Πάνω από 4.500 οι μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά

Σε 4.550 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, με την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να τους πείσει να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, θα μοιράσει από Δευτέρα φυλλάδια σε 4 γλώσσες.

Την Παρασκευή, δύο πούλμαν με 114 άτομα αναχώρησαν για Άγιο Ανδρέα Αττικής και Κουτσόχερο Λάρισας. Σύμφωνα με το Λιμενικό, 65 άτομα προωθήθηκαν στον Άγιο Αντρέα και 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα.

Το πρωί του Σαββάτου έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό πλοίο Blue Star 2, δύο πρόσφυγες/μετανάστες από την Κω, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τη Ρόδο το Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας αποό τη Δευτέρα θα ξεκινήσει να μοιράζει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας διαβεβαίωσε, μέσω ΣΚΑΪ, ότι «μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Πειραιάς θα αδειάσει. Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει με πειθώ χωρίς βίαια μέτρα, αλλά να μην ακούν και οι πρόσφυγες καλοθελητές».

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δηλώνει ότι η ΕΕ δεν τηρεί αυτό που υπόσχεται στο θέμα των προσφύγων.

«Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από τα 60 σκάφη που έχει υποσχεθεί εστάλησαν μόνο οκτώ. Από τα 1.600 μέλη της Frontex που έχουν υποσχεθεί έχουν φτάσει μόνο 800. Είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγήσουν στη χώρα μας βοήθεια ύψους 400 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία δεν είναι διμερής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά μια συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι χώρες της ΕΕ, τονίζει ο κ. Κουρουμπλής.