Παλαιστίνη: Την έντονη αντίδραση για δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Φρίντμαν

Την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν που καταλόγισε ευθύνες στην παλαιστινιακή πλευρά για την αποτυχία των ειρηνευτικών προσπαθειών, έπειτα από τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εποίκου στη Δυτική Όχθη.

Ο Φρίντμαν, γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του υπέρ του εβραϊκού εποικισμού, έχει επανειλημμένα προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων και πέρσι είχε λόγο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το εβραϊκό κράτος. Έπειτα από τα τελευταία, σημερινά σχόλια του, το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών τον κατηγόρησε για «προκατειλημμένη και επιλεκτική στάση».

Το επεισόδιο έρχεται ένα μήνα μετά την μονομερή αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, σε μια απόφαση του προέδρου Τραμπ που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

«Ένας Ισραηλινός πατέρας έξι παιδιών σκοτώθηκε εν ψυχρώ χθες βράδυ από Παλαιστίνιους τρομοκράτες», τόνισε σε ανάρτησή του  ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ο 35χρονος ραβίνος Ραζιέλ Σεβάχ, σκοτώθηκε την Τρίτη το βράδυ αφού δέχθηκε πυροβολισμούς την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ όπου διέμενε.

«Η Χαμάς επαίνεσε τους δολοφόνους και με τους νόμους της Παλαιστινιακής Αρχής θα επιβραβευτούν οικονομικά. Μην αναζητείτε αλλού γιατί δεν υπάρχει ειρήνη», είπε ο Φρίντμαν στο tweet του.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφερόταν στα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε οικογένειες φυλακισμένων Παλαιστινίων, ανάμεσα των οποίων, εκείνων που εξαπέλυσαν επιθέσεις σε Ισραηλινούς και όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που έκαναν.

Η Χαμάς χαιρέτισε την επίθεση.

Με ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι τα σχόλια του Φρίντμαν φανερώνουν την «προκατειλημμένη και επιλεκτική στάση του υπέρ της κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας και ενάντια στο δίκαιο των Παλαιστινίων και των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων τους».

Για να αποδείξει την μεροληψία του πρεσβευτή  το ΥΠΕΞ υπενθύμισε τη σιωπή του σε υποθέσεις όπως εκείνη του 29χρονου Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, ενός Παλαιστίνιου καθηλωμένου σε αναπηρική καρέκλα, που σκοτώθηκε από σφαίρες ισραηλινών δυνάμεων στη διάρκεια συγκρούσεων στις 15 Δεκεμβρίου στη Γάζα.

«Τα σχόλια και οι θέσεις του Φρίντμαν περιπλέκουν περαιτέρω την πορεία προς την ειρηνευτική διαδικασία και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ» ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως τα επιδόματα που καταβάλλονται σε οικογένειες δραστών προτρέπουν σε επιπλέον πράξεις βίας και έχουν ζητήσει τη διακοπή τους.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατέβαλε πέρσι 1,2 δισεκατομμύρια σέκελ (350 εκατομμύρια ευρώ) σε τέτοιες πληρωμές.

Για τους Παλαιστινίους, αυτά τα ποσά αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για τις οικογένειες που σε πολλές περιπτώσεις έχουν χάσει τον αρχηγό της οικογένειας

Ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά, αλλά τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στηρίζει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις πληρωμές. «Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση του παλαιστινιακού λαού προς τους φυλακισμένους και τις οικογένειές τους. Αυτή είναι μια νόμιμη, ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

SHARE