Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας»

Να κοιτάξει τα παιδικά μάτια των προσφύγων ώστε να πάψει να τα φοβάται, κάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «θρηνήσαμε όταν είδαμε τη σκληρότητα των αδελφών μας, να κλείσουν τα σύνορα και να σας γυρίσουν την πλάτη».

Η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου:

«Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο. Ξέρουμε ότι στην καρδιά σας νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους νεκρούς σας. Θρηνήσαμε όταν είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να σας γυρίζουν την πλάτη. Όσοι φοβούνται εσάς, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνάνε ότι η η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα για όλο τον κόσμο.

Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος ζωής, σταυροδρόμι πολιτισμών. Το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε τη δραματική κατάσταση που ζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή. Δίνουμε υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς».