Πεπεισμένος ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Β. Κορέας ο Τραμπ

Πεπεισμένος ότι υπάρχει «λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο.

«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (…). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», ανέφερε ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη, στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Κινέζο ομόλογό του «να εργαστεί σκληρά» για την επίλυση του προβλήματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «ο χρόνος πιέζει και πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Ο Τραμπ κάλεσε επίσης για άλλη μια φορά τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

Οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η δημοτικότητα του οποίου σπάει αρνητικά ρεκόρ, δεν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του Κινέζου ομολόγου του. Αντιθέτως, μεταξύ της πρώτης τους συνάντησης στο πολυτελές οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, πριν από επτά μήνες, και της σημερινής, μεσολάβησε η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ μέσω του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στα μέσα του Οκτωβρίου.

Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ο’ Χάνλον του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Τραμπ υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία». Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγιάνγκ, έκρινε ο Ο’ Χάνλον.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

SHARE