«Ο ανασχηματισμός δυσκόλεψε πιο πολύ από τις επιλογές των κομματικών στο συνέδριο.Βέβαια ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» είναι η στερεότυπη απάντηση κάθε φορά που κορυφώνονται οι φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο, στον επικείμενο ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο και τα πλασαρίσματα των στελεχών στην πρώτη δεκάδα αλλά και πιο κάτω για την Κεντρική Επιτροπή, οι επιλογές του πρωθυπουργού περιορίζονται ή όχι από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας; Η βούληση της βάσης του κόμματος έστειλε μηνύματα για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αγνοήσει.
Η πρωτιά για τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παιδείας Νίκο Φίλη δείχνει ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον ρεαλισμό του συμβιβασμού και την υλοποίηση της συμφωνίας με στόχο τη σταθεροποίηση, ζήτημα που έθεσε επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματεύεται και υποστηρίζει τη συμφωνία από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, χωρίς μάλιστα -όπως είπε επικαλούμενος τον Κούντερα- να υπάρχουν εκ των προτέρων εγγυήσεις ότι ο σχεδιασμός βγαίνει.
Για τον Νίκο Φίλη, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα για πιθανή μετακίνηση σε άλλο υπουργείο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Ο υπουργός Παιδείας με την «ιερή» κόντρα με την Εκκλησία προκάλεσε κραδασμούς στην κυβέρνηση, όμως επιβραβεύτηκε από τους 2.900 συντρόφους του για την επιλογή του, την οποία επιδοκίμασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την ίδια στιγμή, μόνο εύκολο δεν είναι να αντικατασταθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όταν είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των εκλεγμένων στελεχών, μαζί με τον Παύλο Πολάκη, λίγο παρακάτω, στην 7η θέση. Αγνωστο είναι και ποιος θα είναι ο επόμενος ρόλος του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που από πρώτος στο περασμένο Συνέδριο, τώρα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.
Ενα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν η 8η θέση που καταλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, άγνωστο παραμένει αν θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο ο Πάνος Σκουρλέτης που ήρθε 6ος και ενώ έχει από το βήμα του Συνεδρίου ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Αυτά τα αποτελέσματα ανακατεύουν την τράπουλα του ανασχηματισμού και πλέον το παζλ μόνο εύκολο δεν θα είναι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος σχετικά σύντομα θα κληθεί να ανακοινώσει τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ήδη η βάση του κόμματος τοποθετήθηκε για τη δουλειά που έκανε το κάθε στέλεχος στο υπουργείο του.
Τασία σε Τσίπρα για ανασχηματισμό: Ποιοι δεν πρέπει να φύγουν
Το Σάββατο η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Τασία Χριστοδουλοπούλου έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό σχετικά με τον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πολιτική μας και οι επιλογές μας να γίνονται κατανοητές από τον λαό και να μην παρερμηνεύονται. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβερνητικό ανασχηματισμό «και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» καταλήγοντας: «Πρέπει όλοι μαζί να φέρουμε εις πέρας το έργο μας».Δεν είναι το μόνο μήνυμα για τους σημερινούς Υπουργούς και την μεταχείρησή τους από τον Πρωθυπουργό.
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Γιατί δεν μπορούν να μείνουν εκτός σε ανασχηματισμό οι Υπουργοί Σκουρλέτης, Φίλης και Ξανθός. Ομαδοποιήσεις υποστήριξης.
Ανασχηματισμός ενόψει αλλά με πολλές αρνήσεις υπουργών. Κουρουμπλής, Σκουρλέτης, Παππάς, Φίλης, Σπίρτζης, Κατρούγκαλος μέχρι Πολάκης. Δεν θέλουν να μετακινηθούν.
Άρχισαν οι δηλώσεις αλληλουποστήριξης ή οι δηλώσεις υποστήριξης Μέλος της κίνησης των «53», με ισχυρή κομματική παρουσία, μαζί με το σύζυγο της υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η αντιπρόεδρο της Βουλής προχώρησε σε συμπαράσταση προσώπων έν όψει ανασχηματισμού. Συγκεκριμένων, γιατί βάλλονται για την πολιτική τους και φέρονται υπό μετακίνηση. Την πεποίθησή της ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβερνητικό ανασχηματισμό «και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία (δεν συμπεριέλαβε τον πολύ υφυπουργό Υγείας Πολάκη) και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ομιλία της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήλθαμε στο Συνέδριο με την προσδοκία να αναζητήσουμε την αριστερή διέξοδο από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια» είπε η πρώην υπουργός, προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι αν έχουμε εφοδιαστεί επαρκώς, όμως καταθέτω την βεβαιότητα μου ότι αν υπάρχει αριστερή διέξοδος ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποιησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Είπε ότι δεν μπορεί η αριστερά να είναι στην κυβέρνηση χωρίς τα οραματά της, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε όλη του την ένταση το δίλημμα ανάμεσα στο «δέον» και το «υπάρχον», ανάμεσα στο όραμα και τη διαχείριση, ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, άρα έχει και τα εφόδια να απαντήσει στις απαιτήσεις των καιρών.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δυναμικό των στελεχών που πασχίζουν να δώσουν αριστερές απαντήσεις.
Εμείς πρέπει να ψάξουμε την αριστερή διέξοδο, σε εμάς έτυχε να πραγματώσουμε το μύθο της αριστεράς για αριστερή κυβέρνηση, δεν βρήκαμε προσχήματα να δραπετεύσουμε, ενώ δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να «πατήσουμε» πάνω του, είπε.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη νοσταλγία των βεβαιοτήτων που «είχαμε ως αριστεροί τον 20ο αιώνα», ενώ εξίσου πρέπει να αποφύγει και την νεκρανάσταση ιστορικών ρευμάτων που συμμάχησαν με τον νεοφιλελευθερισμό.
«Μόνοι μας πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο, η μη εξεύρεση λύσης βαραίνει τις επιλογές μας και ως κόμμα και ως κυβέρνηση, άρα πρέπει επειγόντως να εκπονήσουμε πολιτικό σχέδιο και να ανοίξουμε τον αριστερό δρόμο» είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία της για το μέλλον, καθώς «σήμερα ξεκινάμε την αναζήτηση αυτού του δρόμου, δεν τον βρήκαμε, αλλά τον ψηλαφούμε».
Η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε λόγο «για φάρσα που ζούμε», καθώς μας εγκαλούν για μνημονιακούς, το πολιτικό σύστημα και από δεξιά και από αριστερά μας καταγγέλει. Αν έχουμε μεταλλαχθεί τόσο πολύ γιατί το σύστημα δεν μας αγκαλιάζει για να κάνει την δουλειά του;
-Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού -τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά – όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.
Η δυσκολία με την οποία αναδείχθηκαν σύνεδροι, ανάγκασαν ηχηρά ονόματα, όπως τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να μην θέσουν υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.