Ούτε σύντομος, ούτε δομικός ο αναβληθείς ανασχηματισμός. Οι αιτίες που έδεσαν τα χέρια του Α.Τσίπρα.

Μάλλον μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, μετά την επέτειο της 28 Οκτωβρίου. Η περίπτωση του Π.Σκουρλέτη, οι αμφισβητήσεις της ομάδας των «53+», η απόφαση από το ΣτΕ και η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς καθυστερούν τον περιβόητο “δομικό ανασχηματισμό” που είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει από την περασμένη Δευτέρα.

Τώρα μετά τις αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να επανεξετάσει χρόνους και πρόσωπα για τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό. Το εκρηκτικό πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα με σχεδόν όλα τα κρίσιμα μέτωπα να είναι ανοιχτά και να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να επανεξετάσει χρόνους και πρόσωπα για τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό.

Μάλιστα επέλεξε να στείλει μήνυμα ότι οι αλλαγές δεν είναι πιθανόν θέμα αυτής της εβδομάδας, αστειευόμενος κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας.

«Ο ανασχηματισμός; Α, ξέχασα, μάλλον αύριο» απάντησε σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων!

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να θέλει, υποστηρίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ένα πιο ξεκάθαρο πεδίο για να αποφασίσει τις αλλαγές, καθώς αυτή την ώρα είναι πιεσμένος από όλες τις πλευρές, ενώ υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες από τις οποίες θα εξαρτηθούν. Κατ’ αρχάς αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή θα εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα αργά την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός θέλει να έχει όλα τα πολιτικά του όπλα στη διάθεσή του για την ανάληψη πρωτοβουλιών, που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα εάν τυχόν η απόφαση είναι αρνητική. Για τον κ. Τσίπρα το θέμα είναι άκρως σημαντικό και φέρεται αποφασισμένος να αντιδράσει δυναμικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και ανάλογα με το ακριβές περιεχόμενο της κρίσης των δικαστών.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να μην πηγαίνουν καλά. Οι δανειστές κατήλθαν στο πεδίο των συζητήσεων με σημαντικές απαιτήσεις, πιθανόν και για νέα μέτρα και πάντως με θέσεις που η ελληνική πλευρά θεωρεί ακραίες. Ουδείς μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αυτών, ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης, τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τελικά, ακόμα κι αν θα υπάρξει συμφωνία τελικά, κατά ορισμένες πηγές! Η αίσθηση πάντως ότι η τρόικα ζητά αλλαγές υπουργών (τουλάχιστον για την περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη φαίνεται να είναι διάχυτη αυτή η εντύπωση) έχει προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνών κόμμα και πλήττει περαιτέρω το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η υπόθεση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξελίσσεται και σε θρυαλλίδα για εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, έτσι κι αλλιώς. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σκουρλέτης από την πολιτική γραμματεία του κόμματος, καίτοι υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έκρηξη αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου. Η κίνηση των «53+», που ναι μεν δεν αύξησε δυνάμεις στο συνέδριο, αλλά έδειξε ότι παραμένει συμπαγής και σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασισμένη να επιμείνει σταθερή σε ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του κ. Σκουρλέτη και ζητά από τον πρωθυπουργό να μην τον αντικαταστήσει στον επόμενο ανασχηματισμό.

Υπουργός Ενέργειας και «53+» διαμορφώνουν πλέον ένα ισχυρό μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και των υποδομών της χώρας. Ουδείς πλέον μπορεί να εκτιμήσει έως πού μπορεί να φτάσει αυτή η αντίδραση στην πορεία, εάν τελικά ο κ. Τσίπρας θέσει τον κ. Σκουρλέτη εκτός υπουργείου Ενέργειας και εκτός κυβέρνησης.

Ακόμη περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την υποδοχή που θα έχουν πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα η αξιοποίηση Πασοκογενών στελεχών «τελευταίας εσοδείας» θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη εξέφρασε την αντίθεσή της από τις μέρες του συνεδρίου στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις παραμέτρους αυτές είναι υποχρεωμένος, παρά την ισχύ που του έδωσε το συνέδριο με την θεαματική επανεκλογή του στη θέση του προέδρου, να τις λάβει υπόψη του ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες της Δευτέρας έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός μπορεί πλέον να πάει ακόμη και για την επόμενη εβδομάδα, όταν από πολλούς αναμενόταν ακόμη και στις αρχές αυτής. Με το Μαξίμου όμως γενικά και τον πρωθυπουργό ειδικά να είναι σε δύσκολη θέση μέσα σε αυτό το φορτισμένο πεδίο.