Παυλόπουλος: Η ΠΓΔΜ δεν έχει θέση σε ΕΕ-ΝΑΤΟ με τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες

Αυστηρό μήνυμα για την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη τη συμπεριφορά της, με αφορμή τα επεισόδια της Ειδομένης.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε η ΕΕ να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, στηλιτεύοντας τις χώρες εκείνες της Ευρώπης που συμπεριφέρονται φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι «ένα υπαρξιακό πρόβλημα για την ΕΕ, διότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη και πρέπει να συμπεριφερθούμε απέναντι στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε και την ανάγκη πραγματικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και εμβάθυνσης των θεσμών της ΕΕ, ώστε να μπει ένα τέλος «σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που εμφανίζει σήμερα η ΕΕ».

Παράλληλα, εξέφρασε την αναγκαιότητα να να ολοκληρωθεί η πορεία της ΕΚΤ «ώστε να αποτελέσει πραγματική κεντρική τράπεζα και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που είναι κοινή στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως ο ESM που είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός που πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποκτήσει εκείνα τα στελέχη που θα μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση των διαφόρων προγραμμάτων «μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ με την νοοτροπία του ευρώ και όχι να υπάρχει ένα είδος δανεισμού στελεχών από άλλους οργανισμούς, που τους σεβόμαστε απολύτως αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε πολύ περισσότερο δικά μας στελέχη της ΕΕ».

Ο Αντόνιο Κόστα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και επισήμανε σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει τη διεθνή προστασία των προσφύγων.

«Ωστόσο θα πρέπει αυτό το βάρος να διαμοιραστεί ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές θα αναλάβει αυτό το βάρος, πρέπει να το μοιραστούμε», τόνισε ο κ. Κόστα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης και ενίσχυσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων καθώς παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι «η λύση για την ευρωζώνη δεν είναι να συνεχίσουμε προγράμματα τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί ότι δεν έχουν αποτελέσματα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία. Στόχος θα πρέπει να είναι να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική Ένωση μέσα από πρωτοβουλίες που επιτυγχάνουν την οικονομική σύγκλιση εντός της ΕΕ, εντός της ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών μας και των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Πάνω από όλα θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας,» επισήμανε και κατέληξε ότι «χρειάζεται να υπάρξει μία συνολική δομική μεταρρύθμιση της ευρωζώνης».