Πιο κοντά η Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές. Οι προβλέψεις της JP Morgan, Economist, Handelsblatt.

Τρία από τα πλέον έγκυρα και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, με ιδιαίτερη επιρροή σε πολιτικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους προβλέπουν ως προβληματικό το δρόμο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε δοκιμασία την ελληνική Οικονομία, αλλά και την μακροβιότητα της Κυβέρνησης για την οποία ο Αλέξης Τρίπρας διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

1.Συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο σε ποσοστό 90%, βλέπει η JP Morgan σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Ωστόσο, αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την κόντρα ΔΝΤ με Β. Σόιμπλε και την παγίδευση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με επιτυχία.
Βασικό σενάριο παραμένει η προοπτική να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, με την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόζει τα αιτήματα των πιστωτών.
tο βασικό σενάριο της JP Morgan παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την ελληνική κυβέρνηση να ενδίδει στα αιτήματα των δανειστών, για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Συμφωνία αλλιώς εκλογές; Οι προβλέψεις της JP Morgan
Ωστόσο, η πιθανότητα έχει μειωθεί στο 60%. Καθώς αυξάνεται το πολιτικό κόστος αποδοχής των αιτημάτων των δανειστών, αυξάνεται αντίστοιχα και το ρίσκο κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών.
Η ιδανική ημερομηνία ολοκλήρωσης θα ήταν η 20η Φεβρουαρίου, πριν από τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επιτάχυνση στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου είναι αρκετά φιλόδοξη.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα και επίσης να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τις σχέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας, έτσι ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup να τεθεί ένα δυνατό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από τα μέσα του Ιουνίου.
Πάντως, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν απόλυτα, ως αποτέλεσμα της γερμανικής επιμονής σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία αυξάνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή. Εάν συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές το 2017 θα είναι αναπόφευκτες.

2.Handelsblatt: Ο εφιάλτης του Grexit επιστρέφει – Μη ρεαλιστικό το σχέδιο Τσίπρα για έξοδο στις αγορές το 2017
H Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζει τα προβλήματα αλλά και τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σχέδιο Τσίπρα για έξοδο στις χρηματαγορές μέσα στο τρέχον έτος φαίνεται μάλλον μη ρεαλιστικό. Και οι αναπτυξιακοί στόχοι βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο. (…) Κύκλοι των Αθηνών ήδη κάνουν παραλληλισμούς με το πρώτο εξάμηνο του 2015.» Ο «εφιάλτης του Grexit» επιστρέφει κι όπως παρατηρεί η εφημερίδα για κάποια μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα ο εφιάλτης της επιστροφής στη δραχμή μοιάζει ακόμη με «όνειρο ζωής».

«Ο Νίκος Ξυδάκης, εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να φέρει στη Βουλή ξανά το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. Αυτό όμως έρχεται κάπως άβολα στον Τσίπρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται oύτως ή άλλως σε θέση άμυνας» με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά εντός και εκτός Ελλάδας κι ενώ «οχτώ στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση». Kλείνοντας η εφημερίδα παρατηρεί ότι η επαναφορά της συζήτησης περί δραχμής μπορεί να δώσει μόνο ευνοϊκό άνεμο στην αντιπολίτευση. «Δύο στους τρεις ψηφοφόρους θέλουν να μείνει η χώρα στο ευρώ».

3.Economist: Οι 3 λόγοι που «δείχνουν» εκλογές στην Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών μίας νέας εκλογικής διαδικασίας; Σύμφωνα με άρθρο του Economist, ναι, μία απάντηση που προκύπτει βάσει τριών πολύ συγκεκριμένων λόγων, οι οποίοι αποτελούν «δείκτη» πολιτικής αναταραχής.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο άρθρο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων απαιτήσεων που προβάλουν οι δανειστές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τόσο από τις ακροδεξιές επιρροές, όσο και από πολλά κινήματα ευρωσκεπτικιστών, που αυξάνουν τις δυνάμεις τους, συνθέτουν ένα εκρηκτικό για την Ελλάδα μείγμα, καθώς όσα ζητά ως αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση, περνούν μέσα από την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Economist αναφέρει ως πρώτο λόγο την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο άρθρο αναφέρεται ως «σχεδόν αδύνατο», καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ και η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της.

Ο δεύτερος λόγος αναφέρεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες δέχονται μεγάλες πολιτικές πιέσεις, ενόψει και των εκλογών που έρχονται, ώστε να δοθεί ένα τέρμα στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη θεωρούν ότι κακώς δίδεται οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της μέσω αυτών και όχι μέσω χρημάτων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Τρίτος λόγος είναι η μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Η Ευρώπη δεν το αποδέχεται αυτό, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίο haircut, μία διαδικασία η οποία είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια και τους λαούς της Γηραιάς Αλβιόνας. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σκέλος, υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο.

Ο Economist κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, στις 30 Ιανουαρίου, ο οποίος τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της διορίας για την απελευθέρωση του ευρωπαϊκού πακέτουν στήριξης. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να έχουν γίνει αποδεκτοί και οι όροι της συμφωνίας από το ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλεται να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα

Σημειώνεται επίσης, ότι το ΔΝΤ θεωρεί εκτός πραγματικότητας το στόχο του 3,5% πλεονάσματος, ζητώντας αναπροσαρμογή των στόχων και προσαρμογή τους στα δεδομένα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη το δανεισμό, καθώς έως τον Ιούλιο του 2017, καλείται να καταβάλει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, Φιλανδία, Γερμανία και Ολλανδία πρωτοστατούν στις αντιδράσεις του περαιτέρω δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα στην Ιταλία.

Τρία από τα πλέον έγκυρα και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, με ιδιαίτερη επιρροή σε πολιτικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους, τα οποία προβλέπουν ως δύσκολο και πολύ προβληματικό το δρόμο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε δοκιμασία την ελληνική Οικονομία, αλλά και την μακροβιότητα της Κυβέρνησης για την οποία ο Αλέξης Τρίπρας διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία έως τον Σεπτέμβριο του 2019.