Παπαγγελόπουλος κατά «τυφλής και κωφής» Δικαιοσύνης, Κ.Σημίτη και κατά εισαγγελικών λειτουργών

Προσβλητική απάντηση και ισχυρισμοί από τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Βαριές αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του τότε υπουργικού συμβουλίου για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρώην εισαγγελικός λειτουργός, διοικητής της ΕΥΠ επί ΝΔ και στόχος της πλέον ότι αποτελεί το «πρόσωπο παρέμβασης» ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Όταν η λάμψη των σκανδάλων έγινε τόσο μεγάλη που πέρασε και το μαντίλι της δικαιοσύνης που της έδενε τα μάτια, η έρευνα περιορίστηκε μόνο στον Τσοχατζόπουλο και στον Σμπώκο. Λες και δεν υπήρχε ΚΥΣΕΑ, λες και δεν υπήρχε υπουργικό συμβούλιο και πρωθυπουργός»,είπε χθες στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελοπουλος δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις αιχμηρές διαπιστώσεις αλλά επετέθηκε και κατά των εισαγγελικών λειτουργών που είχαν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης.

«Η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή έβαλε και ωτοασπίδες. Θα μεροληπτήσω για τους εισαγγελείς και δεν θα πω ότι είχαν πολιτικές ή επιχειρηματικές εξαρτήσεις και αλλά συμφέροντα. Θα σκεφτώ ότι υπέκυψαν σε πιέσεις ανώτερων τους. Γίνονται αυτά», κατέληξε

Γ. Παπαντωνίου: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεπέρασε τα όρια πολιτικής ανηθικότητας

Σχόλιο του πρώην υπουργού για την σημερινή συζήτηση στη Βουλή

Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας την παρέμβαση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δήλωσε τα εξής:

«Ξεπέρασε τα όρια πολιτικής ανηθικότητας και εμπάθειας ο κ. Παπαγγελόπουλος στην σημερινή ομιλία του. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα από τη θέση του υπουργού σε μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το πρόσχημα ότι ασχολήθηκε η Βουλή, παρέθεσε μια σειρά ψευδών ισχυρισμών και χαρακτηρισμών, με ένα μοναδικό στόχο: να προκαταλάβει την κρίση της δικαιοσύνης.

«Τα ψεύδη ή, τουλάχιστον οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, είναι αναρίθμητοι. Οι καταλογισμοί των φορολογικών αρχών για δήθεν αδικαιολόγητα ποσά σε οικογενειακό καταπίστευμα στο εξωτερικό – δωρεά σε παιδιά – έχουν ακυρωθεί ήδη από τη διοικητική δικαιοσύνη και εκκρεμεί νέα κρίση σύντομα. Οι καταδίκες που επικαλείται για το πόθεν έσχες αφορούν τη μη αναγνώριση από τα ελληνικά δικαστήρια ότι η κυριότητα των καταπιστευμάτων περιέρχεται από το δωρητή – την σύζυγό μου – στους δωρηθέντες. Γιαυτό έχω ήδη προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η απόκτηση των περιουσιακών μου στοιχείων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, έχει ήδη ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ χωρίς να αναδειχτεί κανένα πρόβλημα, και καλύπτεται από εκποιήσεις άλλων ακινήτων καθώς και από δάνεια.

Οι “46 λογαριασμοί” καλύπτουν τις ενήλικες ζωές δύο προσώπων, με δύο γάμους και πέντε παιδιά, είναι στην τεράστια πλειοψηφία τους κλειστοί εδώ και πολλά χρόνια – αναγόμενοι και στην φοιτητική μου ζωή καθώς και σε κοινούς λογαριασμούς με την πρώτη μου σύζυγο που δεν βρίσκεται στη ζωή – και όσοι υπάρχουν σήμερα είναι κενοί.

«Είναι, εξάλλου, ψεύδος ότι έχει επιχειρηθεί από πλευράς μου το μπλοκάρισμα οποιουδήποτε λογαριασμού, ενώ όσα αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος περί «αμοιβής» 6,5 εκατ. μου είναι παντελώς άγνωστα και, σε κάθε περίπτωση, απολύτως ανυπόστατα.

«Παραμένει ανεξήγητο πως εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικός χρησιμοποιεί σε τέτοια έκταση ψεύδη και παραλογισμούς για να υπηρετήσει φαύλες κομματικές σκοπιμότητες».

ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το πόρισμα για την «υπόθεση Παπαντωνίου» σχετικά με τα εξιοπλιστικά, τελικά προτείνει να μην ασκηθεί δίωξη στον πρώην υπουργό με το σκεπτικό της παραγραφής για το αδίκημα της απιστίας και της αναρμοδιότητας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Κοινοβουλευτικό παράδοξο ή προαναγγελθείς διασυρμός του κύρους της Βουλής; Το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προτείνει να μην ασκηθεί δίωξη στον πρώην υπουργό με το σκεπτικό της παραγραφής για το αδίκημα της απιστίας και της αναρμοδιότητας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Κατ’ επέκταση το Σώμα και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές της πλειοψηφίας που είχαν και την πρωτοβουλία για την σύσταση της προανακριτικής, από την μια κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Αμυνας και το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά στο «δια ταύτα» ψήφισαν κατά της δίωξής του καθώς αναγνώρισαν πως αρμόδιο όργανο είναι η τακτική δικαιοσύνη και όχι η Βουλή.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της απιστίας κατά της δίωξης του κ. Παπαντωνίου ψήφισαν 205 βουλευτές, υπέρ 27 και ένας δήλωσε «παρών».

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά της δίωξης ψήφισαν 202 και υπερ της δίωξης 32.

Είναι προφανές ότι η απόφαση της Βουλής δεν θέτει στο αρχείο την υπόθεση του Παπαντωνίου καθώς ούτως ή άλλως οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξακολουθούν να ερευνούν τις ύποπτες διαδρομές παράνομου χρήματος που ενδεχομένως συνδέεται με εξοπλιστικά προγράμματα και στοιχειοθετεί διαρκές χρονικά έγκλημα . Είναι, όμως, επίσης προφανές πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αποφύγει το επικοινωνιακό σόου που τελικά κατέληξε σε φιάσκο και διασυρμό της Βουλής με την εικόνα των βουλευτών που καταγγέλλουν από την μια αλλά δεν διώκουν από την άλλη.

Εικόνες φιάσκου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί καθώς, πριν από λίγους μήνες, όταν συζητούταν η πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε εξηγήσει νομικά επαρκώς την αναρμοδιότητα της Βουλής να ελέγξει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είχε επισημάνει πως αρμόδιο όργανο είναι η τακτική δικαιοσύνη υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και είχε προειδοποιήσει για το διαφαινόμενο φιάσκο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία επιθυμούσε περισσότερο να στήσει μια επιτροπή για μικροκομματικές επιδιώξεις παρά για την αναζήτηση της αλήθειας. Είναι ενδεικτικό, δε, πως ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κατακρίνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά για την απουσία τους από την σχετική ψηφοφορία «φιάσκο» αν και τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπερψήφισαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επιθυμούν την συσκότιση, συμμετείχαν στις εργασίες της και συνυπέγραψαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό πόρισμα.

Υπενθυμίζεται πως η προανακριτική επιτροπή, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της, στην Ολομέλεια:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).
-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή πορισματική έκθεση που αναφέρεται συνολικά στην υπόθεση Παπαντωνίου και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη.
Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.
Τέλος, ξεχωριστή πορισματική έκθεση κατέθεσε και ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής ζητώντας μεταξύ άλλων την συνέχιση των εργασιών της επιτροπής, καταγγέλλοντας τα υπόλοιπα κόμματά για απόπειρα συγκάλυψης και υποστηρίζοντας ότι το 2004 σε πόρισμα αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής (TOR-M1) ο τότε Συνασπισμός είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα για τον κ. Παπαντωνίου.