Πάπας Φραγκίσκος: «Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για τους παιδεραστές ιερείς. Πρόκειται για όργανα του Διαβόλου».

Σε στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2012 στο Βατικανό 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς παπάδες. Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τις περισσότερες περιπτώσεις, 6.400 παπάδες με εμπεριστατωμένες περιπτώσεις κακοποίησης από το 1950 έως το 2013. Τα πρόσφατα σκάνδαλα στην Αυστραλία.

«Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για τους παιδεραστές παπάδες. Πρόκειται για ένδειξη του διαβόλου, θα είμαστε αυστηρότατοι», έγραψε ο πάπας Φραγκίσκος στον πρόλογό του στο βιβλίο του Ελβετού Ντανιέλ Πιτέ, ο οποίος σε παιδική ηλικία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ιερέα. Ο Φραγκίσκος, στην εισαγωγή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica, είναι ως συνήθως σαφέστατος και άμεσος. Πιο συγκεκριμένα, ο ποντίφικας γράφει:

«Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τις ζημίες που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση και την μακρά και επώδυνη πορεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θύματα. Είμαι ευτυχής για το ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν σήμερα αυτή τη μαρτυρία και να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο το κακό μπορεί να εισέλθει στην καρδιά ενός δούλου της Εκκλησίας.

Πώς μπορεί ένας ιερέας, που υπηρετεί τον Ιησού και την Εκκλησία, να φτάσει να προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό; Πώς μπορεί να έχει τάξει την ζωή του στο να συνοδεύει τα παιδιά κοντά στον Θεό και στο τέλος, αντιθέτως, να τα καταβροχθίζει σε αυτό που ονόμασα “διαβολική θυσία”, η οποία καταστρέφει τόσο το θύμα όσο και την ζωή της Εκκλησίας;

Κάποια θύματα έφτασαν μέχρι και στην αυτοκτονία. Οι νεκροί αυτοί βαραίνουν την καρδιά μου, την συνείδησή μου και εκείνη όλης της Εκκλησίας. Θέλω να εκφράσω στις οικογένειές τους τα συναισθήματα αγάπης και πόνου και να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη», γράφει ο πάπας Φραγκίσκος.
Το βιβλίο του Ντανιέλ Πιτέ, με τίτλο «La perdono, padre», (Πάτερ, σας συγχωρώ), έχει μόλις κυκλοφορήσει στην Ιταλία. Ο συγγραφέας δήλωσε πως «αποκάλυψε στον πάπα τα τέσσερα χρόνια κόλασης που έζησε και διαβάζοντας το βιβλίο, ο Φραγκίσκος έκλαψε μαζί του» .

-Αυστραλία: Επτά στους εκατό αυστραλούς καθολικούς ιερείς έχουν κατηγορηθεί για παιδεραστία Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 10 χρόνια για τα κορίτσια και τα 11 χρόνια για τα αγόρια

Επτά στους εκατό αυστραλούς καθολικούς ιερείς έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στο διάστημα από το 1950 έως το 2010 χωρίς οι υποψίες να καταλήξουν σε έρευνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από μια επιτροπή που ερευνά το ζήτημα της παιδεραστίας στην Εκκλησία. Αυτή η βασιλική ερευνητική επιτροπή ενδιαφέρεται από το 2013 για τις θεσμικές απαντήσεις που δόθηκαν στις κατηγορίες για παιδεραστία.

Συγκέντρωσε συγκλονιστικές μαρτυρίες από πολλά θύματα και έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, η δικηγόρος που προεδρεύει των εργασιών της δημοσιοποίησε τις στατιστικές που αποκαλύπτουν την έκταση των κακοποιήσεων. Σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα, 4.444 πράξεις παιδεραστίας επισημάνθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές. «Συνολικά μεταξύ του 1950 και του 2010, 7% των ιερέων ήταν φερόμενοι δράστες» σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών, δήλωσε η Γκέιλ Φέρνες. Σε ορισμένες επισκοπές, η αναλογία των ιερέων που ήταν ύποπτοι για παιδεραστία έφθανε το 15%. «Οι αφηγήσεις μοιάζουν μεταξύ τους και είναι οδυνηρές. Τα παιδιά αγνοούνταν ή, ακόμη χειρότερα, τιμωρούνταν. Οι κατηγορίες δεν οδηγούσαν σε διεξαγωγή έρευνας». «Οι ιερείς και οι εκκλησιαστικές προσωπικότητες έπαιρναν μετάθεση», πρόσθεσε η Φέρνες.

«Οι ενορίες και οι κοινότητες στις οποίες μετετίθεντο αγνοούσαν τα πάντα για το παρελθόν τους. Τα έγγραφα δεν διατηρούνταν και καταστρέφονταν. Η μυστικότητα κυριαρχούσε, τα γεγονότα πνίγονταν». Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 10 χρόνια για τα κορίτσια και τα 11 χρόνια για τα αγόρια. Από τους 1.880 ύποπτους για παιδεραστία, 90% ήταν άνδρες. Το μοναχικό τάγμα St John of God Brothers είναι ύποπτο για τις χειρότερες κακοποιήσεις, με το 40% των μελών του να κατηγορείται για παιδεραστία.

Η επιτροπή πήρε καταθέσεις από χιλιάδες επιζώντες. Διεξήγαγε έρευνες στην Εκκλησία, αλλά επίσης στα σχολεία, τα ορφανοτροφεία, τον στρατό, τις ενώσεις νέων και τις αθλητικές λέσχες, έπειτα από πιέσεις που δεχόταν για περισσότερο από μια δεκαετία. Η αυστραλιανή Εκκλησία διόρισε ένα Συμβούλιο Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Επούλωσης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Οι αριθμοί αυτοί συγκλονίζουν, είναι τραγικοί, είναι αδικαιολόγητοι», δήλωσε ο διευθυντής της, ο Φράνσις Σάλιβαν, ενώπιον της επιτροπής.

«Τα δεδομένα αυτά, προστιθέμενα σε όλα αυτά που έχουμε ακούσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να ερμηνευθούν παρά μόνο μ’ έναν τρόπο: πρόκειται για τη μαζική αποτυχία της Καθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας να προστατεύσει τα παιδιά από κακοποιήσεις. Ως καθολικοί, σκύβουμε με ντροπή το κεφάλι». Το Βατικανό παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες της Επιτροπής. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, «υπουργός» Οικονομίας του Βατικανού, κατέθεσε στην επιτροπή σχετικά με την αντίδρασή του στις κατηγορίες για παιδεραστία μεταξύ των ιερέων στην Πολιτεία της Βικτόρια κατά τη δεκαετία του 1970. Ο καρδινάλιος είχε επίσης κατηγορηθεί προσωπικά για κακοποίηση όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ το 2002, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά. Πηγή: www.lifo.gr

Σε στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2012 στο Βατικανό 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς παπάδες. Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τις περισσότερες περιπτώσεις, 6.400 παπάδες με εμπεριστατωμένες περιπτώσεις κακοποίησης από το 1950 έως το 2013.