Πέθανε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης

Ο Σταύρος Τσακυράκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, στα 67 του χρόνια.

Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η κηδεία του θα γίνει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μόλυβο.

Είχε σημαντική δράση κατά της Χούντας, ενώ είχε συλληφθεί και βασανίστηκε στα υπόγεια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τον περασμένο Απρίλιο παρέδωσε το τελευταίο μάθημά του στη Νομική Σχολή Αθηνών, σε μία κατάμεστη αίθουσα.

Ο Σταύρος Τσακυράκης είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα Λέσβου το 1951. Βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολεγίου Αθηνών, επιλεγμένος από το σχολείο που έδινε βάρος στην ανάγκη να στηριχθούν οι σπουδές παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Μπήκε στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, φτάνοντας στη θέση του γενικού γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης, ενώ το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Ηταν υποψήφιος με το Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.