Πέφτουν έξω τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις – Αναθεωρείται ο στόχος

Σε αναθεώρηση του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για τα έσοδα που θα προκύψουν στα δημόσια ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις, προχωρά το οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και οι χαμηλές προσφορές για την αγορά σημαντικών υποδομών του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. σιδηρόδρομοι) οδηγούν αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε μια αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Ήδη, ο στόχος για έσοδα της τάξης των 2,5 δις ευρώ μέσα στο 2016, κρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες ανέφικτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Εφημερίδα της Κυριακής», ακόμα και η επίσπευση σημαντικών διαδικασιών εκποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση του 17% της ΔΕΗ, δεν αρκεί για να συγκεντρωθούν τα προβλεπόμενα χρήματα.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018. Από αυτά, τα 2,5 δις ευρώ πρέπει να βρεθούν μέσα στο 2016, τα 2,2 δις το 2017 και το 1,1 δις το 2018.

Το μειωμένο ενδιαφέρον για την ελληνική κρατική περιουσία αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός πόλος έλξης αφού τόσο η εικόνα της κυβέρνησης, με τις παλινωδίες στις κυβερνητικές αποφάσεις , όπως στην περίπτωση της Cosco, όσο και η υψηλή φορολογία, δρουν αποτρεπτικά.