Παππάς για χρέος: Ρύθμιση τώρα, όχι άλλες αναβολές

Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην υπόθεση ρύθμισης του χρέους μετά τις επαφές του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνεντεύξεις τους στη Wall Street Journal, και στο CNBC, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί μια προσωρινή λύση, ούτε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά ουσιαστική λύση στις 24 Μαΐου.

«Θέλουμε πραγματικές και όχι προσωρινές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στην Wall Street Journal, αναφερόμενος στην ελάφρυνση χρέους. «Όχι άλλες αναβολές», συμπλήρωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αλλά κάναμε σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση», τόνισε ακόμη, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ για άμεση ελάφρυνση χρέους. «Θέλουν λύση τώρα, όχι μία ημερομηνία για τη λύση. Αυτή η συζήτηση για τον όρο της ελάφρυνσης χρέους δεν θα είναι ασαφής πλέον, θα καθοριστεί», ανέφερε.

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία με τους εταίρους και αυτά είναι τα μηνύματα που συνεχίζουμε και λαμβάνουμε και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού». Ακόμη, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος του ελληνικού χρέους να προκαλέσουν καθυστερήσεις» και πρόσθεσε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί».«Τον περασμένο Ιούλιο, όποτε υπεγράφη η συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς), οι εκτιμήσεις ήταν πως η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση της τάξης του 2,3%.Όμως το ΑΕΠ κατέγραψε ύφεση μόλις κατά 0,2%.

Κατορθώσαμε να μειώσουμε τους δείκτες ανεργίας κατά 2% και ψηφίσαμε νόμους που προωθούν μεταρρυθμίσεις,την πάταξη της διαφθοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργούν ένα κλίμα σταθερότητας που μπορούν να φέρουν επενδύσεις. Και το πετύχαμε αυτό προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Παράλληλα ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι είναι ισορροπημένο το πρόγραμμα έως το 2018 και πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε και εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση που απέφεραν πολλά περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί εταίροι. «Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την επιτυχή εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε.

«Οι πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην φορολογία εισοδήματος δίνουν το σήμα σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρακαι ότι έχει μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη, κοινωνικά δίκαιη και πρόθυμη να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα σελίδα . Και αυτές οι μέρες καταγράφουν τις πρώτες γραμμές αυτού του νέου καλού κεφαλαίου που βλέπουμε για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Τα όσα είπε ο κ. Παππάς για την ανάγκη προσέγγισης ΔΝΤ και ΕΕ για το ζήτημα του χρέους καθιστούν σαφές ότι και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο Ταμείο έχει διαφοροποιηθεί, πιθανόν ύστερα από τη συνάντηση με τον κ. Λιού, και η Ελλάδα προσβλέπει στις πιέσεις του, όσο και στις πιέσεις των ΗΠΑ για μια άμεση διευθέτηση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι οι Γερμανία αλλά και τέσσερις ακόμη χώρες που πρέπει να περάσουν την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από τα κοινοβούλιά τους πιθανότατα δεν θα το πράξουν αν στο πρόγραμμα δεν μετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως για να μετάσχει επιμένει ότι πρέπει να γίνει διευθέτηση του χρέους. Στη μέση ωστόσο βρίσκεται η Ελλάδα η οποία αναμένει εναγωνίως τα περισσότερα από 10 δις ευρώ που θα εκταμιευθούν μετά από μια συμφωνία για να καλυφθούν άμεσα υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές αλλά και προς τους ιδιώτες.

SHARE