Π. Καμμένος: Τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μόνο όταν ολοκληρώσουν τη συμφωνία και συμφωνήσει η Ελλάδα

«Τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους που καταγράφονται στο σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου για την κύρωση συμφωνιών.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, που έκανε λόγο για ασάφειες και σύγχυση που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση, ο κ. Καμένος αντέτεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και ότι, χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδος, η πΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις τόσο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, όσο και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που επιβεβαιώνουν ότι, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένα βήματα από τη γείτονα χώρα. Εκλογές, δημοψήφισμα που να είναι θετικό, νέα Βουλή που θα εγκρίνει τις αλλαγές και κύρωση της συμφωνίας στη ΦΥΡΟΜ και στην Ελλάδα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν, θα ισχύσει η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Καμένος.

Όπως σημείωσε, «για την συνεκδοχή νέων κρατών στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας. Έστω κι ένα κράτος να διαφωνεί, δεν μπορεί να ενταχθεί. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να αρνηθούμε και να θέσουμε θέμα για οποιονδήποτε συμμετέχοντα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει επί κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη το 1999», ωστόσο, όπως είπε, «πέρασαν 19 χρόνια και δεν κατέληξαν πουθενά».

Απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε: «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Να δούμε όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή για να ψηφιστεί με 180, εσείς τι θα κάνετε».