, το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα της πιτυρίδας. Είναι επίσης σημαντικό να ξεπλένετε καλά το σαμπουάν, καθώς τα υπολείμματα δημιουργούν έδαφος που τροφοδοτεί τον μύκητα pityrosporum orbiculare.

Διατροφή: Η υγιής επιδερμίδα και τα μαλλιά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή διατροφή. Αν και οι ειδικοί δεν συνδέουν την εμφάνιση πιτυρίδας με την κακή διατροφή, κάποιες τροφές που προκαλούν φλεγμονή, ενισχύουν τις πιθανότητες. Τέτοιες είναι όσες περιέχουν τρανς και κορεσμένα λιπαρά που οδηγούν τους σμηγματογόνους αδένες στην παραγωγή περισσότερου σμήγματος. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θα βρείτε στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τις ελιές. Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, που περιέχουν βιοτίνη, το θρεπτικό συστατικό που αποτελεί τη βάση των κυττάρων της τρίχας, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι η βρόμη, το ρύζι, τα αυγά και οι μπανάνες.

Υπερβολικό styling μαλλιών: Τα «βαριά» και συμπυκνωμένα προϊόντα και τα λάδια, επιδεινώνουν την πιτυρίδα. Μειώστε τη χρήση σπρέι, τζελ, μους και άλλων προϊόντων, τα οποία αυξάνουν τη λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής.