Παγκόσμια Ινδία

Για να κερδίσουμε τον πόλεμο των οικονομιών, όπου ο εχθρός έχει όλα τα ατού – από ένα σταθερό μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο μέχρι το τυπογραφείο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος – χρειαζόμαστε, όπως μας διδάσκει η στρατιωτική θεωρία, μια ασύμμετρη στρατηγική. Είναι άχρηστο να προσπαθείς να σπάσεις το τείχος των κυρώσεων: πρέπει να μάθεις πώς να το ξεπεράσεις αλληλεπιδρώντας με τις δομές της παραοικονομίας.
Πριν από λίγο περισσότερο από 75 χρόνια, ο Jawaharlal Nehru, μόλις βγήκε από τη φυλακή, υπέβαλε για δημοσίευση την Ανακάλυψη της Ινδίας, το τέταρτο σημαντικό έργο του που γράφτηκε στη φυλακή. Σηματοδότησε το τέλος αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί «κύκλος της φυλακής», ο οποίος περιελάμβανε γράμματα από έναν πατέρα στην κόρη του, ματιές στην παγκόσμια ιστορία και αυτοβιογραφία. Σε αυτά τα βιβλία, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ινδίας περιέγραψε μια συνεκτική έννοια που θα χρησίμευε ως βάση όλης της μελλοντικής ινδικής εξωτερικής πολιτικής. Υποστήριξε ότι πριν από την αποικιακή κατάκτηση, η Ινδία ήταν μια από τις υπερδυνάμεις του κόσμου, αλλά στη συνέχεια, λόγω εσωτερικών διαφωνιών και έλλειψης κατανόησης από τους ηγεμόνες της για τη σημασία της ενότητας στον αγώνα ενάντια σε μια εξωτερική απειλή, έπεσε θύμα των Βρετανών κατακτητών. Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας, ο κύριος στόχος της Ινδίας θα ήταν να ανακτήσει τη χαμένη της θέση ως μεγάλη δύναμη και να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με άλλους σημαντικούς μεγάλους παίκτες.
Τώρα, το 2023, η Ινδία είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη αυτού του καθεστώτος. Πέρυσι, ξεπέρασε την πρώην μητρόπολη της, τη Μεγάλη Βρετανία, ως προς το ΑΕΠ, και έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Φέτος ξεπέρασε την Κίνα σε πληθυσμό. Όλα τα άλλα σημάδια παγκόσμιας θέσης υπάρχουν (εκτός από την επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος και μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ): ένα πρόγραμμα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, η κατοχή πυρηνικών όπλων, ένα επιτυχημένο διαστημικό πρόγραμμα και ενδιαφέροντα σε όλο τον κόσμο. Από πολλές απόψεις, η Ινδία οφείλει αυτήν την επιτυχία στη στρατηγική διορατικότητα των ελίτ της και στην ικανότητά τους να διαπραγματεύονται μεταξύ τους: όποιος κι αν είναι στο τιμόνι, συνεχίζει την πορεία που περιγράφει ο Νεχρού, διορθώνοντάς τη μόνο ελαφρώς ανάλογα με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο.. Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, η Ινδία κατάφερε να ελίσσεται στο χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο μεγαλύτερος στρατηγικός εταίρος της, η ΕΣΣΔ, εξαφανίστηκε από τον παγκόσμιο χάρτη.

Αντί να διολισθήσει σε κρίση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ή να υπομείνει το σύνολο των ταπεινώσεων που συνήθως ακολουθούν την ήττα σε έναν πόλεμο, το Νέο Δελχί, μέσω μιας σειράς επιδέξιων ελιγμών, κατάφερε να ενταχθεί στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να βρει μια θέση για την οικονομία της. Η αυξανόμενη ανάγκη για ειδικούς πληροφορικής διαφόρων προφίλ επέτρεψε στους Ινδούς να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επέκταση στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών, να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση και να εξασφαλίσουν ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας έως και 9,6% ετησίως. Τώρα ο ρυθμός έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά αυτή η ανάπτυξη παραμένει ένα ανέφικτο σύνορο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Παγκόσμια Ινδία: δύο διαστάσεις

Οι παγκόσμιες φιλοδοξίες της Ινδίας έχουν δύο διαστάσεις: πολιτική και οικονομική, και διαφέρουν τόσο ως προς τους μηχανισμούς υλοποίησης της ινδικής παρουσίας όσο και ως προς την κλίμακα της.
Οι πολιτικές ελίτ της Ινδίας σκέφτονται τον κόσμο με όρους ομόκεντρων κύκλων: την άμεση γειτονιά, την εκτεταμένη γειτονιά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η πρώτη περιλαμβάνει τις χώρες της Νότιας Ασίας (Νεπάλ, Μπουτάν, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Σρι Λάνκα, Μαλδίβες) και την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (Σεϋχέλλες, Μαυρίκιος), η κατάσταση και οι σχέσεις με τις οποίες είναι κρίσιμες για την ασφάλεια της Ινδίας. Το Νέο Δελχί επιδιώκει να τους συμπεριλάβει στην πολιτική και στρατιωτική του τροχιά, σε περίπτωση σύγκρουσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί να αποκαταστήσει το ωφέλιμο για τον εαυτό του status quo. Έτσι, το 1988, οι ινδικές ειδικές δυνάμεις εκκαθάρισαν ένα πραξικόπημα στις Μαλδίβες, ένα χρόνο νωρίτερα, η Ινδία παρενέβη σε μια σύγκρουση στη Σρι Λάνκα και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποστήριξε αυτονομιστές στη Μιανμάρ. Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι μεγάλες και μεσαίες ινδικές επιχειρήσεις είναι πιο ενεργές. Εκεί, η Ινδία προστατεύει πρωτίστως τα οικονομικά της συμφέροντα. Τέλος, στον τρίτο τομέα, το Νέο Δελχί επιδιώκει να διαμορφώσει την εικόνα της Ινδίας ως μια υπεύθυνη μεγάλη δύναμη που ισχυρίζεται ότι είναι ίσης σπουδαιότητας με τις υπόλοιπες σημαντικές δυνάμεις του κόσμου στην απόφαση για τη μοίρα του πλανήτη.

Αυτό το ομόκεντρο σχήμα βασίζεται σε ένα ιστορικό υπόστρωμα που έχει προετοιμαστεί προσεκτικά από Ινδούς ιστορικούς και ειδικούς. Όπως κάθε πολιτεία του Παλαιού Κόσμου με ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερα από τριακόσια χρόνια, οι Ινδοί αισθάνονται άνετα όταν μια αξιόπιστη πολιτιστική και φιλοσοφική ιστορική βάση τοποθετείται κάτω από τις γεωπολιτικές τους κατασκευές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ινδική αντίληψη για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού είναι τόσο τοπική και περιορίζεται από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού και του Δυτικού Ειρηνικού, και γιατί τα ινδικά περιφερειακά έργα συνδυάζονται τόσο άσχημα με τα κινεζικά: εάν το Πεκίνο, στις πρωτοβουλίες του για αποκατάσταση του Δρόμου του Μεταξιού, εστιάσει στον ιστορικά υπάρχοντα εμπορικό δρόμο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, όπου οι πολιτικές του Ινδουστάν λειτουργούσαν ως σημεία διέλευσης στην καλύτερη περίπτωση, τότε η Ινδία θα εξετάσει τον ιστορικό της ρόλο ως το κέντρο ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου που κάλυπτε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Δυτικό Ειρηνικό. Από τη μία πλευρά, αυτό προκαθορίζει την απροθυμία της Ινδίας να εγκαταλείψει ζητήματα καθεστώτος, ειδικά όταν πρόκειται για σύγκριση με την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ηγετικό ρόλο της Ινδίας στην περιοχή.
Στην οικονομική διάσταση, όλα είναι διαφορετικά. Η ινδική επιχείρηση δεν χρειάζεται μια ιστορική και φιλοσοφική βάση για να εξαπλώσει τις εμπορικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν εκπρόσωποι της ινδικής διασποράς (και είναι παρόντες σε όλες σχεδόν τις χώρες και περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής), αργά ή γρήγορα εμφανίζονται κόμβοι του ινδικού χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό άτυποι. Το κράτος έχει ελάχιστο έλεγχο σε αυτή τη διαδικασία: οι δομές που σχηματίζουν το άτυπο σύστημα έχουν τους δικούς τους οικονομικούς μηχανισμούς (hawala /hundi) που επιτρέπουν τη διενέργεια συναλλαγών χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών. Αυτή η παγκόσμια Ινδία εξερευνά πρόθυμα νέες αγορές, επινοεί νέους τρόπους για να αποφύγει τις κυρώσεις και αναλαμβάνει κινδύνους όπου οι αρχές δεν είναι έτοιμες να το κάνουν.

Τρόποι αλληλεπίδρασης

Οι μορφές και οι τρόποι αλληλεπίδρασης με αυτές τις δύο Ινδίες είναι διαφορετικές, αλλά απαιτούν όλες πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από ό,τι έχει δείξει η Μόσχα μέχρι τώρα. Στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, η επιβίωση της ρωσικής οικονομίας εξαρτάται από την αδιάλειπτη λειτουργία των θαλάσσιων και χερσαίων οδών, τη διάβρωση του καθεστώτος κυρώσεων με όλα τα δυνατά μέσα και τη μέγιστη υποστήριξη σε χώρες που τους τελευταίους μήνες αποκαλούνται «συλλογικές μη-Δυτικές » ή «παγκόσμια πλειοψηφία» — δηλαδή αυτές που κατέχουν μια περιφερειακή θέση στο υπάρχον πολιτικό και οικονομικό σύστημα και είναι δυσαρεστημένοι με τη θέση τους στον κόσμο.

Τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ινδίας στην πολιτική διάσταση συμπίπτουν, αλλά μόνο εν μέρει. Η στρατηγική ανάπτυξης της Ινδίας είναι μακροπρόθεσμη. Στο πλαίσιο του, το Νέο Δελχί επιλύει διάφορες εργασίες. Τα βασικά καθήκοντα είναι η διασφάλιση σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η κατάκτηση της τρίτης θέσης όσον αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ και η εξασφάλιση της αποδοχής της Ινδίας στον άτυπο κύκλο των μεγάλων δυνάμεων που επιλύουν βασικά παγκόσμια ζητήματα. Η λύση του πρώτου έργου συνεπάγεται την οικοδόμηση οικονομικών δεσμών με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία και την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, για να μην εξαρτηθεί από τη Δύση, η Ινδία επιδιώκει να επεκτείνει τους δεσμούς με μη δυτικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Η λύση στο δεύτερο συνεπάγεται σαφείς κανόνες παιχνιδιού και σταδιακό μετασχηματισμό μιας γενικά σταθερής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε αυτούς τους κανόνες, αντί της αποφασιστικής κατάρρευσής της.
Οι ενέργειες της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή καθιστούν δύσκολη την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αναγκάζοντας την ινδική ηγεσία να πραγματοποιήσει μια θαυματουργή πράξη λεκτικής εξισορρόπησης. Αφενός, για να κατηγορήσει τις δυτικές χώρες για απροσεξία σε συγκρούσεις σε άλλες περιοχές, ενώ αφετέρου, να ζητήσει να τερματιστεί γρήγορα η ουκρανική κρίση, αφού «τώρα δεν είναι ώρα για πολέμους».
Στους Ινδούς δεν αρέσει η Ρωσία και η Κίνα που επιδιώκουν την προσέγγιση με το Πακιστάν ή το φλερτ τους με το Ισλαμαμπάντ, αλλά κυρίως δεν τους αρέσει η αβεβαιότητα. Το Νέο Δελχί θα ήταν χαρούμενο εάν η Μόσχα, μετά το τέλος της σύγκρουσης, στρέψει το ενδιαφέρον της προς τα ανατολικά, και γίνει σημαντικός παίκτης στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιόμορφες αντιξοότητες που έχουν οι ρωσικοί φορείς εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην ίδια την ιδέα της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού, η οποία αναστατώνει τόσο πολύ τους Ινδούς εταίρους της Μόσχας, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να δημιουργήσουμε τη δική μας ιδέα, η οποία θα έδινε έμφαση στην αλληλεπίδραση της γης, στοιχεία ποταμού και θάλασσας και θα συνδυαζόταν με τις ινδικές εννοιολογικές διατάξεις. Η επιθυμία διασφάλισης της ασφάλειας των εμπορικών οδών, η απόρριψη περιοριστικών μέτρων, η αμοιβαία αναγνώριση των συμφερόντων του άλλου στις περιοχές της άμεσης γειτονιάς και η ετοιμότητα για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλο το φάσμα των θεμάτων — αυτά χρησιμεύουν ως βάση για την πολιτική αλληλεπίδραση Ρωσίας-Ινδίας.

Με την οικονομική συνιστώσα, όλα είναι πιο περίπλοκα και ταυτόχρονα πιο εύκολα. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο των οικονομιών, όπου ο εχθρός έχει όλα τα ατού – από ένα σταθερό μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο μέχρι το τυπογραφείο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος – χρειαζόμαστε, όπως μας διδάσκει η στρατιωτική θεωρία, μια ασύμμετρη στρατηγική. Είναι άχρηστο να προσπαθείς να σπάσεις το τείχος των κυρώσεων: πρέπει να μάθεις πώς να το ξεπεράσεις αλληλεπιδρώντας με τις δομές της παραοικονομίας. Δεν θα είναι εύκολο να γίνει αυτό, γιατί η διοικητική μηχανή του σύγχρονου κράτους απλά δεν είναι προσαρμοσμένη σε τέτοιες μορφές αλληλεπίδρασης. Αλλά δεν υπάρχει επιλογή: για να επιβιώσει στις νέες συνθήκες, είναι λογικό για τη Ρωσία να αλλάξει ριζικά την εξωτερική της οικονομική πολιτική, ρυθμίζοντας τον μηχανισμό της FEZ και επεκτείνοντάς τον σε ολόκληρες περιοχές και δημιουργώντας ένα σύστημα «μαύρων κουτιών». ” — δομές κλειστής οιονεί αγοράς που βρίσκονται εν μέρει στη Ρωσία, εν μέρει στο εξωτερικό, αδιαφανείς στο άγρυπνο μάτι των δυτικών χρηματοδότων και υπηρεσιών πληροφοριών και επιτρέπουν την άντληση τεχνολογίας και επενδύσεων στη Ρωσία για την παράκαμψη των υφιστάμενων κυρώσεων.
Φυσικά, για μια χώρα με τόσο ιστορικά υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης, αυτές οι ενέργειες δεν θα είναι ανώδυνες, αλλά το παιχνίδι αξίζει τον κόπο.

Erol User

SHARE