Πάιατ, πρέσβης ΗΠΑ: Ο Τσίπρας έχει μπροστά του 2 ήσυχα χρόνια

Ο αμερικανός πρέσβης κατ΄ουσίαν προτρέπει τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει μπροστά σε όσα προβλέπονται στις συμφωνίες.

Τον ορίζοντα της κυβέρνησης μετά  τη συμφωνία με τους δανειστές και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει μπροστά, «διευρύνει» ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξή του στο Bήμα της Κυριακής αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει  πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα.

Με την προϋποθεση ότι η διαδικασία ( της συμφωνίας με τους δανειστές) θα προχωρήσει  και η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί ο αμερικανός πρεσβευτής εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δυο χρόνια.

« Θα είναι μια περίοδος οικονομικής και χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία» λέει στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.

Σημειώνει πως  το βάρος και η ευθύνη ανήκουν στον πρωθυπουργό ώστε να αδράξει την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα, να υπάρξει κινητικότητα σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις κλειδιά όπως στην ενέργεια και στο Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Ο αμερικανός πρέσβης κατ΄ουσίαν προτρέπει τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει μπροστά και επισημαίνοντας « Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στο πολιτικό σύστημα που απλά θέλουν να πουν “όχι”.Δεν ενδιαφέρονται να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά γιατί είναι άβολο για αυτούς από ιδεολογικής απόψεως ή λόγω προσωπικών οικονομικών συμφερόντων»

Προαναγγέλλει ότι τον Ιούνιο θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου στην Ουάσιγκτον και διαβεβαιώνει πως ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί να υπογραμμίσει το πολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ ώστε η μεταρρυθμιστική διαδικασία να παράγει τα οφέλη που ελπίζουμε.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα […] Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια» δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να δουν μια Ελλάδα, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωζώνης να βγαίνει από τον επταετή κύκλο οικονομικής κρίσης και να πορεύεται σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Από την οπτική αυτή, όπως σημειώνει, οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες «από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαϊου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» προσθέτει ο Αμερικανός πρέσβης.

Παράλληλα κάνει γνωστό ότι θα μεταβεί τον Ιούνιο ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ για «να περιγράψω τις ευκαιρίες που βλέπω για διευρυμένες εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις του με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, για την έμφαση που, όπως λέει, δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, που θα σέβεται τα ευρωπαϊκά κριτήρια διακυβέρνησης και θα είναι σταθερή». «Ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας» προσθέτει.

Την Χίο επισκέφτηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

Επίσκεψη στο νησί της Χίου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ο ίδιος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Βουρνούς, τον Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου, τον Μητροπολίτη Χίου, και με βουλευτές του νησιού. Συναντήθηκε επίσης με τον υπεύθυνο για τους Αμερικανούς πολίτες στο νησί.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη γενναιοδωρία του πνεύματος που οι κάτοικοι έχουν δείξει από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αιτίων της. Υποσχέθηκε να συνεχίσει την οικοδόμηση των σχέσεων που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ της Χίου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμα, επισκέφτηκε το Παιδικό Χωριό της Κιβωτού του Κόσμου και επαίνεσε τη γενναιοδωρία εθελοντών και δωρητών που υποστηρίζουν την οργάνωση. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οργάνωση για το ρόλο της στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών από την Ουκρανία, από την εμπόλεμη Μαριούπολη. Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. έχει συνεργαστεί με την Κιβωτό του Κόσμου σε διάφορα προγράμματα τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρέσβης Πάιατ ενημερώθηκε για θέματα μετανάστευσης στο νησί και άκουσε τις ανησυχίες των κατοίκων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες – δωρίζοντας περισσότερα από 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Το οικονομικό έτος 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες δώρισαν επίσης απευθείας σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τις ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων στην περιοχή – 41,5 εκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Κρίσης στην Ευρώπη, 2 εκατομμύρια δολάρια στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, και 800.000 δολάρια στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ελλάδα.