Παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ζητεί η αντιπολίτευση

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, τονίζοντας πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως «χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως Πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:

Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;

Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;» διερωτάται το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Από την πλευρά του και το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε πως «όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, μίλησε για το δεύτερο μέρος ενός κυνικού και απεχθούς «show», αναφερόμενο στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, μετά από αυτό που -όπως τόνισε- στήθηκε το βράδυ της καταστροφής.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής «ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή».

Για «συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”», που «δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική» έκανε λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας κάνει «ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Υποκρισία καταλόγισε στον κ. Τσίπρα το Ποτάμι με την Σεβαστουπόλεως να τονίζει πως ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι επεσήμανε ότι «η κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη».

Για πολιτική αναισθησία προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας», τόνισε χαρακτηριστικά η Ένωση Κεντρώων.

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο απέδειξε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά και την εγκληματική ολιγωρία των αρχών έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί» σχολίασε, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Με προφανή επικοινωνιακή και μόνο στόχευση, ανέλαβε σήμερα την πολιτική ευθύνη, με στόχο να αντιστρέψει την αρνητική για την κυβέρνηση εικόνα. Η πολιτική ευθύνη όμως συνοδεύεται με παραιτήσεις, αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη όλη η κυβέρνηση. Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, για αυτό παραιτηθείτε τώρα» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.