Πέντε αρχές Γιαννίτση για την επίλυση του Ασφαλιστικού

Πέντε αρχές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να επιτύχει την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εκλήθη να μιλήσει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρωτοβουλία του Ποταμιού.

Ο κ. Γιαννίτσης καταθέτοντας την μακρόχρονη εμπειρία του είπε
«Το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και συμπλήρωσε:

«Το πιο θεμελιακό στοιχείο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό».

Ο κ. Γιαννίτσης για την επίλυση του Ασφαλιστικού είπε ότι αναγκαίο να ισχύσουν πέντε αρχές:
1. Ισότητας όλων των ασφαλισμένων,
2. Αναλογικότητα μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,
3. Αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,
4. Βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και
5. Αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».

Ο κ. Γιαννίτσης στην ομιλία του συνέδεσε πλήρως την κατάσταση του ασφαλιστικού με την κρίση. Υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009. «Πάνω από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι «η κρίση του ασφαλιστικού έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους και στην οικονομία γενικότερα».
Όσον αφορά τις αρχές που έθεσε τόνισε ότι σήμερα δεν εφαρμόζονται.
Σημειώνεται ότι στην παρουσία του κ. Γιαννίτση και στην παρέμβασή του αντέδρασαν έντονα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν ήθελαν να ανέβει στο βήμα ο κ. Γιαννίτσης και έθεταν το ερώτημα «ποίον εκπροσωπεί σήμερα ο πρώην υπουργός»;